Відображення ПК, якщо реєстрація ПН призупинена

Костюк Дмитро
Податківці призупинили реєстрацію ПН нашого постачальника. В якому періоді ми зможемо відобразити ПК, якщо в майбутньому цю ПН усе-таки зареєструють?

На жаль, у ПКУ немає прямої норми про те, в якому періоді можна збільшувати ПК за призупиненою ПН. Тому доведеться міркувати.

Як відомо, виникнення права на ПК залежить від того, своєчасно чи несвоєчасно зареєстрована ПН:

• за своєчасно зареєстрованими ПН право на ПК виникає в періоді складання ПН;

• за ПН, зареєстрованими з порушенням установленого строку, право на ПК виникає в періоді їх реєстрації (п. 198.6 ПКУ).

Отже, нам потрібно з’ясувати статус призупиненої ПН у разі її розблокування і реєстрації: чи буде вона вважатися своєчасно зареєстрованою?

Зрозуміло, жодної проблеми не буде, якщо реєстрація цієї ПН станеться до спливу граничних строків реєстрації, установлених у п. 201.10 ПКУ. Наприклад, ПН, складену, скажімо, 5 липня, подали на реєстрацію цього ж дня. Податківці призупинили її реєстрацію, і тільки, припустимо, 28 липня було прийнято рішення про розблокування та у цей же день вона була зареєстрована. У такому разі проблем зовсім немає, оскільки дата реєстрації ПН не вийшла за межі допустимого строку. А отже, покупець легко може ставити ПК у декларації за липень.

А ось як бути, якщо ПН розблоковували і зареєстрували в одному з наступних періодів, наприклад, 10 серпня?

З одного боку, строк подання декларації за липень ще не минув, з іншого — фактична реєстрація сталася в серпні. Якщо виявиться, що ПН, яка реанімується, не вважається зареєстрованою з порушенням установленого строку, то покупець має можливість поставити ПК за цією ПН у декларації за липень.

За логікою саме так і повинно бути. Судіть самі: цілком добросовісний платник податків, який не бере участі в жодних «скручуваннях», відправляє свою ПН на реєстрацію. Система, підозрюючи платника податків в усіх гріхах, призупиняє її реєстрацію. Але після надання всіх необхідних документів ПН розблоковують і реєструють. Тобто у підсумку з’ясувалося, що операція абсолютно чиста, жодної провини в діях продавця і покупця немає.

На жаль, у ПКУ важко знайти норму, яка б реабілітовувала ПК покупця. Є норма стосовно переривання 365-денного строку для відображення ПК у разі зупинки реєстрації ПН: строк уривається на період зупинки реєстрації і поновлюється з дня припинення процедури зупинки (п. 198.6 ПКУ). Але це зовсім інше питання.

Є норма стосовно постачальника, що звільняє від штрафів за несвоєчасну реєстрацію або нереєстрацію ПН у разі зупинки реєстрації ПН: вони не застосовуються на період зупинки реєстрації ПН до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації (пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ). Зверніть увагу: сказано про незастосування штрафів, а не про те, що ПН вважається своєчасно зареєстрованою.

А переривання строку, встановлене в п. 201.10 ПКУ, стосується 365-денного строку для реєстрації, а не строків своєчасної реєстрації (та і взагалі, якщо поширювати це переривання не лише на «365 днів», а й на строки своєчасної реєстрації, навіщо тоді норма про звільнення від штрафу?).

Звідси можна дійти невтішного висновку: у ПКУ немає норми, яка б дозволила включити ПН у ПК періоду її складання, якщо після призупинення реєстрації ПН усе-таки була розблокована і зареєстрована до граничних строків подання декларації за цей період. У нашому прикладі це означає, що покупець зможе відобразити ПК тільки в декларації за серпень. Принаймні, так буде безпечніше.

Та все ж ми сподіваємося на розуміння з боку податківців. Відтягувати ПК до періоду реєстрації ПН у разі, коли платник податків виявився абсолютно правим, не логічно і не розумно. Але тут залишається сподіватися на появу ліберального роз’яснення від контролюючих органів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі