Плата за землю: будьте обережні із «новим» розміром НГО

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 13.07.17 р. № 18473/7/99-99-12-02-03-17

Для розрахунку плати за землю слід мати дані про розмір нормативно-грошової оцінки (НГО) землі. Дізнатися про такий розмір можна із витягу з технічної документації про НГО земель, що надає Держгеокадастр (п. 21 Методики нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженої постановою Кабміну від 23.03.95 р. № 213).

У листі, що коментується, головні податківці закликали свої територіальні органи при перевірці правильності розрахунку плати за землю уважно вивчати, на підставі яких витягів (довідок) про розмір НГО землекористувач розрахував плату за землю чи уточнює раніше задекларовані зобов’язання.

Річ у тому, що останнім часом поширення набула практика отримання платниками довідки (витягу) про розмір НГО, тоді як акт нормативно-методичного регулювання оцінки був розроблений, проте не був застосований для виконання землеоціночних робіт, і технічна документація з НГО для таких земельних ділянок не була складена та затверджена органом місцевого самоврядування у порядку, установленому ст. 23 Закону України «Про оцінку земель» від 11.12.03 р. № 1378-IV*.

* Нагадаємо, що відповідно до п. 271.2 ПКУ рішення місцевих рад щодо затвердження технічної документації про НГО, які офіційно оприлюднені до 15 липня 2017 року, набирають чинності не раніше 1 січня 2018 року. А оприлюднені після 15 липня 2017 року — не раніше 1 січня 2019 року.

Тому фіскали попереджають, що для розрахунку плати за землю не можна застосовувати дані довідок (витягів) про «новий» розмір НГО, якщо відповідні рішення органів місцевого самоврядування ще не набрали чинності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі