Теми статей
Обрати теми

Підприємець-єдиноподатник із POS-терміналом: облікове питання

Біляєва Олена, податковий експерт
Підприємець-єдиноподатник групи 2 займається роздрібною торгівлею. Розрахунки з покупцями проводяться не лише в готівковій формі через РРО, але і платіжними картками через POS-термінал. У якій сумі відображати дохід (за вирахуванням комісії банку чи ні)? На яку дату записувати дохід у Книгу обліку доходів: на дату проведення розрахунків через термінал чи на дату зарахування грошей на розрахунковий рахунок? Чи потрібно виправляти записи в Книзі, якщо раніше «термінальну» виручку відображали не на ту дату?

Чи включати у виручку комісію банку?

Якщо при розрахунках через POS-термінал на поточний рахунок єдиноподатника надійшла сума вже за вирахуванням комісії банку, то яку суму вважати доходом? Наприклад, якщо покупець заплатив 1000 грн., комісія банку — 2 %, «живих» грошей на рахунок підприємця надійшло 980 грн.

З консультації в категорії 107.04 ЗІР ДФСУ складається враження, що дохід дорівнює 980 грн. Аналогічну позицію бачимо і в листі ДФСУ від 12.11.15 р. № 10524/К/99-99-17-02-02-14.

Проте ми не радимо так чинити. Адже згадані лист і консультацію можна трактувати інакше: фактично продавцеві надійшла більша сума, з неї банк утримав комісію і зарахував на рахунок різницю, розписавши ці суми у виписці. Під такою точкою зору фраза податківців «уся сума, що надійшла на розрахунковий рахунок» означатиме визнання доходу в розмірі 1000 грн.

Позиція податківців на місцях теж неоднозначна. Наприклад, київські податківці вважають, що доходом є сума, що надійшла на розрахунковий рахунок (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.09.15 р. № 2846/Г/26-15-17-04-14). А ось рівненські фіскали ратують за включення в дохід повної суми виручки з урахуванням комісії, утриманої банком (див. лист ГУ ДФС у Рівненській області від 27.04.16 р. № 83/14з/17-00-13-03-15).

При такій плутанині всім єдиноподатникам, що використовують платіжні термінали, безпечніше ставити в дохід (гр. 2 Книги обліку доходів) усю суму, яка повинна була надійти від покупця (у нашому прикладі — 1000 грн.). Якщо подивитися виписку банку, то це буде сума, що реально «капнула» на рахунок (980 грн.) + комісія банку (20 грн.).

Наші аргументи на користь такої позиції такі:

1) комісія банку є не чим іншим, як витратами продавця товарів, тому не повинна зменшувати його доходи від продажу;

2) у квитанції (чеку) платіжного терміналу також відображається вся сума придбання без зменшення на комісію банку.

Відповідно в цій сумі і повинен визнаватися дохід продавця.

На яку дату заповнювати Книгу?

Особливістю проведення розрахунків через POS-термінал є те, що грошові кошти надходять на рахунок підприємця-продавця не відразу, а через деякий час (можуть надійти наступного дня або через декілька днів).

«Особлива прикмета» усіх підприємців (як єдиноподатників, так і загальносистемників) — у загальному випадку вони застосовують касовий метод для відображення доходів.

Для єдиноподатників цей момент конкретизований у п. 292.6 ПКУ: «Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності».

У п. 292.8 ПКУ розглянутий спецвипадок із використанням карток, але він стосується тільки продажу через торгові автомати. Тобто нам не підходить.

У разі коли покупець розраховується карткою, підприємець має справу з безготівковими розрахунками. Відповідно датою виникнення доходу буде саме дата надходження грошей на поточний рахунок.

За цією датою і потрібно вказувати безготівковий дохід у гр. 2 Книги обліку доходів.

Із цим, до речі, погоджуються і податківці (див., зокрема, лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.09.15 р. № 2846/Г/26-15-17-04-14).

Нагадаємо, у графі 2 Книги дохід потрібно записувати загальною сумою за день, але з розбиттям за видами доходу: окремо готівковий і безготівковий*.

* Деталі знайдете, зокрема, у статті «Прозріння податківців: стара Книга обліку доходів за новими правилами» // «БТ», 2016, № 22.

Відповідно отримана «готівка» сформує дохід «поточного» дня, а безготівка — того дня, коли гроші надійдуть на рахунок.

Але що робити, якщо раніше виручку в Книзі відображали за датою проведення розрахунків через термінал? Думаємо, нічого «кримінального» в цій ситуації немає.

Оскільки розрахунки через платіжний термінал — безготівкові, то на штрафи, що лякають, за Указом № 436** за неоприбутковування готівки навіть натяку немає (адже готівкову частину доходу підприємець завжди проводив за Книгою день у день).

** Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Непорозуміння можуть виникнути на стику звітних періодів (у цьому випадку — календарних років), у випадку якщо дохід підприємця-єдиноподатника групи 2 наблизився до граничної позначки в 1,5 млн грн. Тоді набуває значення правильність розрахунку розміру доходу, а тут важливу роль відіграє в тому числі і дата його відображення в Книзі.

У принципі, такі помилки можна виправити.

Інше запитання — чи варто цим займатися? Процес цей трудомісткий. Та і може привернути зайву увагу контролерів.

За такі «облікові огріхи» підприємцеві може загрожувати лише адмінштраф за неналежне ведення обліку доходів і витрат за ст. 1641 КпАП у сумі від 51 до 136 грн.

Позитивний ефект від виправлення можна побачити хіба що в тому, що якщо ми проведемо їх у Книзі, то через 2 місяці податківці вже не зможуть накласти цей адмінштраф (ст. 38 КпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі