Теми статей
Обрати теми

Підприємець-інвалід: чи є нюанси?

Соломіна Марія, податковий експерт
Не можна перестати захоплюватися людьми, які, маючи інвалідність, продовжують вести активний спосіб життя. При цьому деякі з них і себе роботою забезпечують, і для інших робочі місця створюють. Чи допомагає їм у цій нелегкій справі держава? Запитання дискусійне. Ми ж оперуватимемо фактами. Давайте з вами розглянемо, які пільги у сфері оподаткування мають підприємці.

Що важливіше: статус чи система?

На жаль, але в цьому протистоянні перемагає система. Причина цього законодавчого феномену незрозуміла. Але, як-то кажуть, «маємо те, що маємо». А що ж ми маємо?

Пільги в оподаткуванні підприємницької діяльності передбачені тільки для підприємців-єдиноподатників. Ті інваліди, хто працює на загальній системі оподаткування, сплачують зі своїх підприємницьких доходів ПДФО, ВЗ і ЄСВ у загальному порядку.

Також не вийде в тих підприємців-загальносистемників, хто є інвалідом I або II групи, скористатися звільненням від земельного податку (див. п.п. 281.1.1 ПКУ) для ділянки, яка виділена їм для підприємницької діяльності. Чому? Таке звільнення передбачене тільки для земельних ділянок, які перелічені у п. 281.2 ПКУ (ведення особистого селянського господарства, будівництва (розміщення) дачі, гаража тощо) і виділені для особистих потреб громадян. На це, зокрема, звертала увагу ДПСУ в листі від 13.12.12 р. № 3278/0/141-12/Ф/17-3214.

А на що можуть розраховувати підприємці-єдиноподатники? Зараз розповімо.

Єдиноподатник та «інвалідні» пільги

Пільг зі сплати єдиного податку підприємці-інваліди не мають. Але! Вони звільнені від обов’язкової сплати ЄСВ за себе, якщо є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Вік інваліда, як і група інвалідності, в цьому випадку значення не мають.

При цьому, роз’яснюючи особливості сплати ЄСВ у разі встановлення інвалідності не з початку місяця, податківці зазначили наступне. Не сплачувати ЄСВ підприємець зможе з місяця, що настає за датою призначення пенсії (соціальної допомоги) по інвалідності (див. консультацію з підкатегорії 301.04.02 ЗІР ДФСУ).

Важливо! Про отримання статусу інваліда та виникнення права на ЄСВ-пільгу обов’язково повідомте податківців. Для цього досить подати їм письмову заяву довільної форми з відповідними підтвердними документами (копією довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності та/або копією пенсійного посвідчення).

А як бути, якщо не знав, що звільнений, і сплатив ЄСВ за себе? Розбираємося!

Якщо сплачував ЄСВ

Важливо! З ЄСВ, помилково сплаченим за місяці поточного року, проблем бути не повинно, якщо не подано звіт за формою № Д5 за цей період. Для повернення таких сум скористайтеся Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Мінфіну від 16.01.16 р. № 6.

А тепер давайте припустимо, що хтось із підприємців забув, що звільнений, і подав звіт з ЄСВ за себе з нарахованими сумами ЄСВ за цей період. Як бути?

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ підприємці-єдиноподатники, які мають статус інваліда та отримують відповідно до закону пенсію або соцдопомогу, можуть бути платниками ЄСВ тільки за умови їх добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Згідно із Законом про ЄСВ добровільна участь реалізується через укладення договору про добровільну участь. Проте фіскали вважали інакше і свою позицію «застовпили» в новій редакції* Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449 (далі — Інструкція № 449).

* Інструкція № 449 у новій редакції запрацювала з 17.05.16 р.

Зараз в її абз. 2 п. 4 розд. III зазначено, що добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування підприємцем-інвалідом на єдиному податку реалізується через самостійне визначення для себе бази нарахування ЄСВ. Простіше кажучи: показав на себе у формі № Д5 базу нарахування ЄСВ у графі «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок, але не менше за розмір мінімальної заробітної плати» — отже хочеш бути «добровольцем» у відповідних місяцях.

«Так що ж тут поганого? — запитаєте ви. — Навпаки, все працює без зайвої тяганини!» Для тих єдиноподатників-інвалідів, хто хоче бути добровольцем — так, усе добре. А ось для тих, хто знав, що він звільнений від сплати ЄСВ, можливо, навіть повідомив про це податківців (див. вище), але помилково подав за себе річний звіт за формою № Д5, де «нарахував» собі ЄСВ за період, у якому вже діяло звільнення, не все так однозначно.

Якщо дотримуватися букви закону, а саме ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ, то, щоб «прибрати» помилкове нарахований ЄСВ за себе, підприємцю-інваліду можна ініціювати перевірку і на тій підставі, що з ним не було укладено договір добровільної участі, вимагати зняття надміру нарахованих сум ЄСВ «за себе».

Але якщо керуватися абз. 2 п. 4 розд. III Інструкції № 449, то ЄСВ-справи нашого інваліда зовсім не радісні. Адже він у звіті самостійно визначив для себе базу нарахування ЄСВ. А отже, повинен сплатити з неї ЄСВ.

Зі свого боку, вважаємо таку самодіяльність фіскалів такою, що суперечить ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ. Але розуміємо, що на практиці вони дотримуватимуться абз. 2 п. 4 розд. III Інструкції № 449. Тож будьте уважними.

І насамкінець іще один нюанс. Якщо підприємець-інвалід не сплачує ЄСВ за себе, він не має права на допомогу по тимчасовій непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, що виплачується за рахунок коштів фондів соціального страхування. Майте це на увазі.

Висновки

  • Підприємець-інвалід, який працює на загальній системі оподаткування, сплачує ПДФО, ВЗ і ЄСВ з підприємницьких доходів у загальному порядку.
  • Пільг зі сплати єдиного податку підприємці-інваліди не мають.
  • Єдиноподатник-інвалід, який отримує згідно із законом пенсію або соцдопомогу, звільнений від обов’язкової сплати ЄСВ за себе.
  • Про отримання статусу інваліда та виникнення права на ЄСВ-пільгу підприємцю-єдиноподатнику необхідно повідомити податківців.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі