Була пільга — і немає пільги: перехідні ПДВ-нюанси для необоротних активів

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Приводом для написання цієї статті стало запитання нашого читача. Ситуація така: в 2015 році платник ПДВ придбав верстат для використання його в діяльності, звільненій від ПДВ. Проте з 01.01.17 р. він відмовився від пільгової діяльності. Чи треба в такому разі проводити ПДВ-коригування? І якщо треба, то в якому обсязі? Що ж, давайте розбиратися.

Нюанси 2015 року

Нагадаємо: 2015 рік був особливим. З 01.07.15 р. змінилися правила формування ПК по товарах / послугах / необоротних активах, придбаних для необ’єктної, пільгової або негосподарської діяльності (згідно з п. 198.5 ПКУ).

У результаті 2015 рік виявився поділеним на дві половини. Так:

до 01.07.15 р. діяли «старі» правила. Платники ПДВ не могли формувати ПК по «пільгових» покупках. Тому суми «вхідного» ПДВ включалися до складу первинної вартості придбаних активів;

після 01.07.15 р. схема кардинально змінилася. Тепер платники ПДВ зобов’язані суми «вхідного» ПДВ, сплачені при купівлі товарів / послуг / необоротних активів для пільгових операцій, відразу включати в ПК. А потім компенсувати такий ПК нарахуванням ПЗ.

Відмова платника ПДВ від здійснення пільгової діяльності з 01.01.17 р. означає, що змінився напрям використання придбаних необоротних активів — вони стали використовуватися в оподатковуваних ПДВ операціях.

У такому разі п. 198.5 ПКУ дозволяє відновити частину втраченого ПК. Залежно від того, у якому з періодів (у I або в II половині 2015 року) платник ПДВ придбав необоротний актив для пільгової діяльності, залежатиме і порядок проведення такого коригування.

Тепер давайте розберемо кожний з них детально.

«ПК-період»

При купівлі пільгових товарів / послуг / необоротних активів до 01.07.15 р. платники ПДВ не мали права сформувати ПК. Тому сума «вхідного» ПДВ йшла у витрати періоду придбання таких активів або збільшувала первинну вартість необоротних активів ( п. 9 П(С)БО 9 «Запаси», п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

При зміні напряму використання таких активів перед платником ПДВ стоїть завдання відновити втрачений ПК. Підставою для цих змін буде бухдовідка ( п. 36 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). До неї обов’язково додайте ПН або митну декларацію, які підтверджують суми сплаченого ПДВ.

База обкладення. Базу для нарахування ПК розраховуємо згідно з п. 189.1 ПКУ ( п. 36 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Згідно з цією нормою для необоротних активів нею буде балансова (залишкова) вартість такого необоротного активу, що склалася станом на початок звітного періоду, впродовж якого актив почав використовуватися в оподатковуваних операціях. Тобто на 01.01.17 р.

Бухдовідка. Оскільки датою початку фактичного використання необоротного активу в оподатковуваній діяльності стало 01.01.17 р., то і бухдовідку оформляємо цією ж датою.

Зверніть увагу: скористатися продовженим періодом у 365 календарних днів для збільшення втраченого раніше ПК не можна.

Тому бухдовідку показуємо відразу в січневій ПДВ-декларації. А якщо точніше, то (лист ДФСУ від 22.07.16 р. № 15911/6/99-99-15-03-02-15):

1) у ряд. 10.1, 10.2 (якщо необоротні активи були придбані на території України) або в ряд. 11.1, 11.2 (для імпортованих необоротних активів);

2) у додатку Д5 до декларації (у разі заповнення ряд. 10). У таблиці 2 додатка:

• у гр. 2 ставимо свій ІПН;

• у гр. 3 — дату складання бухдовідки (01.01.17 р.);

• у гр. 5 — обсяг постачання (без ПДВ). Як ми вже з’ясували, це залишкова вартість необоротного активу, визначена на 01.01.17 р.;

• у графах 6 і 7 — суму ПДВ, на яку слід збільшити ПК (залежно від ставки ПДВ — 20 % або 7 %).

РЛ. На жаль, тут є один неприємний момент. Річ у тому, що відновлення ПК на підставі бухдовідки не збільшить розмір РЛ. Оскільки такі документи в реєстраційній формулі участі не беруть (лист ДФСУ від 22.07.16 р. № 15911/6/99-99-15-03-02-15).

Ну і, звичайно, не забудьте відкоригувати витрати. Адже не включений в ПК «вхідний» ПДВ збільшив первинну вартість необоротного активу. А надалі її можна коригувати лише у визначених П(С)БО 7 випадках. На жаль, відновлення ПК в результаті зміни напряму використання необоротного активу до них не належить. Тому сума «вхідного» ПДВ піде в доходи на субрахунок 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

«ПЗ-період»

При купівлі необоротного активу для пільгової діяльності після 01.07.15 р. платник ПДВ дотримувався іншої схеми:

• включав усю суму «вхідного» ПДВ в ПК;

• нараховував «компенсуючі» ПЗ. Базою обкладення ПДВ для нарахування таких ПЗ була первинна вартість такого активу ( п. 189.1 ПКУ);

• не пізніше останнього дня звітного періоду, у якому сталася така купівля, складав зведену ПН.

Відповідно, при зміні напряму використання придбаного активу йому вже необхідно не відновлювати ПК, а коригувати ПЗ. Із цією метою платник ПДВ повинен скласти не бухдовідку, а розрахунок коригування (РК) до зведеної ПН.

База обкладення. Для повноти картини треба з’ясувати, на яку суму можна зменшити нараховані при купівлі «компенсуючі» ПЗ. Адже п. 198.5 ПКУ про це умовчує.

З одного боку, в ПКУ немає обмежень для розміру ПЗ, на який можна провести коригування. Виходить, що ПЗ можна прибрати повністю.

Але, з іншого боку, при розрахунку бази обкладення ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ ми завжди орієнтуємося на п. 189.1 ПКУ.

І не даремно. Адже необоротні активи переносять свою вартість на готову продукцію частинами в міру свого зносу. Тоді виходить, що на дату скасування пільги (01.01.17 р.) частина вартості такого необоротного активу взяла участь у звільненій від ПДВ діяльності, а частина — просто не встигла.

Тому як базу для коригування «компенсуючих» ПЗ безпечніше взяти саме балансову вартість необоротного активу на початок періоду, впродовж якого відбувається перехід в оподатковувану сферу.

Тепер заповнимо РК.

РК. У табличній частині розділу «Б» РК вказуємо (категорія 101.07 ЗІР ДФСУ):

• у гр. 2 — причину коригування «використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності по операціях, на які нараховані зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ»;

• у гр. 3 — дату складання і порядковий номер звідної ПН, яка підлягає коригуванню;

• кількісні і вартісні показники, за якими відбувається коригування, зі знаком «-».

Зверніть увагу! Відкоригувати «компенсуючі» ПЗ на підставі РК платник ПДВ може тільки після того, як такий документ потрапить до ЄРПН.

Тому при виборі періоду відображення РК в ПДВ-декларації орієнтуйтеся на своєчасність реєстрації такого РК в ЄРПН ( п. 198.5 ПКУ).

Хоча наш РК «зменшуючий», але зведена ПН, до якої він складений, не видавалася покупцеві. Тому зареєструвати його в ЄРПН зобов’язаний сам платник ПДВ. Проте період, у якому можна відкоригувати ПЗ, залежатиме від своєчасності реєстрації такого РК в ЄРПН. Так, якщо РК потрапив в ЄРПН:

вчасно (впродовж строків, установлених п. 201.10 ПКУ) — можна зменшити «компенсуючі» ПЗ вже в періоді складання такого РК;

із запізненням (з порушенням строків, установлених п. 201.10 ПКУ) — у періоді реєстрації такого РК в ЄРПН.

Якщо РК не буде зареєстрований в ЄРПН зовсім (упродовж 365 календарних днів з дня його складання) — зменшити ПЗ не вийде.

Після того, як ви визначитеся з періодом відображення цього документа, внесіть його дані:

• у ряд. 7 ПДВ-декларації за такий звітний період;

• у додаток Д1 до декларації (у рядок з умовним ІПН «600000000000»).

РЛ. Зверніть увагу: на відміну від бухдовідки, РК, зареєстрований у ЄРПН, збільшить розмір вашого РЛ.

Скорочення статті

ПК — податковий кредит.

ПН — податкова накладна.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ЄРПН Єдиний реєстр податкових накладних.

РК — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

РЛ — реєстраційний ліміт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі