Повернення в роздробі — через РК до підсумкової ПН!

Солошенко Людмила
Як здійснити коригування податкових зобов’язань постачальника у разі повернення покупцем (який не є платником податку) товару, який був реалізований йому попереднього дня за готівку та відображений постачальником у податковій накладній, складеній за щоденними підсумками операцій?

Нещодавно податківці заявили у консультації з категорії 101.15 ЗІР ДФСУ (з’явилася 1 серпня), що при «роздрібних» поверненнях сума податкових зобов’язань (ПЗ) продавця підлягає коригуванню на підставі (!) розрахунку коригування (РК), складеного до підсумкової податкової накладної (ПН).

Так-так! Вам не почулося. Податківці змінили думку і наразі вимагають на «роздрібне» повернення складати РК до підсумкової ПН. Тобто коригувати ту колишню підсумкову ПН, куди товар включався при продажу. Можливо, такі зміни навіяні свіжими поглядами податківців на заповнення підсумкових ПН — їх групуванням-кодуванням за кодами УКТ ЗЕД, і, отже, можливістю коригування при поверненні (за допомогою РК) товару відповідної товарної групи.

Адже усі ми пам’ятаємо, як ще з докодексних часів податківці самі ж (!) твердо запевняли: РК до підсумкових ПН складати не потрібно — досить оформити днем повернення підсумкову ПН на зменшену виручку — за вирахуванням повернених покупцеві коштів (Узагальнююче податкове роз’яснення, затверджене наказом ДПАУ від 17.06.10 р. № 442). Крім того, у категорії 101.15 ЗІР ДФСУ красувалася низка консультацій в такому ж дусі аж до 01.08.17 р.! Тому не дивно, що такий підхід, який наполегливо просувався самими контролерами, і прижився в роздробі.

Тепер ось — новий поворот, який, до речі, ніяк не підкріплений законодавчо. Адже нових «коригувальних» норм для роздробу в ПКУ не з’явилося. І п. 192.2 ПКУ, як і раніше, містить єдину умову для зменшення продавцем ПЗ: надання покупцеві — неплатникові повної грошової компенсації за товар, що повертається. А ось про складання РК умовчує.

Та й, правду кажучи, про РК говорить лише п. 192.1 ПКУ. Але цей пункт прописаний «під» коригування у разі, коли обидві сторони (і продавець, і покупець) є платниками ПДВ. У нас же покупець — неплатник, на цей випадок є свій п. 192.2 ПКУ. До речі, певною мірою тому, що про РК в ньому не згадується, самі податківці і стали пропонувати спрощений варіант ПЗ-коригування: в підсумковій ПН без складання РК.

Наразі погляди контролерів інші. Невже податківці нині заспівають про те, що без зареєстрованого РК продавець взагалі не може зменшувати ПЗ при поверненнях від неплатників ПДВ? Також засмучує, що за нереєстрацію будь-яких РК (із цього року — у тому числі і на неплатників) світить штраф за ст. 1201.1 ПКУ. Одне слово, ситуація нерадісна. Не складати РК — собі дорожче. З урахуванням цих обставин спокійніше все ж таки оформити РК на «роздрібне» повернення. Причому тоді вийде зменшити ПЗ тільки після (!) реєстрації «зменшуючого» РК (при своєчасній реєстрації РК — у періоді складання РК). При цьому в декларації з ПДВ заповнимо рядок 7 і додаток Д1. Одне слово, коригування у «роздрібного» продавця пройде повною мірою.

Щоправда, у ситуації, що виникла, сподіваємося, контролери не почнуть чіплятися за усі колишні («досерпневі») «роздрібні» повернення, що були проведені, з їх же слів (!), за «старими» правилами — без РК, безпосередньо в підсумковій ПН. Тим паче, що самі ж радили їх так проводити до серпня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі