Теми статей
Обрати теми

Земподаток за сад: не сплачується до пори плодоношення

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

Столичні податківці відзначають, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі. Підставою для нарахування земподатку є дані Держземкадастру ( п. 286.1 ПКУ).

Водночас установлено перелік ділянок, які не підлягають обкладенню земподатком. Зокрема, податок не сплачується за земділянки сільгосппідприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень ( п.п. 283.1.5 ПКУ).

Стосовно питання про визначення моменту вступу садових культур у пору плодоношення контролери самі нічого не пояснюють, а відсилають до актів Мінагрополітики. Прямуючи за цим дороговказом, знаходимо п. 3.1 Методрекомендацій щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів з обліку довгострокових та поточних біологічних активів в сільгосппідприємствах, затверджених наказом Мінагрополітики від 21.02.08 р. № 73 (ср. ). Зокрема, строк переведення молодих насаджень яблунь та груш до складу плодоносних може бути від 5 до 8 років від посадки (залежно від підщепи та форми крони). Аналогічне зазначено в листі Держсадвинпрому від 24.02.97 р. № 11/02-460.

Само собою напрошується запитання: чи є об’єктом оподаткування земля міжрядь саду, що використовується під посіви? Вважаємо, що «ні», оскільки її статус «багаторічних насаджень» не змінюється. У додатку 4 до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17.10.12 р. № 1051, чітко зазначено, що до ділянок ріллі не належать, зокрема, міжряддя садів, які використовуються під посіви.

Тож, якщо хочете зекономити на земподатку — садіть сади…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі