Теми статей
Обрати теми

Чи може розрахунок коригування потрапити у ПДВ-декларацію раніше податкової накладної?

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Це здається дивним, але такі ситуації трапляються. Наш читач зіткнувся з такою ситуацією: 10.10.17 р. підприємство — платник ПДВ відвантажило товар покупцеві і за «першою подією» виписало податкову накладну (ПН). Проте бухгалтер забув зареєструвати її в ЄРПН. В останніх числах жовтня покупець повертає частину товару. Продавець виписує «зменшуючий» розрахунок коригування (РК) і направляє його покупцеві для реєстрації в ЄРПН. При цьому в перших числах листопада реєструє в ЄРПН і «забуту» ПН. РК потрапить до ЄРПН відразу після ПН також у листопаді 2017 року (своєчасно). Як постачальникові і покупцеві відобразити такі документи в ПДВ-звітності? Давайте розберемося.

Наслідки для постачальника

В описаній ситуації постачальник не буде замислюватися над тим, що ж йому робити. Тут усе зрозуміло.

На дату «першої» події (відвантаження товарів відбулося 10.10.17 р.) у нього виникли податкові зобов’язання (ПЗ) (п. 187.1 ПКУ). У зв’язку з цим згідно з вимогами п. 201.1 ПКУ постачальник склав ПН.

Звичайно, після цього продавець зобов’язаний був зареєструвати таку ПН в ЄРПН. Причому у строки, встановлені п. 201.10 ПКУ. Нагадаємо:

• якщо дата складання ПН припадає на період з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, то граничним терміном реєстрації в ЄРПН для неї буде останній день (включно) календарного місяця, в якому вона складена;

• якщо дата складання ПН припадає на період з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, то вона повинна потрапити в ЄРПН до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, що йде за місяцем, в якому ПН складена.

У ситуації, яку ми розглядаємо, ПН було виписано 10.10.17 р. Тобто для неї граничним терміном реєстрації в ЄРПН є 31.10.17 р. (останній день жовтня). На жаль, така ПН потрапила в ЄРПН тільки 03.11.17 р. (із запізненням) (рис. 1).

img 1

Рис. 1. Схема дій постачальника і покупця в описаній ситуації

З цієї причини постачальникові доведеться сплатити штраф за затримку реєстрації ПН в ЄРПН, передбачений п. 1201.1 ПКУ. У нашому випадку розмір штрафу складе 10 % від суми ПДВ, указаної в ПН.

Незважаючи на те, що ПН потрапила в ЄРПН із затримкою (у листопаді), постачальник все одно повинен включити її у жовтневу ПДВ-звітність. А все тому, що ПЗ відображаються в ПДВ-декларації «період у період» (п. 1 розд. III Порядку № 21).

Тепер переходимо до РК.

При поверненні частини товару покупцем п. 192.1 ПКУ зобов’язує продавця скласти «зменшуючий» РК, який дозволить йому відкоригувати суму нарахованих раніше ПЗ. Такий РК реєструє в ЄРПН покупець (п. 192.1 ПКУ).

Важливо! Тільки після того, як «зменшуючий» РК потрапить в ЄРПН, постачальник отримає право зменшити суму ПЗ (п.п. 192.1.1 ПКУ).

При цьому тут треба враховувати своєчасність реєстрації такого РК в ЄРПН. Так, якщо РК буде зареєстрований в ЄРПН (лист ДФСУ від 22.01.16 р. № 2052/7/99-99-19-03-02-17):

своєчасно — його можна буде включити у ПДВ-декларацію того періоду, в якому такий РК був складений;

із запізненням — продавець зможе зменшити ПЗ тільки в тому місяці, в якому такий РК буде зареєстрований в ЄРПН.

З урахуванням наведеного постачальник формує й показники ПДВ-звітності.

Отже, оскільки наш РК потрапив в ЄРПН 8 листопада 2017 року, але при цьому у рамках установленого терміну (до 15 календарного дня), він вважається зареєстрованим вчасно. Тобто постачальник зможе його відобразити в ПДВ-звітності за жовтень.

Ось і виходить, що в цій ситуації (рис. 2):

img 2

Рис. 2. Період відображення ПН і РК у ПДВ-звітності

• у продавця нарахування і коригування ПЗ пройдуть в одному звітному періоді (у жовтні 2017 року). Тобто і ПН, і РК він відобразить у жовтневій ПДВ-декларації;

• йому доведеться заплатити 10 %-й штраф за затримку реєстрації ПН в ЄРПН.

Наслідки для покупця

У покупця ж ситуація набагато «цікавіша».

Почнемо з ПН. Нагадаємо: в ситуації, що розглядається нами, постачальник склав ПН на дату «першої» події (10.10.17 р.), але зареєстрував її в ЄРПН тільки в наступному місяці, коли терміни для реєстрації, встановлені п. 201.10 ПКУ, вже пройшли (рис. 1). У такому разі ПН вважатиметься зареєстрованою в ЄРПН із запізненням.

Згідно з вимогами п. 198.6 ПКУ суму ПДВ, указану в таких ПН, покупець може включити в податковий кредит (ПК), починаючи з того звітного періоду, в якому така ПН потрапила-таки в ЄРПН.

Оскільки в нашому прикладі ПН була зареєстрована в ЄРПН у листопаді, значить, і включити її в ПК покупець зможе, тільки починаючи з ПДВ-декларації за листопад.

Тепер щодо РК. Ураховуючи те, що покупець повернув частину поставленого товару, постачальник виписав «зменшуючий» РК. Такий РК реєструє в ЄРПН покупець (п. 192.1 ПКУ).

При цьому факт реєстрації «зменшуючого» РК в ЄРПН (тобто своєчасно він потрапив в ЄРПН або із запізненням, та чи потрапив взагалі) не впливає на обов’язок покупця зменшити сформований ПК за операцією.

Підпункт 192.1.1 ПКУ вимагає від покупця зменшити суму ПК вже в періоді проведення перерахунку (у нашому випадку — періоді повернення товарів, тобто у жовтні 2017 року). Тому навіть якщо постачальник не складе РК до ПН, покупець все одно повинен буде відкоригувати ПК. Наприклад, на підставі бухдовідки.

Що ж тоді виходить? ПН, виписану при відвантаженні товарів і зареєстровану із запізненням, покупець може включити в ПК не раніше листопада 2017 року. А «зменшуючий» РК до такої ПН він повинен відобразити на місяць раніше, тобто у жовтні того ж року?

Звичайно ж, ні. Розгадка — в самому п.п. «б» п.п. 192.1.1 ПКУ.

Річ у тому, що якщо уважно прочитати вказану норму, то можна побачити, що вона містить дві додаткові умови. Покупець зобов’язаний зменшити ПК у періоді проведення перерахунку, якщо такий покупець:

• на дату проведення коригування все ще є платником ПДВ;

збільшив ПК у зв’язку з отриманням товарів/послуг, дані про постачання яких коригуються.

В описаному нами випадку покупець сформує ПК за операцією тільки в листопаді 2017 року (оскільки ПН потрапила в ЄРПН із затримкою). Відповідно тільки після цього він повинен буде зменшити такий ПК на суму коригування.

Що у результаті вийде? Покупець (рис. 2):

• сформує ПК не в жовтні 2017 року (періоді «першої» події за операцією), а в листопаді 2017 року (через затримку реєстрації ПН в ЄРПН);

• відкоригує ПК у тому ж місяці (коли у нього з’явиться можливість включити запізнілу ПН у ПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі