Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок для групи 3 (юрособи): виправляємо помилки в декларації

Децюра Сергій, податковий консультант
На жаль, дуже часто трапляється, що за тих чи інших об’єктивних чи суб’єктивних обставин дані в декларації з єдиного податку вказані неправильно. Тоді постає нагальне запитання: як «найбезболісніше» виправити таку помилку? Про те, як це зробити, поговоримо далі.

Правила уточнення

Можливість самостійно виправити допущені огріхи у звітності від початку закладена в ПКУ щодо будь-якого податку, зокрема єдиного податку (ЄП). Способи виправлення помилок прописані у п. 50.1 ПКУ. У ньому вказано, що будь-яку помилку у податковій звітності можна виправити двома стандартними способами:

1) подати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

2) відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 % від такої суми.

Увага! Ви можете самостійно виправити помилки, допущені у звітності, але:

• з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ (1095 днів);

• до початку перевірки контролерами періоду, що уточнюється (п. 50.2 ПКУ).

Кожен із способів виправлення помилки має свої плюси і мінуси. Тому розберемося, який із цих варіантів є більш привабливим для платника ЄП.

У зв’язку з тим, що покарати вас можуть саме за заниження податкових зобов’язань, то головним критерієм для вибору буде сума штрафу:

• в уточнюючому розрахунку розмір штраф − 3 % від суми недоплати;

• у складі поточної декларації — 5 % від такої суми.

Як бачимо, з точки зору мінімізації розміру покарання для вас вигідніше виправляти помилки через уточнюючу декларацію. Крім того, цей спосіб допоможе вам виправити помилку в будь-який час (він не прив’язаний до строків подання звітності). Водночас існують і деякі негативні моменти при виправленні помилок через уточнюючу декларацію: штраф та пеню слід сплатити до подання такої декларації. Тоді як при уточненні через поточну декларацію це слід зробити при перерахуванні поточних зобов’язань.

Якщо помилки не призвели до заниження податкового зобов’язання, то не має принципового значення, який спосіб виправлення помилки вибрано. Хоча якщо до вас невдовзі нагрянуть перевіряючі, а до закінчення звітного періоду ще довго, то доречно провести виправлення через уточнюючу декларацію.

Крім того, у разі самостійного виправлення помилок, які призвели до заниження податкового зобов’язання, вам доведеться нарахувати пеню на суму такого заниження після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку їх сплати. Розмір пені дорівнює 120 % річних облікової ставки НБУ, чинної на день заниження податкового зобов’язання (абзац другий п. 129.4 ПКУ).

Тому радимо оперативно до закінчення 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, виправляти помилки, щоб уникнути нарахування пені.

Термін сплати ЄП для єдинників групи 3 складає 10 календарних днів після граничного строку подання декларації (п. 295.3 ПКУ). Граничний термін сплати єдиного податку за півріччя 2016 року — 19.08.16 р. Отже, без пені ви зможете виправити помилку, допущену у піврічній декларації, не пізніше 17.11.16 р.

Виправляти помилки, допущені у декларації за I квартал 2016 року, уже потрібно із нарахуванням пені.

Уточнююча декларація

Відповідно до п. 50.1 ПКУ уточнююча декларація подається за формою, яка діє на час її подання. На сьогодні діє форма, затверджена наказом МФУ від 19.06.15 р. № 578 (ср. ). При цьому не має значення, за якою формою ви подавали декларацію, в якій допустили помилку: діючою чи однією із її попередниць.

Приступати до заповнення уточнюючої декларації слід з шапки. Заповнюється вона за тими ж правилами, що і звітна декларація, за винятком того, що:

• позначку «Х» ставите в полі 1 «уточнююча».

• у полі «порядковий № за рік*» проставляєте номер декларації, що подається за календарний рік (ураховується й уточнююча декларація);

• у полі «податковий (звітний) період:» указуєте період, в якому подається уточнююча декларація;

• у полі «податковий (звітний) період, що уточнюється (зазначається у разі заповнення розділу IV декларації — визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок):» вказуєте звітний період, що уточнюється.

Після цього приступаємо до заповнення табличної частини декларації. У розд. ІІ «Дохід, що підлягає оподаткуванню» та розд. ІІІ «Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку» зазначаємо правильні показники звітного періоду, який уточнюється. Заповнюються вони так, наче помилки не було.

Потім переходимо до заповнення розд. IV «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» декларації (див. табл. 1).

Таблиця 1. Заповнення розділу IV уточнюючої декларації

Код рядка

Правила заповнення

11

Указуємо суму ЄП з декларації, що уточнюється.

До цього рядка переносимо показник ряд. 10 помилкової декларації (за періоди починаючи з третього кварталу 2015 року). Якщо помилка була допущена раніше, то беремо відповідний показник (показники) «старої» форми декларації

12

Вказуємо уточнену суму податкових зобов’язань за звітний період, у якому була допущена помилка. Тобто правильну суму ЄП

13

Цей рядок заповнюємо, якщо показники ряд. 12 > показника ряд. 11, тобто помилка призвела до недоплати ЄП у бюджет. У цьому випадку вказуємо різницю (ряд. 12 - ряд. 11).

Цю суму потрібно сплатити в бюджет до подання уточнюючої декларації.

Якщо в результаті уточнення отримаєте переплату, то тут ставимо прокреслення (у паперовій формі декларації)

14

Заповнюємо, якщо показник ряд. 11 > показника ряд. 12, тобто помилка призвела до переплати ЄП.

Вказуємо різницю ряд. 11 - ряд. 12

15

У цьому рядку зазначаємо розмір самоштрафу. Розраховуємо його шляхом множення суми недоплати (дані ряд. 13) на розмір штрафу (3 %).

Якщо недоплати не було, тобто заповнено ряд. 14, то проставляємо прокреслення.

Суму штрафу слід сплатити до подання Уточнюючої декларації.

Важливо. Цей рядок заповнюємо, лише коли виправляємо помилки за допомогою уточнюючої декларації і в результаті виправлення отримано недоплату ЄП

16

При виправленні через уточнюючу декларацію цей рядок не заповнюється

17

Вказуємо суму пені. Заповнюємо тільки при недоплаті ЄП (заповнено ряд. 13).

Увага! Пеню нараховують тільки після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкових зобов’язань за період, що уточнюється

Уточнення через звітну декларацію

Виправити помилку, допущену у минулих періодах, у звітній декларації платник має можливість лише за один минулий податковий (звітний) період.

Якщо ви хочете уточнити податкові зобов’язання за декілька звітних періодів, то слід подати окремі уточнюючі декларації за кожний звітний період, що уточнюється.

При виправленні помилок за допомогою звітної декларації її шапку заповнюєте за звичними правилами. Єдина відмінність — слід заповнити рядок «податковий (звітний) період, що уточнюється <…>». У ньому вкажіть звітний період, що уточнюється.

Далі приступаємо до заповнення табличної частини декларації. У розд. ІІ «Дохід, що підлягає оподаткуванню» та розд. ІІІ «Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку» зазначте показники звітного періоду, за який подається декларація.

Якщо у декларації за три квартали 2016 року ви виправляєте помилку, яка була допущена у 2016 році (у декларації за I квартал чи півріччя 2016 року), то вкажіть правильні дані за три квартали 2016 року.

При цьому в ряд. 9 «Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період» потрібно вказати дані за попередній звітний період (півріччя 2016 року), з урахуванням виправленої помилки (правильні дані, а не фактично задекларовані у попередній декларації).

Тобто у ряд. 10 має потрапити чиста сума ЄП за III квартал 2016 року, а сума донарахованого (зменшеного) ЄП потрапить до розділу ІV.

Якщо ж помилка була допущена у попередніх роках, то сума минулорічної помилки не відображається у розділах ІІ та ІІІ звітної ЄП-декларації. Тобто до ряд. 9 переносимо фактичні дані, задекларовані у попередній ЄП-декларації. А донарахована сума за минулі роки буде фігурувати тільки у розділі ІV.

Приступаємо до розділу ІV звітної декларації. У ньому визначаємо податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за період, зазначений у п. 3 розд. І шапки декларації. Тобто за період, в якому була допущена помилка.

Правила заповнення цього розділу наведені у табл. 2.

Таблиця 2. Заповнення розділу IV при виправленні помилки у звітній декларації

Код рядка

Правила заповнення

11

Зазначте суму ЄП за даними раніше поданої декларації, що уточнюється. Це показник ряд. 10 декларації, затвердженої наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578 (за періоди починаючи з декларації за три квартали 2015 року або аналогічний показник «старішої» форми декларації)

12

Вкажіть уточнену суму податкових зобов’язань за звітний період, у якому виявлена помилка. Оскільки у звітній декларації немає місця для розрахунку правильних даних за період, що уточнюється, то цю суму розраховуєте самостійно

13

Заповнюємо, якщо показники ряд. 12 > показника ряд. 11, тобто помилка призвела до недоплати ЄП у бюджет.

У цьому випадку вказуємо різницю ряд. 12 та ряд. 11.

Якщо в результаті уточнення отримаєте переплату, то тут ставимо прокреслення (у паперовій формі декларації)

14

Заповнюємо, якщо показник ряд. 11 > показника ряд. 12, тобто помилка призвела до переплати ЄП.

Вказуємо різницю між даними ряд. 11 та ряд. 12.

Якщо в результаті уточнення отримаєте недоплату, то цей рядок не заповнюємо (ставимо прокреслення)

15

При виправленні через звітну декларацію цей рядок не заповнюється

16

У цьому рядку зазначаємо розмір самоштрафу. Розраховуємо його шляхом множення суми недоплати (дані ряд. 13) на розмір штрафу (5 %).

Якщо недоплати немає, а за результатами виправлення отримано переплату (заповнено ряд. 14), у цьому рядку ставимо прокреслення

17

Вказуємо суму пені. Заповнюємо тільки при недоплаті ЄП (заповнено ряд. 13). Якщо недоплати немає (заповнено ряд. 14), у цьому рядку ставимо прокреслення.

Увага! Пеню нараховують тільки після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати донарахованих податкових зобов’язань

Висновки

  • Виправляти помилки, допущені у минулих періодах, платники ЄП групи 3 можуть на вибір одним із двох способів: через уточнюючу або через звітну декларацію.
  • З точки зору мінімізації розміру покарання, для вас вигідніше виправляти помилки через уточнюючу декларацію. Тим паче цим способом можна скористатися в будь-який час (він не прив’язаний до строків подання звітності).
  • При виправленні помилки, допущеної у поточному році, донараховані (зменшені) податкові зобов’язання з розділу ІV звітної декларації слід врахувати при заповненні розділу ІІІ. А саме в ряд. 9 потрібно вказати дані за попередній звітний період, з урахуванням виправленої помилки (правильні дані, а не фактично задекларовані у попередніх деклараціях). Тільки після цього у ряд. 10 потрапить правильна сума ЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі