ФОП має право уточнити суму ЄП після закриття

Чи має право ФОП — платник єдиного податку (ЄП) уточнити показники в раніше поданій декларації у зв’язку з припиненням підприємницької діяльності?

Згідно з абзацом першим п. 296.2 ПКУ платники ЄП груп 1 та 2 подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, у якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ПКУ. Строк надання декларації — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.3 ПКУ).

Платники ЄП групи 3 подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду (п. 296.2 ПКУ). Строк надання декларації — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.5 ПКУ).

Відповідно до п.п. 65.10.3 ПКУ внесення до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків запису про припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця (ФОП) чи незалежної професійної діяльності фізичної особи здійснюється у разі внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Державний реєстр) запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності — з дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

Порядок зняття з обліку самозайнятих фізичних осіб як платників податків у контролюючих органах визначено п. 11.22 розд. XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.11 р. № 1588 (у редакції наказу Мінфіну від 22.04.14 р. № 462) (далі — Порядок № 1588).

Відповідно до абзаців першого — третього п.п. 6 п. 11.22 розд. XI Порядку № 1588 після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як ФОП — платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

Контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку такої ФОП — платника податків за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ.

Порядок самостійного виправлення помилок, що містяться у раніше поданій платником податку податковій декларації, визначено ст. 50 ПКУ.

Зокрема, абзацом першим п. 50.2 ПКУ визначено, що платник податків під час проведення документальних планових та позапланових перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом.

Ураховуючи зазначене, фізична особа, щодо якої до Державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця у разі виявлення помилок у раніше поданій декларації, має право уточнити показники.

При цьому у зв’язку з припиненням підприємницької діяльності ФОП — платника єдиного податку під час проведення позапланової документальної перевірки платник не має право уточнювати показники у деклараціях за період, що перевіряється.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 107.08

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі