Теми статей
Обрати теми

Знижки/надбавки в податковій накладній не відображаються

Чи підлягають відображенню у податковій накладній надбавки та/або знижки, що надаються продавцем при постачанні товарів/послуг покупцю?

База обкладення ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (п. 188.1 ПКУ).

До складу ж договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Не потрапляють до неї лише суми неустойки (штрафів та/або пені), 3 % річних та інфляційних, отриманих платником податків у результаті невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

Отже, у випадку якщо продавцем надається знижка, ціну постачання та базу оподаткування необхідно зменшити на суму такої знижки. Відповідно надбавка збільшить ціну постачання та базу обкладення ПДВ.

При заповненні податкової накладної (ПН) постачальник зобов’язаний зазначити, зокрема, ціну постачання товарів/послуг без урахування ПДВ та загальну суму коштів до сплати з урахуванням податку.

Проте надбавки та/або знижки, що надаються продавцем покупцю, в окремих рядках ПН не відображаються, а збільшують або зменшують ціну постачання та базу оподаткування, які зазначаються у відповідних графах такої ПН.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі