15.05.2017

Критерії для блокування податкових накладних і документи для розблокування: новий проект

З 01.04.17 р. стартував тестовий режим блокування реєстрації податкових накладних. Ось тільки бракувало нормативно-правових актів, що визначають роботу всієї системи. Першою ластівкою стала постанова КМУ від 29.03.17 р. № 190 («БТ», 2017, № 15, с. 4). Услід за нею з’явився проект наказу Мінфіну, який містив критерії оцінки ризиків і перелік документів, що надаються для розблокування («БТ», 2017, № 16, с. 13), який викликав шквал критики. У результаті 05.05.17 р. вийшла його підкоригована редакція. Давайте ознайомимося із цим проектом.

Кому можна зітхнути спокійно

Змінилися ознаки, за якими ДФСУ «відбраковуватиме» податкові накладні (ПН) і розрахунки коригувань (РК). Тобто відбирати ті ПН/РК, які не піддаватимуться моніторингу (див. табл. 1). Якщо за результатами перевірки ДФСУ встановлено, що ПН/РК відповідають одній із ознак, наведених нижче, — такі ПН/РК не підлягатимуть подальшому моніторингу.

Таблиця 1. Ознаки, що дозволяють платникові ПДВ уникнути блокування ПН

1. ПН реєструється на покупця — неплатника ПДВ

2. Обсяг постачань, указаний у ПН, зареєстрованих у Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН) у поточному місяці, з урахуванням направленої на реєстрацію у ЄРПН ПН/РК, складає менше 500 тис. грн. Якщо тільки керівник такого платника ПДВ не очолює ще 4 фірми.

Нагадаємо. У першому проекті було 50 тис. грн. і 3 фірми відповідно

3. Загальна сума сплачених у 2016 році податків і ЄСВ платником ПДВ складає більше 5 млн грн.

(ознака використовуватиметься з 01.04.17 р. до 01.01.18 р.)

4. Платник одночасно відповідає двом показникам:

1) значення показника «податкового навантаження» (D) за останні 12 місяців перевищує 5 % (у першому проекті було 8 %). Тобто виконується умова:

2) загальна сума ПДВ у ПН, спрямованих на реєстрацію в ЄРПН за звітний місяць (Р), не більше ніж на 30 % перевищує максимальну місячну суму ПДВ у зареєстрованих ПН за останні 12 місяців (Рм). Тобто виконується умова:

Р < Рм × 1,3

5. ДФСУ прийняте рішення враховувати інформацію, подану в додатку 1 до наказу (дані про види економічної діяльності і товари/послуги, які на постійній основі постачаються й отримуються платником податків).

Таке застосування платник ПДВ має право подати через електронний кабінет у разі отримання квитанції про зупинку реєстрації ПН/РК у ЄРПН, а в період дії тестового режиму (з 01.04.17 р. до 01.07.17 р.) — у разі отримання відповідної квитанції

Нові критерії

Усі інші ПН/РК проходять процедуру моніторингу в загальному порядку. ДФСУ їх аналізуватиме за такими критеріями (див. табл. 2).

Таблиця 2. Критерії оцінки ступеня ризику, достатні для зупинки реєстрації ПН/РК у ЄРПН

Критерій

Суть критерію

1. Дефіцит товарів

Одночасно:

• обсяг постачань товару в ПН, яка подана на реєстрацію в ЄРПН, у 1,5 або більше разів більше залишку різниці обсягу постачань такого товару, указаного в ПН, зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН, і обсягу придбання цього товару, указаного в отриманих ПН, зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН;

• сума ПДВ, указана в зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН ПН з придбання товарів таким платником податку з кодами згідно з УКТ ЗЕД більше 50 % загальної суми ПДВ, указаної в ПН з придбання товарів таким платником податку і зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН його контрагентами.

Зверніть увагу: перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД і кодів послуг згідно з ДКПУ, які застосовуються для моніторингу ПН/РК, ще повинна затвердити ДФСУ

Увага! Якщо ПН/РК відповідає вимогам критерію 1 і сума ПДВ, указана в ПН, зареєстрованих у ЄРПН у звітному періоді, з урахуванням ПН/РК, спрямованих на реєстрацію у ЄРПН, які відповідають критерію 1, більше середньомісячної суми сплачених за останні 12 місяців ЄСВ і податків, то реєстрація такої ПН/РК припиняється.

2. Немає дозвільних документів

Відсутні дозвільні документи (відомості, надані ДФСУ уповноваженими на це органами; ліцензій, виданих органами ліцензування), які засвідчують право суб’єкта господарювання на здійснення певного виду діяльності або продаж товарів/послуг, указаних платником податків у ПН, направленій на реєстрацію в ЄРПН

3. Позамежні повернення

Відношення суми ПДВ, указаної в «зменшуючих» РК (складених на всіх покупців, у тому числі і неплатників) у поточному місяці, до суми ПДВ, сплаченої до бюджету в місяці, за який подані такі розрахунки коригування, більше 0,2. Тобто повернення перевищують 20 % від суми ПДВ, указаної в ряд. 18 ПДВ-декларації

Якщо за результатами моніторингу з’ясується, що ПН/РК підпадає під один з критеріїв, — реєстрація ПН/РК буде зупинена згідно з п. 201.16 ПКУ (ср. ).

Щоб її розблоковувати, платнику ПДВ доведеться подати певний перелік документів (див. табл. 3).

Таблиця 3. Перелік документів, достатніх для розблокування ПН/РК

Критерій

Документи для розблокування ПН

1. Дефіцит товарів

1. Договори (зовнішньоекономічні контракти) з додатками, листування з контрагентами, митні декларації.

2. Первинні документи з постачання товарів/послуг, зберігання і транспортування, завантаження, розвантаження продукції, складські документи, інвентаризаційні описи.

3. Розрахункові документи, банківські виписки з особових рахунків.

4. Рахунки-фактури (інвойси), акти приймання-передачі, надання послуг, накладні.

5. Документи про підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності тощо), наявність яких передбачена договором або законодавством.

6. Документальне підтвердження наявності трудових ресурсів, матеріально-технічних і технологічних можливостей для здійснення госпоперацій.

Увага: копії документів мають бути завірені належним чином

2. Немає дозвільних документів

Документи, указані в пп. 1 — 5.

Зверніть увагу! Хоча приводом для блокування за критерієм 2 є відсутність дозвільних документів, для розблокування контролери можуть вимагати весь пакет документів. Єдине послаблення — наявність трудових ресурсів можна не підтверджувати

3. Позамежні повернення

А далі справа за «розблокувальною» комісією при ДФСУ.

Усе може змінитися

Попереджаємо: наведені вище критерії можуть змінитися. Так, до 01.06.17 р. ДФСУ проведе аналіз ефективності застосування таких критеріїв. А потім у 5-денний строк надасть свої пропозиції Мінфіну стосовно їх удосконалення.

Увага! Критерії переглядатимуться щокварталу (кожного 5 числа місяця, наступного за кварталом, ДФСУ повинна буде подавати пропозиції з їх удосконалення Мінфіну).