Теми статей
Обрати теми

Подання інформації про вакансії до центру зайнятості: пояснення від Мінсоцполітики

Лист Мінсоцполітики від 25.05.17 р. № 420/0/126-17/243

У листі, що коментується, Мінсоцполітики пояснило окремі нюанси подання форми № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затвердженої наказом Мінсоцполітики від 31.05.13 р. № 316.

Відповідальності за неподання. Жодний нормативно-правовий акт не містять норм стосовно відповідальності за неподання форми № 3-ПН. Тому Мінсоцполітики зазначає: фінансових санкцій для роботодавця чи адмінвідповідальності для посадових осіб установи за неподання форми № 3-ПН не передбачено.

Навіщо тоді роботодавцю подавати форму № 3-ПН? Мінсоцполітики у листі, що коментується, пов’язує це із вирішенням проблеми із працевлаштування безробітних громадян. Дійсно, після подання форми № 3-ПН роботодавець може не робити зайвих зусиль з пошуку кандидатів на вакантну посаду, а спокійно чекати потенційного працівника від центру зайнятості на вакантне місце. У такий спосіб можна безкоштовно підшукати собі нового співробітника, а центр зайнятості виконує свою безпосередню функцію — знаходить місце роботи для безробітних.

Крім того, завдяки поданню форми № 3-ПН роботодавець має змогу за допомогою центру зайнятості працевлаштувати громадян з додатковими гарантіями у сприянні працевлаштуванню (наприклад, молодь) для виконання 5-відсоткової квоти (ст. 14 Закону про зайнятість*) або працевлаштувати осіб з інвалідністю — для виконання «інвалідного нормативу».

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI.

До відома! Подана форма № 3-ПН з позначкою про намір працевлаштувати на вакантне робоче місце інваліда може слугувати доказом того, що роботодавець ужив усіх необхідних заходів із працевлаштування працівника-інваліда для виконання «інвалідного нормативу» (див., наприклад, постанову ВСУ від 20.06.11 р. у справі № 21-60а11).

Окремо відзначимо: форма № 3-ПН обов’язково подається, якщо прийнято рішення про працевлаштування іноземця або особи без громадянства.

Вакансія уже зайнята. На практиці трапляються ситуації, коли роботодавцем подана форма № 3-ПН до центру зайнятості, а через деякий час на заявлену посаду працевлаштовано працівника, якого «знайшов» роботодавець. Як повідомити центр зайнятості, що посада, зазначена у формі № 3-ПН, уже не вакантна?

Подання форми № 3-ПН з видом звітності «уточнююча» не підійде, оскільки її подають лише для заміни «первинної» звітності або для коригування характеристик відкритої вакансії (п. 6 Порядку № 316**). А види звітності «скасовуюча» для форми № 3-ПН не передбачено.

** Порядок подання форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затверджений наказом Мінсоцполітики від 31.05.13 р. № 316.

Разом із тим у п. 4 Порядку № 316 вказано: актуальність зазначених у формі № 3-ПН вакансій уточнюється базовим центром зайнятості не рідше ніж двічі на місяць під час особистої зустрічі з роботодавцем, у телефонному режимі або через засоби електронного зв’язку.

На підставі цього припису фахівці Мінсоцполітики у листі, що коментується, пропонують такі способи інформування центру зайнятості про працевлаштування працівника на посаду, яка раніше була заявлена як вакантна:

1) повідомити про це центр зайнятості у письмовій або усній (телефонній) формі в момент, коли потреба у працевлаштуванні відпала;

2) проінформований центр зайнятості про прийняття на роботу працівника на вакантну посаду «постфактум» (тобто коли потенційний працівник від центру зайнятості уже прибув до установи). Для цього роботодавець ставить у корінці направлення на працевлаштування, виданого безробітній особі відповідну позначку, а також підкреслює «не направляти» на це робоче місце іншу кандидатуру.

І, наостанок, щодо професійного розвитку, актуальні вакансії можна переглянути на сайті Jooble.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі