30.01.2017

Перевірки: як їх здійснюватимуть податківці у 2017 році

Лист ДФСУ від 17.01.17 р. № 1005/7/99-99-14-03-03-17

У листі, що коментується, податківці пояснили, як будуть перевіряти суб’єктів господарювання у 2017 році. Звернемо увагу на найбільш актуальні нюанси.

Хто проводить перевірки. Податківці підтвердили, що після змін, які запрацювали з початку цього року, перевірки суб’єктів господарювання будуть проводити виключно контролюючі органи обласного та центрального рівнів. Районні ДПІ проводити їх уже не зможуть ( ст. 191 ПКУ).

Отже, з 01.01.17 р. організацію та проведення документальних і фактичних перевірок здійснюватимуть (у тому числі видаватимуть наказ про проведення, оформлюватимуть направлення, складатимуть акт (довідку) та податкові повідомлення-рішення, вимоги (рішення) зі сплати ЄСВ за їх результатами) лише вищевказані органи.

Водночас у листі, що коментується, вказано: до проведення таких перевірок поки що все рівно можуть залучатися працівники районних ДПІ. Але це буде відбуватися тільки в тому випадку, коли у районній ДПІ ще не завершилися реорганізація та переведення посадових осіб до обласного апарату. Тому якщо до вас завітає з перевіркою місцевий працівник ДПІ з рішенням про проведення перевірки, виданим обласним контролюючим органом, то допускати таких контролерів до перевірки можна.

Кого перевірятимуть. Також у листі, що коментується, акцентується увага на тому, що податківці будуть оприлюднювати план-графік проведення документальних перевірок на офіційному веб-порталі ДФС до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки ( п. 77.1 ПКУ). Тобто про те, коли вас будуть перевіряти у наступному році, можна довідатися в переддень нового року.

Крім того, з початку цього року змінилися критерії належності платника до категорії великих платників податків ( п.п. 14.1.24 ПКУ), що буде актуальним при формуванні графіка перевірок. Відбулися такі зміни у критеріях віднесення платника до категорії великих:

• збільшено показник сплати платежів до державного бюджету за платежами, які контролюються ДФС, з 12 до 20 млн грн.;

• збільшено критерій обсягу доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали з 500 млн грн. до 1 млрд грн.;

• додано постійне представництво нерезидента до переліку великих суб’єктів.

Скарги. Збільшено з 15 до 90 календарних днів термін, протягом якого при отриманні заяви із скаргою від покупця контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією ( п. 201.10 та п.п. 78.1.9 ПКУ).

Позапланові перевірки. Також податківці не оминули увагою зміни, що зачепили правила проведення позапланових перевірок. Зокрема, вони стверджують, що:

1) податківцям надано можливість проводити позапланові перевірки також у разі отримання інформації, яка свідчить про порушення вимог податкового законодавства ( п.п. 78.1.1 ПКУ);

2) збільшено термін для надання платниками податків пояснень на запит контролюючого органу до 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, та встановлено вимоги до змісту запиту ( пп. 78.1.1 та 78.1.9 ПКУ);

3) позапланову документальну перевірку може бути проведено не лише у разі подання платниками заперечень до акта (довідки) перевірки, а також додаткових документів ( п.п. 78.1.5 ПКУ);

4) заборонено проводити позапланову перевірку у разі отримання постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора ( п.п. 78.1.11 ПКУ);

5) проводити документальні позапланові перевірки відтепер контролери будуть також у разі, якщо платником податків не надано для проведення зустрічної звірки інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, виключно з питань, зазначених у запиті ( п.п. 78.1.19 ПКУ).

Детальніше про ці та інші нововведення читайте у «БТ», 2017, № 1-2, с. 27 та № 3, с. 35.