Місцеві органи переглянули ставки «нерухомого податку» — уточнюємось без штрафів

Чи нараховуються штрафні санкції та пеня в уточненій декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо органом місцевого самоврядування протягом звітного року переглянуті ставки цього податку?

Відповідно до п. 12.3 ПКУ рішення про встановлення місцевих податків та зборів приймають сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад.

Нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами є офіційно оприлюднене рішення про встановлення місцевих податків та зборів (п. 12.5 ПКУ).

Згідно з п. 1 ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97, акти місцевих органів, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями.

Тобто нові ставки, встановлені рішеннями місцевих рад, застосовуються при обчисленні податку на нерухоме майно з моменту їх оприлюднення.

Юридичні особи можуть збільшити/зменшити зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з місяця офіційного оприлюднення такого рішення органу місцевого самоврядування шляхом подання декларації із зазначенням типу «Уточнююча».

У разі встановлення за наслідками подання такої уточнюючої декларації суми заниження (недоплати) податкового зобов’язання минулих періодів поточного року штрафні санкції, передбачені пп. «а» п. 50.1 ПКУ, та сума пені відповідно до п.п. 129.1.3 ПКУ не нараховуються.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 106.07

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі