Помилились у сумі держдивідендів — немає ні штрафу, ні пені

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 21.07.17 р. № 1289/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Держпідприємства зобов’язані сплачувати до бюджету частину чистого прибутку (так звані держдивіденди) за результатами фінансово-господарської діяльності за відповідний період.

Цей платіж тісно пов’язаний із податком на прибуток:

1) дані про розмір держдивідендів вказується у декларації з податку на прибуток;

2) сам розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінзвітністю подається податківцям у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток;

3) сума держдивідендів сплачується у строк, установлений для сплати податку на прибуток.

Виникає закономірне запитання: чи можуть податківці нарахувати штрафні санкції та пеню у випадку, коли при розрахунку держдивідендів була допущена помилка, що призвела до недоплати їх розміру до бюджету?

Відповідь надали контролери у листі, що коментується. Вони вказали, що накласти на держпідприємство штраф і пеню можна лише тоді, коли воно занизило чи не сплатило суму податкових зобов’язань до бюджету.

При цьому податковими зобов’язаннями є сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, у порядку та строки, визначені податковим законодавством (п.п. 14.1.156 ПКУ).

У переліку податків і зборів, який наведений у ст. 9 і 10 ПКУ, ви не відшукаєте такий платіж, як частина чистого прибутку (доходу) держпідприємств, що вилучається до бюджету.

Опираючись на це, контролери зробили висновок: держдивіденди не віднесено ні до податків, ні до зборів. Отже, ні пені, ні штрафу до держпідприємств за неправильний розрахунок розміру держдивідендів податківці застосувати не можуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі