Теми статей
Обрати теми

Торгівля молоком із автоцистерн: чи слід використовувати РРО?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Солошенко Людмила, Бєлєвцова Людмила
Лист ГУ ДФС у Черкаській області від 04.08.17 р. № 1486/ІПК/23-00-14-714

У листі, що коментується, податківці пояснили, чи може суб’єкт господарювання торгувати молоком власного виробництва з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів без застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та розрахункових книжок (РК).

Щоб дати відповідь на це запитання, податківці спочатку пригадали всі випадки звільнення від використання РРО при торгівлі такими товарами, що наведені у ст. 9 та 10 Закону про РРО.

Нагадаємо ці звільнення.

По-перше, п. 11 ст. 9 Закону про РРО звільняє суб’єктів господарювання від використанні РРО та РК, якщо вони продають воду, молоко, квас, рослинну олію і живу рибу з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів.

По-друге, ст. 10 Закону про РРО разом із Переліком № 1336* дають змогу торгувати уроздріб без застосування РРО, але із використанням РК:

* Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою Кабміну від 23.08.2000 р. № 1336.

1) через засоби пересувної торгової мережі (автокрамниці, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки, розноски, лотки, столики), розташовані за межами стаціонарних приміщень ( п. 2 Переліку № 1336);

2) на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, наметів, павільйонів, приміщень контейнерного типу) ( п. 3 Переліку № 1336);

3) на території села. Але це звільнення стосується тільки підприємств споживчої кооперації, а також сільгосптоваровиробників, які використовують продукцію власного виробництва ( п. 4 Переліку № 1336).

Увага! Перше та друге звільнення діють, поки обсяг розрахункових операцій за усіма об’єктами виїзної торгівлі протягом року не перевищить 200 тис. грн. Третє — допоки обсяг розрахункових операцій на один підрозділ (пункт продажу) не перевищить 75 тис. грн. У разі перевищення граничного обсягу суб’єкт впродовж одного місяця повинен перейти на використання РРО.

Проаналізувавши наведені звільнення від використання РРО, податківці чомусь дійшли висновку, що торгувати своїм власновиробленим молоком можна лише без застосування РРО, але з використанням РК і КОРО. І таку торгівлю можна здійснювати тільки до того часу, поки обсяг розрахункових операцій не перевищить граничну межу (200 тис. грн. чи 75 тис. грн.).

На наш погляд, податківці намагаються видати можливе за дійсне. Річ у тому, що контролери, даючи відповідь на поставлене їм запитання, чомусь зосередилися на звільненні від використання РРО, передбаченому лише ст. 10 Закону про РРО. І чомусь зовсім ігнорують звільнення, надане ст. 9 Закону про РРО.

На наш погляд, ці два звільнення є різними видами звільнення від використання РРО. Пояснюється це тим, що:

1) ст. 9, на відміну від ст. 10, надається повне звільнення від використання РРО, а не можливість уникнути використання РРО в обмін на оформлення розрахунків через РК;

2) у ст. 9 прописані випадки звільнення від використання РРО при продажу окремих видів продукції (а не торгівлі). Наприклад, у п. 11 цієї статті ідеться про продаж, зокрема, молока і саме з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів. У ст. 10 говориться про звільнення від РРО у випадку здійснення певних видів діяльності (торгівлі);

3) у останньому реченні ст. 10 прямо вказано, що РК не застосовуються у випадках здійснення видів підприємницької діяльності, визначених ст. 9 Закону про РРО.

Враховуючи це, ми вважаємо, що суб’єкт господарювання, який торгує власновиробленим молоком з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів, має змогу проводити розрахунки без застосування РРО і РК незалежно від обсягів продажу такої продукції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі