Теми статей
Обрати теми

Отримана передоплата в рахунок ритмічних постачань: як виписувати податкову накладну

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Ушакова Лілія
Лист ДФСУ від 05.12.17 р. № 2819/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці роз’яснили нюанси складання постачальником податкової накладної (ПН) при отриманні передоплати в рахунок ритмічних постачань*.

* Нагадаємо: ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцеві два і більше разів на місяць (п. 201.4 ПКУ).

Фіскали розглянули дві ситуації.

1. Є ритмічні постачання. Постачальник протягом місяця, в якому він отримав передоплату від покупця, здійснює ритмічні постачання товару (відвантажив товар покупцеві більш ніж двічі). У такому разі продавець не пізніше останнього дня місяця, в якому був отриманий аванс, складає (п. 201.4 ПКУ):

зведену «ритмічну» ПН виходячи з вартості товарів, поставлених за місяць;

звичайну ПН на суму передоплати, яка перевищила вартість поставлених товарів протягом такого місяця.

Приклад 1. 04.12.17 р. постачальник отримав від покупця аванс у рахунок постачання товарів у розмірі 120 тис. грн. (у тому числі ПДВ — 20 тис. грн.). 08.12.17 р. і 13.12.17 р. відвантажив частину оплачених товарів на загальну суму 42 тис. грн. (у тому числі ПДВ — 7 тис. грн.). Наступне постачання на суму 24 тис. грн. планується на 05.01.18 р.

Оскільки в грудні 2017 року (місяці, в якому постачальник отримав передоплату від покупця) продавець здійснював ритмічні постачання (відвантажив товар покупцеві двічі протягом місяця), він отримав право скласти (див. рис. 1):

• зведену ПН на загальну суму поставленого товару за місяць. Це 42 тис. грн. (24 тис. + 18 тис.);

• звичайну ПН на суму передоплати, отриману, але ще не отоварену. Тобто 78 тис. грн. (120 тис. - 42 тис.).

Зверніть увагу! На аванс, не отоварений ритмічними постачаннями, продавець має право виписати ПН останнім днем місяця (31.12.17 р.), а не датою отримання передоплати.

img 1

Рис. 1. Момент складання зведеної ПН і ПН на аванс при ритмічних постачаннях

2. Немає ритмічних постачань. Якщо протягом місяця, в якому була отримана передоплата, постачання товарів не мали ритмічного характеру, то постачальник повинен виписати звичайну ПН на дату отримання авансу.

Приклад 2. 04.12.17 р. постачальник отримав від покупця аванс у рахунок постачання товарів у розмірі 120 тис. грн. (у тому числі ПДВ — 20 тис. грн.). Проте протягом грудня відбулося усього лише одне відвантаження товару (13.12.17 р.) на суму 42 тис. грн. (у тому числі ПДВ — 7 тис. грн.). Наступне постачання на суму 24 тис. грн. планується на 05.01.18 р.

Оскільки в грудні 2017 року продавець не провів ритмічні постачання (відвантажив товар покупцеві один раз протягом місяця), він втрачає право на складання зведеної ПН. Відповідно йому доведеться виписати всього одну ПН на усю суму отриманої передоплати (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Момент складання ПН на аванс при НЕритмічних постачаннях

Після цього протягом наступних місяців, у яких здійснюватимуться постачання товарів такому покупцеві в рахунок отриманої передоплати, ПН (у тому числі зведені) складати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі