«Закриваємо рік» неприбуткової організації

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Подати неприбутковий звіт, фінансову звітність (причому вже не добровільно, а обов’язково*!) і при цьому врахувати новинки податкової реформи — 2017 — таке завдання поставлене зараз неприбутковим організаціям. Впоратися з його виконанням вам допоможе наша стаття.

* За винятком профспілок, їх об’єднань і організацій, що не порушили вимог п. 133.4 ПКУ.

Неприбутковий звіт

За 2016 рік треба подавати звіт за новою формою, затвердженою наказом № 553**.

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» від 17.06.16 р. № 553.

Завдяки податковій реформі — 2017 остаточно закрито питання з періодичністю подання звітів, яке було актуальним на початку минулого року. Як випливає з п.п. 133.4.7 ПКУ, неприбутківці звітують раз на рік. Але це якщо не припустилися порушень п. 133.4 ПКУ, оскільки для «грішників» приготовано зовсім іншу історію…

«Не при ділах» у частині подання звіту лише профспілки, їх об’єднання та організації (вони подають його лише у разі порушень). Усі інші неприбутківці (чи то гаражний кооператив, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку тощо) зобов’язані звітувати до податкової. Що стосується заповнення звіту, зверніть увагу на такі моменти.

У службовому полі 8 «Ознака неприбуткової установи (організації)» вступної частини звіту слід вказувати вашу діючу ознаку неприбутковості, вказану в рішенні про внесення установи (організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

У свою чергу, в службовому полі 7 вказуєте дату і номер такого рішення.

Тобто «бувалі» неприбутківці, які не встигли до кінця 2016 року привести свої засновницькі документи у відповідність до п. 133.4 ПКУ, можуть, виходить, у цьому полі наводити стару ознаку, визначену згідно з п. 1 розд. І Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом Мінфіну від 24.01.13 р. № 37 (ср. ). У той же час щиро сподіваємося, що таких залишилося небагато. Саме для останніх податковою реформою — 2017 було приготовано приємний сюрприз, що дозволяє внести-таки потрібні зміни до 01.07.17 р. (відповідним чином переписали пп. 34 і 35 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Що стосується частини І звіту (призначеної для відображення доходів і витрат), то, як зауважують податківці, заповнювати її треба на підставі даних бухгалтерського обліку з дотриманням вимог до складання фінансової звітності. Тобто у тому числі згідно з принципами нарахування і відповідності доходів/витрат (ст. 4 Закону про бухоблік).

Доходи і витрати відображають у бухобліку та фінзвітності у момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Але як ми розуміємо, це не повинно стосуватися позицій, прямо прив’язаних до руху коштів.

Ще такий момент: завдяки податковій реформі — 2017 врегульовано питання із статусом знову створеного неприбутківця в період між фактичним початком діяльності і його внесенням до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Якщо встигнути подати потрібні документи вчасно або впродовж 10 днів з дня держреєстрації, неприбутківцем «новачок» вважається з дня держреєстрації (останній абзац п.п. 133.4.1 ПКУ).

У зв’язку з цим виникає запитання: а якщо неприбутківець був зареєстрований минулого року? Ким він був у період невизначеності?

Платником податку на прибуток? І що у такому разі йому за минулий рік треба подавати і прибуткову декларацію?

По-хорошому, на цю «темну пляму» в законодавстві податківці повинні б «закрити очі». Але є сенс уточнити це питання на місцевому рівні. Адже на рівні ДФСУ цю «прогалину» заповнено не було.

Зверніть увагу: неприбутківець може бути платником будь-яких податків/зборів, передбачених ПКУ (окрім податку на прибуток). Звітувати і сплачувати зобов’язання за ними, як й інші платники, ви повинні згідно з правилами, передбаченими в ПКУ (тобто глобального звільнення, як для єдиноподатників, у цьому випадку не передбачено).

Наприклад, якщо неприбутківець має керівника і бухгалтера та нараховує їм зарплату, то доведеться мати справу із «зарплатними» податками та зборами: ПДФО, ЄСВ і військовим збором.

Важливо: оскільки у рамках реформування було «підкориговано» п. 120.1 ПКУ, то неподання неприбуткового звіту тепер — проступок, що карається законом. Базовий розмір штрафу за таке порушення — 170 грн. (у разі першого притягнення впродовж року).

Фінансова звітність

Тут новини дві, і жодна з них не тягне на «звання» хорошої.

По-перше, проблему з тим, яку саме фінзвітність повинні подавати неприбутківці, на законодавчому рівні так і не вирішили.

Нагадаємо: ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік дозволяє неприбутківцям складати скорочену за показниками фінзвітність у складі балансу і звіту про фінансові результати. Але П(С)БО 25, яке «курирує» питання скороченої фінзвітності, і до цього дня не змінили відповідним чином.

Тому, як і звичайні платники, неприбутківці за орієнтир можуть використати ч. 3 ст. 55 ГКУ, що дає зрозуміти, до якого виду суб’єктів господарювання ви належите (малого (у тому числі «мікро»), середнього або великого підприємництва).

По факту ж питання вирішується на місцевому рівні. Причому зверніть увагу на можливість дізнатися, чого від вас «хочуть» органи Держстатистики, безпосередньо на сайті вашого управління статистики. Там, увівши свій код ЄДРПОУ, можна побачити, які саме звіти ви повинні подати.

По-друге, що стосується подання фінзвітності податківцям. Тепер відповідний обов’язок закріпили в абз. 4 п. 46.2 ПКУ.

Не стосується він лише профспілок, їх об’єднань та організацій. Ті звітують лише у разі порушення «неприбуткових» вимог з п. 133.4 ПКУ.

У зв’язку з цим зверніть увагу на такі моменти. Фінзвітність тепер є додатком і невід’ємною частиною неприбуткового звіту (абз. 2 п. 46.2 ПКУ), тому її неподання податківцям буде підставою для невизнання звіту. Тому в самому звіті у зв’язку з цим не забудьте поставити «+» у відповідній(их) комірці(ках).

І ще такий момент. Граничний строк подання фінзвітності в статистику спливає у вівторок, 28 лютого (згідно з п. 5 Порядку № 419***). Тоді як неприбутковий звіт податківцям можна подати не пізніше середи, 1 березня (п. 46.2 і п.п. 133.4.7 ПКУ). Якщо не боїтеся ходити по лезу бритви, то, вважаємо, не буде помилкою відправити спочатку фінансову звітність, а потім — сам неприбутковий звіт. Навіть попри те, що тепер фінзвітність — додаток до декларації, жодних проблем у подібному випадку виникнути не повинно.

*** Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

Цивільно-правові виплати «своїм»: податківці одумалися

У рамках статті ви не раз бачили, що для «порушників» правила подання звітності відрізняються від передбачених для «праведних» неприбутківців. У цьому світлі заслуговує на увагу той факт, що не так давно податківці здивували своїм баченням виплат за цивільно-правовими договорами на користь «своїх».

Закріплено такий висновок у листі від 03.10.16 р. № 21415/6/99-99-15-02-02-15 // «БТ», 2016, № 44, с. 6. Пізніше податківці підтвердили таку логіку листом від 23.12.16 р. № 27822/6/99-99-15-02-02-15.

Подібні виплати вони вважали розподілом доходу серед засновників (учасників), членів організації, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Звідси — невтішні висновки щодо «випадання» з неприбуткового реєстру. Але «свіжим» роз’ясненням (лист від 04.01.17 р. № 28/6/99-99-15-02-02-15 // «БТ», 2017, № 5, с. 5) податківці фактично «перекреслили» застосування подібної логіки. Здоровий глузд переміг! Тепер ДФСУ погодилася, що не вважаються розподілом доходу (прибутку) виплати неприбутківця на користь засновників (учасників), працівників, членів такої організації (у тому числі на підставі цивільно-правового договору). Головна умова — такі витрати мають бути спрямовані на її утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених засновницькими документами неприбуткової організації. Що і вимагалося довести!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі