Теми статей
Обрати теми

Куріння кальяну потрібно обкладати акцизним податком

Чи обкладається акцизним податком послуга з куріння кальяну і як при цьому визначається база оподаткування?

Платником акцизного податку (АП) є особа — суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів (п.п. 212.1.11 ПКУ).

Згідно з переліком, наведеним у п. 215.1 ПКУ, до підакцизних товарів належать, зокрема, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.

Але до тютюнових виробів можна віднести лише сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорку та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування (п.п. 14.1.252 ПКУ).

У той же час згідно з примітками до субпозицій групи 24 розд. IV Закону України «Про митний тариф України» від 19.09.13 р. № 584-VII, тютюн для кальяну (що має код УКТ ЗЕД 240311) все ж належить до підакцизних товарів.

А отже, операції з реалізації таких підакцизних товарів кінцевим споживачам будуть об’єктом обкладення АП (п.п. 213.1.9 ПКУ).

Базою оподаткування у цьому випадку є вартість таких підакцизних товарів (з ПДВ та без урахування акцизного податку), реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі (п.п. 214.1.4 ПКУ).

Ставка АП для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників становитиме 5 % (п.п. 215.3.10 ПКУ).

Висновок: тютюн для кальяну та/або алкогольні напої, які підприємство роздрібної торгівлі продаватиме покупцям (у тому числі у вигляді куріння кальяну), підлягають обкладенню роздрібним АП, оскільки операції з реалізації (продажу) підакцизних товарів (тютюну для кальяну, вина тощо) є об’єктом обкладення таким податком.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 116.01

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі