Теми статей
Обрати теми

Самоштраф нараховують тільки у разі заниження податкових зобов'язань

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 17.08.16 р. № 17938/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, ДФСУ ще раз повернулася до питання порядку складання та подання уточнюючого розрахунку (УР) у зв’язку з самовиправленням помилок у ПДВ-звітності.

Контролери почали з того, що нагадали — платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкових зобов’язань (ПЗ) минулих податкових періодів, зобов’язаний (п. 1 розд. VI Порядку № 21*):

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

• скласти й подати УР до «помилкової» декларації;

• сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання УР.

До речі, однією з причин такого заниження може стати неправильний вибір періоду, в якому платник ПДВ має право сформувати податковий кредит (ПК) за тією чи іншою операцією.

Адже п. 198.6 ПКУ встановлює дві точки відліку для періоду, в якому платник ПДВ отримує право включити до ПК ту чи іншу ПН.

1. Починаючи з періоду складання ПН — якщо ПН була зареєстрована в Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН) своєчасно.

2. Починаючи з періоду реєстрації ПН в ЄРПН — якщо ПН була зареєстрована в ЄРПН з порушенням строку реєстрації.

Якщо ж платник ПДВ помилково включив суму ПДВ, зазначену в ПН, що була зареєстрована в ЄРПН із запізненням, до складу ПК у періоді її складання (а не в періоді реєстрації в ЄРПН), то тим самим він міг занизити податкові зобов’язання звітного періоду. А отже, йому необхідно виправити допущені помилки, надіславши УР до такої ПДВ-декларації.

Увага! При цьому штраф, передбачений абз. 4 п. 50.1 ПКУ, платник ПДВ зобов’язаний нарахувати тільки у разі, якщо допущена ним помилка призвела до заниження податкових зобов’язань минулих податкових періодів (буде заповнено гр. 6 ряд. 18 в УР зі знаком «+»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі