Теми статей
Обрати теми

Підтвердження операції у разі втрати первинного документа

Що робити, якщо загубили первинні документи?

Якщо суб’єкт господарювання виявив, що у нього втрачені, пошкоджені або дострокового знищені первинні документи, регістри бухобліку, фінзвітність, інші документи, пов’язані з обчисленням податків, то він зобов’язаний у п’ятиденний строк письмово повідомити про це контролюючий орган за місцем обліку. Якщо загубили митну декларацію — повідомити треба контролюючий орган, яким було здійснено митне оформлення ( п. 44.5 ПКУ).

Відновити втрачені документи потрібно протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу. При цьому податкові перевірки, для яких потрібні такі документи, переносяться до відновлення документів.

Якщо після закінчення цього строку документи не будуть відновлені, то контролери проведуть перевірку і будуть вважати, що ці документи були відсутні у платника на час складення звітності ( п. 44.6 ПКУ).

Однак якщо відновлення втрачених документів відбудеться після закінчення перевірки, але до прийняття рішення контролюючим органом за результатами такої перевірки, то платник податків має право надати такі документи перевіряючим. А контролери повинні врахувати такі документи під час розгляду ним питання про прийняття рішення.

Водночас контролюючий орган має право не приймати рішення за результатами проведеної перевірки та призначити позапланову документальну перевірку такого платника податків ( частина четверта п. 44.7 ПКУ).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 135.01

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі