РК до спецрежимних і дотаційних ПН: рекомендації щодо заповнення від контролерів

Децюра Сергій, Біляєва Олена, Амброзяк Наталя
Лист ДФСУ від 24.07.17 р. № 1326/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці пояснили правила складання розрахунків коригування (РК) до спецрежимних та дотаційних податкових накладних (ПН).

Розглянемо кожен випадок окремо.

Спецрежимні РК. З початку 2017 року спецрежим з ПДВ відійшов у небуття*. Водночас операції із постачання сільгосппродукції могли розпочатися до позбавлення аграрія спецрежимного статусу, а закінчуються уже після того, як аграрії такий статус втратили.

* Детально про це читайте у «Темі тижня» «Податкова реформа — 2017. Частина I. Гарячі новини» // «БТ», 2017, № 1-2, с. 27.

Проблем не виникає, коли операція із постачання сільгосппродукції закінчується поставкою відображених у ПН товарів або сплатою за них коштів без будь-яких змін.

Водночас доволі часто виникають випадки, коли покупець після скасування спецрежиму з ПДВ відмовляється від поставленого товару (повертає його постачальнику), або навпаки продавець повертає раніше отриманий аванс за сільгосппродукцію, або відбувається зміна номенклатури чи ціни товарів тощо.

Кожна з цих подій у «звичайних» платників ПДВ не викликає жодних проблем. На такі операції складають РК згідно зі ст. 192 ПКУ. А от що робити аграрію у таких ситуаціях?

Відповідь на це запитання дали контролери у листі, що коментується. І забігаючи наперед, зазначимо, що висновки їх невтішні. На думку контролерів: скласти РК до спепрежимної ПН аграрій зможе, а от зареєструвати його у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), на жаль, ні.

Річ у тому, що після скасування спережиму екс-спецрежименикам було дано всього-на-всього 15 днів на реєстрацію спережимних ПН і РК до них (абзац перший п. 49 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ). Усі, хто не встиг в цей строк (до 15.01.17 р.) зареєструвати свої спецрежимні ПН і РК до таких ПН, цього вже зробити просто не зможуть (абзац другий п. 49 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ).

Висновки податківців хоч і підтверджені положеннями ПКУ, але ставлять у скрутне становище аграріїв. Річ у тому, що коли операція з повернення товарів чи авансу відбулася після 15.01.17 р., то жодний аграрій не може зареєструвати РК до спецрежимних ПН.

А отже, скоригувати свої податкові зобов’язання за складеною спецрежимною ПН йому не вдасться. Покупець свій кредит відкоригує без проблем. Йому для цього зареєстрований РК не потрібний.

Так, справа скрутна, але з неї є вихід. Наприклад, якщо йдеться про повернення товару, то щоб не зв’язуватися із складанням РК, просто викупіть у свого покупця раніше поставлений йому товар за ціною продажу. Заборгованість за проданий і придбаний товар оформіть взаємозаліком. Зробивши такі операції, аграрій зможе без складання РК відкоригувати свої зобов’язання через зменшення їх на отриманий при придбанні сільгосптовару кредит.

Водночас, якщо йдеться про повернення авансу чи зміну номенклатури або ціни товару, то такий варіант не підійде. У цьому випадку, щоб провести коригування спережимної ПН, вам потрібно скласти РК та спробувати його зареєструвати у ЄРПН. І якщо ви отримали відмову (по секрету скажемо, що до 28.06.17 р. РК до спережимних ПН вдавалося реєструвати у ЄРПН), то залишається лише звертатися до суду з вимогою зареєструвати РК. Річ у тому, що заборона на реєстрацію РК до спережимних ПН порушує принцип рівності всіх платників (п.п. 4.1.2 ПКУ): усі платники ПДВ, крім аграріїв, без проблем можуть реєструвати РК до ПН, а аграрії — ні.

Крім того, у суду буде інший аргумент на вашу користь. А саме в цьому випадку має діяти принцип правомірності (п.п. 4.2.3 ПКУ): у випадку коли норми одного закону (у нашому випадку норми ПКУ) суперечать одна одній, то перевага віддається позиції платника податку.

У нашому випадку саме і йдеться про таку ситуацію. Положення ст. 192 ПКУ вказують на те, що платник ПДВ має повне право складати РК до ПН, якщо відбувається зміна компенсації вартості поставлених товарів чи виявлено помилку в ПН, а п. 49 підрозіл. 2 розд. ХХ ПКУ позбавляє аграріїв такого права.

Тому якщо аграрій звернеться до суду, у нього є непогані шанси на перемогу. Інакше скоригувати свої податкові зобов’язання не вдасться.

Дотаційні РК. Також у листі, що коментується, податківці розглянули і ситуацію із складанням РК до ПН на постачання дотаційних товарів.

А саме вони звернули увагу на випадок, коли аграрій, який має право на дотацію (тобто вже потрапив до Реєстру отримувачів агродотації), вносить зміни до ПН, якою оформлено постачання дотаційних товарів.

Нагадаємо, що аграрії, які потрапили до Реєстру отримувачів дотації, починають складати ПН і РК до них за спецправилами. А саме у номері такої ПН чи РК вони мають вказати код 2, а в графі 14 зазначити код дотаційного воду діяльності.

Якщо ж РК складають до ПН, яка оформлена за спецправилами, проблем із її складанням не виникає. Водночас, якщо РК складають до ПН на постачання дотаційних товарів, але яка була складена до того, як аграрій потрапив до Реєстру отримувачів дотації (такі ПН складали у лютому 2017 року за звичайними правилами), то виникає запитання: як заповнити такий РК?

І от у листі, що коментується, податківці пролили світло на цю проблему. Вони зазначили, що у РК, який складається до такої ПН на постачання дотаційних товарів, яка оформлена у загальному порядку (складена у лютому 2017 року), аграрій має вказати:

• порядковий номер такого РК, у якому після знака дробу зазначається код «2»;

• дату та номер ПН, до якої вносяться зміни (без коду «2» після знака дробу в другій частині номера ПН);

• у графі 14 — код виду дотаційної діяльності, за результатами якої виготовлено товар, зазначений у ПН, що коригується.

Тобто податківці рекомендують виправляти помилку так, неначе ПН була складена за специфічними «дотаційними» правилами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі