Теми статей
Обрати теми

Спадкоємець отримує частку майна товариства: хто сплачує податки

Децюра Сергій, Бобро Анатолій

У випадку смерті учасника товариства з обмеженою відповідальністю його частка у статутному капіталі переходить до спадкоємця, якщо статутом товариства не передбачено, що такий перехід допускається лише за згодою інших учасників товариства ( ст. 147 ЦКУ та ст. 55 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII).

Водночас інколи учасники такого товариства не бажають приймати у свої лави спадкоємця. У цьому випадку спадкоємцю видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала померлому учаснику. Вартість такої частки визначається на день смерті учасника.

Якщо у вас стався такий випадок, то виникає закономірне запитання: як оподатковується виплата такої частки спадкоємцю?

Відповідь на це запитання надали контролери у листі, що коментується. Вони зазначили, що така виплата відповідно до п.п. 164.2.9 ПКУ вважається доходом фізособи у вигляді інвестиційного прибутку. Такий дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за правилами, прописаними у п. 170.2 ПКУ.

Тобто сума коштів, що нараховується (виплачується) товариством фізособі (спадкоємцю), оподатковується податком на доходи фізосіб і військовим збором на загальних підставах ( ст. 163 та п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). При цьому юрособа виступає як податковий агент лише у частині відображення виплаченого доходу у податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Сплачувати податки з такого доходу буде спадкоємець самостійно. Для цього він зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі