19.06.2017

ПН виправили: податківці проти відновлення ПК

Чи має право платник ПДВ поновити податковий кредит, якщо під час документальної перевірки суми ПДВ було виключено зі складу податкового кредиту за податковими накладними, оформленими з порушенням встановлених вимог?

Податківці у «свіжому» роз’ясненні з категорії 101.13 ЗІР ДФСУ стверджують, що в такій ситуації платник не може відновити податковий кредит (ПК) після отримання виправленої податкової накладної (ПН), якщо під час документальної перевірки суми ПДВ були виключені із складу ПК за ПН, оформленими з порушеннями, оскільки переоформлення ПН у ПКУ не передбачено.

Ми з таким висновком не можемо погодитись. Особливо бентежить обґрунтування: «оскільки переоформлення податкової накладної ПКУ не передбачено»!!!

Гаразд, «переоформлення» не передбачено, але ж передбачено «виправлення», навіть норму можемо назвати — п. 192.1 ПКУ.

Чи то консультанти із ДФСУ іще живуть у часі «паперової» ПН, коли дійсно виправити/переписати ПН було не можна. Заміни-підміни неправильних ПН проводилися через напівзаконні хитрощі (розривалися неправильні ПН, замість них виписувалися правильні; оформляли липові повернення, обнуляючи неправильні ПН через РК тощо).

Чи то фіскали під «переоформленням» розуміють щось особливе, незаконне, далеке від виправлення.

У будь-якому разі є п. 192.1 ПКУ, завдяки якому ось уже третій рік (з початком ери електронної ПН) працює механізм виправлення ПН. І цей механізм передбачає відображення ПК за виправленою ПН у тому періоді, коли пройшло виправлення. До речі, саме такі думки прописано в іншій їх консультації з цієї ж категорії 101.13 ЗІР ДФСУ. Там податківці говорять, що право на ПК виникає тільки після виправлення помилок у ПН шляхом складання РК та реєстрації його в ЄРПН.

Причому від себе уточнимо, що абсолютно без різниці, які події пройшли в період отримання «дефектної» ПН:

а) побачили дефектність і не поставили ПК;

б) не побачили дефектність, помилково поставили ПК, потім зняли його через УР;

в) не побачили дефектність самі, а допомогли податківці при перевірці.

ПКУ це не важливо, він просто надає можливість відобразити ПК за виправленою ПН у періоді її виправлення — через реєстрацію виправляючого РК. Усі подробиці виправлення ПН див. у «БТ», 2017, № 22, с. 34.

Традиційно податківці (категорія 101.13 ЗІР ДФСУ) обмежують період виправлення ПН 365 днями від дати першої події, тобто від дати «помилкової» ПН (якщо вона там правильна). Але ми вважаємо, що навіть і цей період може бути розширено (див. «БТ», 2016, № 38, с. 4).

За підсумками перевірки (без її оскарження) ви повинні були вчинити так:

• якщо було донараховано ПДВ, то сплатити його згідно з ППР;

• якщо було зменшено від’ємне значення, то відобразити його із знаком «-» у ряд. 16.3 декларації періоду, в якому отримано ППР.

Незалежно від підсумків перевірки за фактом отримання виправляючого зареєстрованого РК у вас є всі підстави для відображення ПК у декларації цього періоду або будь-якого наступного протягом 365 днів, а якщо пізніше (до 1095 днів) — через УР. Тобто на період отримання «дефектної» ПН уже не озираємося, до неї жодних УР не подаємо.

До речі, ми вже озвучували свою позицію з цього питання і змінювати її не збираємося. Принаймні доти, доки не змінять ПКУ.