Теми статей
Обрати теми

Зарплата за першу половину місяця (аванс): ви запитуєте — ми відповідаємо

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Серед безлічі зарплатних запитань особливе місце посідають ті, що стосуються порядку виплати авансу і його розміру. Знайти на них відповіді вам допоможе ця стаття.

Чи можна виплачувати працівникам зарплату раз на місяць?

Порядок виплати заробітної плати на підприємстві має бути прописаний у колективному договорі або нормативному акті роботодавця, узгодженому з профкомом (за його відсутності — з представником трудового колективу).

І ст. 115 КЗпП, і ч. 1 ст. 24 Закону про оплату праці* вимагають, щоб усі роботодавці (у тому числі й фізособи-підприємці) виплачували зарплату працівникам не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів.

* Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Тобто виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць — це обов’язок, а не право роботодавця. Він підлягає безумовному виконанню незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць.

Навіть якщо працівник не хоче отримувати авансу (написав заяву з проханням виплачувати йому зарплату один раз на місяць), роботодавець усе одно зобов’язаний розрахувати суму авансу, що належить до виплати такому працівникові, отримати її в банку (якщо зарплата виплачується готівкою з каси), оприбутковувати в касі підприємства, а потім після закінчення трьох робочих днів неотримані суми зарплати депонувати (здати в банк), щоб виплатити їх разом із сумою заробітної плати за другу половину місяця.

Зверніть увагу! Порушенням буде і виплата в аванс усієї суми заробітної плати, що належить працівникові за поточний місяць, оскільки в цьому випадку порушена вимога про виплату не рідше двох разів на місяць через проміжок, що не перевищує 16 календарних днів.

Які граничні строки виплати зарплати за першу половину місяця?

Періодом, за який здійснюється виплата заробітної плати за першу половину місяця, вважається період з 1 по 15 число місяця. Саме за цей період слід робити розрахунок суми авансу працівникам.

Зверніть увагу, КЗпП вимагає, щоб зарплату виплачували не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який робиться виплата. Отже, зарплата:

• за першу половину місяця має бути виплачена не пізніше 22 числа поточного місяця (15 + 7);

• за другу половину місяця — не пізніше 7 числа місяця, наступного за місяцем нарахування зарплати.

Важливо! Виплачуйте зарплату в робочі дні. Якщо день виплати зарплати збігся зі святковим, неробочим або вихідним днем, зарплату виплачуйте напередодні (ч. 2 ст. 115 КЗпП).

Оклад працівника — 2600 грн. З якої суми розраховувати йому аванс — виходячи з 2600 грн. чи 3200 грн. (з урахуванням «трудової» доплати)?

Розмір зарплати за першу половину місяця має бути не меншим плати за фактично відпрацьований працівником час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Це прямо передбачено ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону про оплату праці.

Тобто мінімальну суму авансу розраховують виходячи з окладу працівника, але з урахуванням відпрацьованого ним часу за період з 1 по 15 число (див. лист Мінпраці від 09.12.10 р. № 912/13/155-10, ср. ). Відрядникам суму авансу обчислюють виходячи з фактичного обсягу виробленої ними продукції (робіт, послуг) за першу половину місяця і відрядних розцінок (див. лист Мінпраці від 22.11.10 р. № 964/13/84-10).

Премії, доплати, надбавки й інші заохочувальні та компенсаційні виплати під час розрахунку суми авансу не враховують.

Їх нараховують наприкінці місяця і виплачують із частиною окладу (ставки) працівника за другу половину місяця.

Те ж саме і з «трудовою» доплатою до рівня мінзарплати. Її розмір визначають також за підсумками роботи за місяць (тобто наприкінці місяця) — коли буде відома вся сума нарахованої зарплати за відпрацьований час. Адже тільки тоді можна точно визначити, досягла зарплата працівника встановленого мінімального розміру чи ні, чи потрібно нараховувати доплату до мінзарплати, а головне, у якому розмірі.

Виплачувати «трудову» доплату слід разом із зарплатою за другу половину місяця.

Чи можна встановити аванс у відсотку від окладу?

Звичайно, можна. Проте при встановленні відсотка слід врахувати, що в різні місяці календарного року мінімальний відсоток авансу може коливатися. Причина — різна кількість робочих днів у першій і другій половині місяця.

Щоб кожного разу не вираховувати відсоток авансу, рекомендуємо його визначити на рівні 55 — 60 % від окладу (місячної ставки).

Проте навіть у цьому випадку при розрахунку авансу рекомендуємо враховувати фактично відпрацьований працівниками час за першу половину місяця, щоб не завищити суми виплат.

Чи можна до суми авансу застосовувати податкову соціальну пільгу (ПСП), якщо зарплата працівника за місяць значно нижча граничного розміру доходу, який надає право на ПСП?

На жаль, зменшувати суму авансу на ПСП (якщо працівник має право на її застосування) не можна! Відповідні роз’яснення ДФСУ наведені в підкатегорії 103.08.01 ЗІР ДФСУ. Звідки такі висновки?

Фіскали вважають, що порядок визначення бази оподаткування, наведений у п. 164.6 ПКУ для зарплати, може застосовуватися тільки до загальної суми зарплати за місяць під час її нарахування. Аванс ми виплачуємо без нарахування в бухобліку, і він є лише частиною загального місячного доходу працівника у вигляді заробітної плати.

Таким чином, навіть якщо ви заздалегідь знаєте, що в деяких працівників база оподаткування місячної заробітної плати буде меншою або дорівнюватиме сумі застосовуваної до неї ПСП (тобто наприкінці місяця сума податку дорівнюватиме нулю), при виплаті авансу слід перерахувати ПДФО без урахування ПСП.

Наприкінці місяця при нарахуванні зарплати ви розрахуєте суму податку за кожним працівником з урахуванням ПСП (за наявності права на неї). А вже при виплаті зарплати за другу половину місяця до бюджету перерахуєте різницю між загальною сумою ПДФО, утриманого з місячної заробітної плати працівників, і сумою ПДФО, сплаченого в аванс. У результаті ПДФО, сплачений в аванс за працівників, які мають право на ПСП, урахується при визначенні загальної суми ПДФО, що підлягає сплаті за підсумками місяця.

Які штрафи загрожують підприємству, що проігнорувало порядок виплати зарплати?

Роботодавець, який ігнорує порядок виплати зарплати, установлений у ч. 1 ст. 115 КЗпП і ч. 1 ст. 24 Закону про оплату праці (наприклад, виплачує зарплату один раз на місяць), порушує трудове законодавство і законодавство про оплату праці. Це загрожує йому штрафом у розмірі, який дорівнює:

• одній мінімальній зарплаті, установленій на момент виявлення порушення (зараз — 3200 грн.) (див. абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП), за умови, що строк виплати авансу пропущений менш ніж на один місяць;

• триразовому розміру мінзарплати, установленої на момент виявлення порушення (сьогодні — 9600 грн.) (див. абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП), якщо строки виплати зарплати порушені більш ніж на місяць.

Також не пощастить і винним посадовим особам роботодавця. За такі порушення їм «світить» адмінвідповідальність за ст. 41 КпАП. Міра відповідальності — штраф у розмірі від 510 до 1700 грн.

Зверніть увагу: порушення встановлених строків виплати зарплати є правопорушенням, що триває. Воно розпочинається з моменту, коли заробітна плата має бути виплачена працівникові (у строки, установлені законом або колективним договором), і триває доти, поки роботодавець її не виплатить або факт правопорушення не буде виявлений відповідною посадовою особою Держпраці (див. лист Мінпраці від 28.08.02 р. № 06/2-4/196).

Отже, якщо на вашому підприємстві зарплата виплачується один раз на місяць (не виплачується зарплата за першу половину місяця (аванс)), то адміністративне стягнення за таке порушення може бути застосоване протягом 3 місяців з дня фактичної виплати авансу. При цьому днем фактичної виплати авансу буде день виплати загальної суми зарплати за місяць.

Що стосується штрафів за ч. 2 ст. 265 КЗпП, то до них застосовуються загальні строки давності (1095 днів, або три роки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі