Теми статей
Обрати теми

Штрафи за нереєстрацію податкових накладних у ЄРПН з вини податківців можна оскаржити

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Постанова Київського апеляційного адмінсуду від 26.01.17 р. № 826/9114/16

Суть справи: податкова інспекція оштрафувала платника ПДВ за затримку реєстрації ПН/РК у ЄРПН.

Платник ПДВ, не погодившись із таким рішенням, звернувся до суду. За його словами, затримка реєстрації ПН у ЄРПН сталася з вини самої податкової інспекції, яка впродовж тривалого часу не підписувала договір про визнання електронних документів, що і стало причиною затримки реєстрації ПН в ЄРПН.

На доказ платник ПДВ надав суду:

квитанцію № 1 (датовану 08.12.15 р.), яка підтверджує прийняття відповідних документів на підпис контролерами;

квитанцію № 2 (від 19.01.16 р.), що свідчить про підписання договору податківцями.

Суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив, ставши на сторону ДПІ. А ось апеляційний суд підтримав платника ПДВ.

Причому цього разу виправдовуватися довелося вже контролерам. Оскільки фіскали, отримавши екземпляр договору 08.12.15 р., фактично не прийняли жодного рішення щодо його укладання, або відмови в укладанні, або направленні на доопрацювання.

На свій захист вони посилалися на те, що отримавши від платника ПДВ договір про визнання електронних документів в електронному вигляді, цього ж дня повідомили йому про необхідність надання договору в паперовому вигляді у зв’язку з некоректним відображенням прізвища керівника. Тому і сталася затримка.

Але! Ось тільки надати докази на підтвердження сказаного податківці не змогли.

Тому апеляційний суд дійшов висновку: порушення платником ПДВ терміну реєстрації ПН у ЄРПН сталося не з його вини, а в результаті бездіяльності контролюючого органу. За таких обставин застосування до платника ПДВ штрафних санкцій не може бути визнане законним. А оскаржуване ППР підлягає відміні як протиправне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі