Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки в ПДВ-декларації: згадуємо загальні правила

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Початок року, як завжди, для платників ПДВ видався неспокійним. Тут і зміни в ПКУ, і удосконалення в порядку заповнення і реєстрації податкових накладних/РК в ЄРПН, і багато іншого. Погодьтеся, в такому сум’ятті не важко помилитися. Особливо при заповненні звітності. Тому давайте вже зараз підготуємося і згадаємо основні правила самовиправлення помилок, допущених в основній частині ПДВ-декларації. Що ж, уперед!

Основні правила

Що треба робити, якщо ви виявили помилку, допущену при складанні ПДВ-звітності минулих періодів? Відповідь очевидна — виправити її.

Для цього ви можете скористатися двома способами, передбаченими ст. 50 ПКУ:

1. Оформити нову звітну ПДВ-декларацію — якщо ви виявили помилку після подання поточної декларації, але до закінчення граничного терміну її подання ( абзац шостий п. 50.1 ПКУ, п. 23 розд. III Порядку № 21).

Тобто вам необхідно подати ту ж саму ПДВ-декларацію за звітний період, але тільки вже з правильними даними. Не забудьте в шапці такої декларації поставити позначку в полі 012 «Звітна нова» і прикласти необхідні додатки.

У такого способу є позитивний момент — він надає можливості самовиправитися без сплати штрафів. Причому сплатити ПЗ, відображені в правильній ПДВ-декларації, можна буде у звичайні терміни для сплати ПЗ за поточною ПДВ-декларацією.

Ось тільки не завжди можна встигнути подати таку ПДВ-декларацію. Тоді залишається другий спосіб.

2. Подати УР — якщо помилка виявлена в той момент, коли граничний термін подання поточної декларації вже закінчився.

Увага! Тут є декілька винятків — ви не маєте права уточнювати раніше подану ПДВ-декларацію, якщо:

1) на момент виявлення помилки ваш ПДВ-статус анульований;

2) з дня, що йде за останнім днем граничного терміну подання «помилкової» ПДВ-декларації, пройшло більше 1095 днів ( п. 102.1 ПКУ).

Важливо! Якщо декларація з помилкою була подана вчасно, то 1095-денний термін дійсно треба відлічувати з дати, що йде за граничним днем для подання такої ПДВ-декларації.

Але якщо декларація з помилкою була подана пізніше за граничний термін, то в такому разі 1095-денний період слід відлічувати з дати, що йде за днем її фактичного подання ( п. 102.1 ПКУ).

Більше того, при розрахунку 1095-денного терміну необхідно враховувати і правило «вихідного» перенесення ( п. 49.20 ПКУ);

3) такі промахи виявлені в ході податкової перевірки ( п. 50.2 ПКУ).

І ще попереджаємо:

• не можна подати УР до ПДВ-декларації і зменшити суму ПЗ, яка не була сплачена до бюджету в минулих звітних періодах, у зв’язку з повним або частковим списанням податкового боргу (п. 4 розд. IV Порядку № 21);

• УР не складають при коригуванні ПЗ і ПК згідно зі ст. 192 ПКУ (у зв’язку зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг);

• при цьому УР можна подати з метою зміни напряму бюджетного відшкодування.

Але це ще не всі особливості другого способу самовиправлення. Давайте ознайомимося з ними ближче.

Виправляємося через УР

Щоб підправити ПДВ-декларацію за допомогою УР, необхідно пам’ятати декілька моментів.

1. Форма УР.

Незалежно від виду допущеної вами помилки і періоду, в якому ви її припустилися, УР ви подаєте за формою, що діє на момент його подання (п. 1 розд. IV Порядку № 21).

На сьогодні це форма УР, затверджена наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21. Але попереджаємо! Щойно набуде чинності оновлена форма ПДВ-декларації (див. «БТ», 2017, № 8, с. 11), з тієї дати слід використовувати і нову форму УР (якщо до цього моменту податківці розроблять електронні форми нового УР).

2. Порядок заповнення УР.

Він детально прописаний у розд. VI Порядку № 21. Згідно з ним, виправляючи промах:

• у гр. 4 досить продублювати усі показники з «помилкової» ПДВ-декларації. При цьому треба врахувати всі раніше складені УР до такої ПДВ-декларації (вказати ці показники у гр. 5 останнього УР);

• у гр. 5 вписати правильні дані;

• у гр. 6 — різницю між гр. 5 і гр. 4 з урахуванням знака.

Окремо треба сказати про заповнення ряд. 19.1 УР. У додатковому полі цього рядка слід внести ту величину РЛ, яка буде у вас на момент подання УР.

Зверніть увагу: у разі виправлення помилок у рядках декларації, до яких повинні додаватися додатки, разом з УР також необхідно подати і відповідні додатки, що містять інформацію про уточнені показники (п. 8 розд. VI Порядку № 21).

Якщо ж помилка закралася тільки в додаток до ПДВ-декларації, і:

• вона вплинула на показники самої ПДВ-декларації, — коригування слід проводити і в УР, і в такому додатку;

• якщо не вплинула на показники декларації, — гр. 4 і гр. 5 УР будуть однаковими.

Але подати такий УР усе одно доведеться разом з «помилковим» додатком, у якому ви і виправите помилку.

3. Спосіб подання УР.

З 01.02.16 р. УР можна подати тільки одним способом — як самостійний документ ( абз. 4 п. 50.1 ПКУ, п. 1 розд. VI Порядку № 21).

4. Кількість УР.

Тут усе залежатиме від того, як припущена помилка вплинула на показники ПДВ-звітності. Так, якщо:

• помилка, допущена в ряд. 21 (у сумі залишку від’ємного значення), не вплинула на значення ряд. 18 або ряд. 20.2, — УР подаємо за один звітний період, у якому вносяться відповідні зміни;

• помилка, допущена в ряд. 21 декларації, вплинула в майбутніх періодах на значення ряд. 18 або ряд. 20.2, — УР подаємо за кожен звітний період, у якому значення ряд. 21 декларації впливало на значення ряд. 18 або ряд. 20.2.

Значення гр. 6 ряд. 21 УР враховуємо в ряд. 16.2 декларації* за звітний період, у якому поданий такий УР (п. 5 розд. VI Порядку № 21).

* Зверніть увагу! Дані, що потрапили в ряд. 16.2 декларації, необхідно розшифрувати (вказати дату, номер і суму (+/-), наведену в УР) у спеціальній таблиці в заключній частині декларації.

Увага! Такий порядок створює деякі проблеми в разі, коли платник ПДВ подає УР до граничних термінів подання поточної ПДВ-декларації.

Так, наприклад, якщо УР подати на початку березня (до 20.03.17 р.), то його дані в лютневу ПДВ-декларацію вже не потраплять. Тобто ця декларація міститиме неправильні дані. Це, у свою чергу, може призвести до свідомої недоплати до бюджету за підсумками лютого, хоча формально ви робите все правильно.

Щоб вас не мучили докори совісті із цього приводу, можемо запропонувати два варіанти:

• або подати УР після граничного терміну подання поточної ПДВ-декларації (наприкінці лютого);

• або відобразити дані УР, поданого на початку березня, у ПДВ-декларації за лютий, до якої додати додаток, складений у довільній формі, у якому описати причини вашого вчинку ( п. 46.4 ПКУ).

Але краще заздалегідь такі дії обговорити з податківцями.

5. Кількість помилок, що виправляються.

Одним УР можна виправити тільки один звітний період. У той же час помилок, допущених в одному звітному періоді, може бути декілька. Їх можна виправити в одному УР.

Наслідки УР-виправлення

Подання УР має один негативний наслідок — у разі заниження грошового зобов’язання за ПДВ у результаті помилки (змінюється значення ряд. 18) доведеться сплатити самоштраф у розмірі 3 % від суми недоплати ( абз. 4 п. 50.1 ПКУ).

Суму такого штрафу вказуємо в гр. 6 ряд. 18.3 УР (п. 7 розд. VI Порядку № 21).

Граничним терміном сплати нарахованого в УР 3 %-штрафу слід вважати дату відправки УР податківцям ( п.п. «а» п. 50.1 ПКУ).

Крім того, якщо УР поданий після закінчення 90 календарних днів, що йдуть за останнім днем граничного терміну сплати ПЗ за «помилковою» ПДВ-декларацією, доведеться нарахувати і пеню ( п.п. 129.1.3 ПКУ).

У такому разі розмір пені складе 100 % річних облікової ставки НБУ, що діє за кожен день прострочення суми ПЗ і штрафних санкцій ( частина друга п. 129.4 ПКУ). Сама сума пені в УР не відображається.

Увага! Якщо подати УР, але не сплатити вказаних платежів:

• податківці застосують штраф у розмірі 5 % від суми донарахованого податку ( п. 120.2 ПКУ).

Хоча інші штрафи, передбачені гл. 11 розд. II ПКУ, в цьому випадку не застосовуються. Тож додаткові санкції за ст. 126 ПКУ, а також за п. 123.1 ПКУ за несплату за УР застосовуватися не повинні;

• а донараховані ПЗ (гр. 6 ряд. 18.1) і сума 3 %-штрафу (ряд. 18.3), отримають статус податкового боргу.

Досі дискусійним залишається питання, як треба сплачувати зобов’язання за УР.

Ви напевно пам’ятаєте, що до 01.01.17 р. платники ПДВ зобов’язані були сплачувати ПЗ за УР безпосередньо до бюджету, оминувши ПДВ-рахунок. Такий стан справ створював ряд проблем:

1. Якщо в результаті допущеної помилки були занижені ПЗ, то:

• перерахування необхідної суми згідно з УР уже не могло вплинути на розмір РЛ, оскільки гроші йшли повз ПДВ-рахунок;

• навіть якщо УР поданий до граничних термінів сплати ПЗ за поточною декларацією, усе одно доводилося доплачувати ПЗ, донараховані за УР, незважаючи на те, що фактично недоплати не було.

2. Якщо в результаті допущеної помилки були завищені ПЗ, то:

• переплату, що виникла на бюджетному рахунку, не можна було зарахувати в рахунок сплати ПЗ за поточною декларацією.

Саму ж переплату доводилося повертати згідно зі ст. 43 ПКУ спочатку на ПДВ-рахунок, а вже потім на поточний (подавши додаток Д4). При цьому сума РЛ зменшувалася після подання додатка Д4, а при перерахуванні переплати з бюджету на ПДВ-рахунок РЛ залишався незмінним;

• навіть якщо завищення ПЗ виявлялося до граничних термінів сплати зобов’язань за поточною декларацією, то зменшити суму до сплати за нею було неможливо.

З 01.01.17 р. ситуація змінилася завдяки Закону № 1797 (ср. ). Згідно з правками, внесеними цим документом до ПКУ, у разі подання УР до ПДВ-декларації платник ПДВ зобов’язаний перераховувати суми ПДВ до бюджету в порядку, визначеному ст. 200 ПКУ ( п. 2001.6 ПКУ). Тобто через ПДВ-рахунок.

Увага! Незважаючи на вищезгадані зміни, у Порядку № 569 досі є п. 25, який зобов’язує платників ПДВ сплачувати ПЗ за УР виключно з поточного рахунку.

Так, і в категорії 101.08 ЗІР ДФСУ містяться аналогічні роз’яснення. Тому, на наш погляд, поки що краще сплачувати ПЗ за УР безпосередньо до бюджету (детальніше в «БТ», 2017, № 6, с. 37).

Попереджаємо! 15.02.17 р. на офіційному сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua) обнародуваний проект змін у Порядку електронного адміністрування ПДВ. Згідно з цим проектом:

• ПЗ (показник ряд. 18.1 УР) треба буде сплачувати на ПДВ-рахунок (у разі заниження ПЗ);

• а суми штрафних санкцій (ряд. 18.3 УР) і пені — безпосередньо до бюджету з поточного рахунку.

Але ось коли такий порядок запрацює − сказати важко. Тим більше, що згідно з проектом постанови в Мінфіну, ДФСУ і Казначейства буде ще два місяці, щоб запровадити такі нововведення.

Уточнення уточненого

Якщо сталося так, що ви припустилися помилки при заповненні самого УР, то вам доведеться подати новий УР, але вже з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Для цього в новому УР додатково доведеться зробити позначку про те, що показники цього звітного періоду вже уточнювалися (поставте «Х» у полі 031).

А при заповненні його основної частини:

• у гр. 4 перенести показники з гр. 5 «помилкового» УР (п. 2 розд. VI Порядку № 21);

• у гр. 5 — правильні показники з урахуванням виправлення.

Нагадаємо: термін давності для виправлення «помилкового» УР слід відлічувати з наступного дня після подання такого неправильного УР ( п. 102.1 ПКУ).

Документи і скорочення статті

Закон № 1797 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.16 р. № 1797-VIII.

Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.14 р. № 569.

Порядок № 21 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 28.01.16 р. № 21.

ПЗ податкові зобов’язання.

РЛ — реєстраційний ліміт.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі