Теми статей
Обрати теми

Списуємо дебіторку: чи треба коригувати фінрезультат

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Солошенко Людмила, Бєлєвцова Людмила

У листі, що коментується, податківці розповіли про нюанси коригування фінрезультату до оподаткування на суму списаної дебіторської заборгованості.

Річ у тому, що до 01.01.17 р. платники податку на прибуток (ПНП) збільшували фінансовий результат до оподаткування на суму:

• витрат на формування резерву сумнівних боргів (РСБ) відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;

• витрат від списання дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, визначеним п.п. 14.1.11 ПКУ, понад суму РСБ.

При цьому фінрезультат необхідно було зменшити лише на суму коригування (зменшення) РСБ, на яку збільшився фінрезультат відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

З 01.01.17 р. у ПКУ були внесені зміни, завдяки яким платники ПНП отримали можливість безперешкодно зменшувати фінрезультат на суму безнадійної заборгованості, списаної за рахунок резерву сумнівних боргів (РСБ).

Адже тепер у п.п. 139.2.1 ПКУ прописано — фінрезультат до оподаткування слід збільшувати на суму:

• витрат на формування РСБ;

• витрат від списання усієї дебіторської заборгованості понад суму РСБ.

У той же час фінрезультат зменшують на суму ( п.п. 139.2.2 ПКУ):

• коригування (зменшення) РСБ, на яке збільшився фінрезультат відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;

• списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного РСБ), що відповідає ознакам з п.п. 14.1.11 ПКУ. Тобто такої, яка вважається безнадійною.

Крім того, податківці наполягають, що зменшення фінрезультату проводиться тільки на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам безнадійності, що діють на дату її списання. Причому незалежно від періоду створення РСБ за такою заборгованістю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі