Амортизація автомобіля в підприємця: «перший млинець — грудкою»

Бала Людмила, податковий експерт
З нового року підприємці, усупереч багаторічним сподіванням податківців, усе-таки отримали довгоочікуване право на амортизацію. Але фіскали не здаються. У своїх роз’ясненнях вони ухитряються звузити і без того невелику кількість основних засобів, які підприємцеві дозволено амортизувати. Сподіватимемося, що з часом їх думка зміниться. Ну а поки що давайте розберемося з тим, що є…

Амортизація сідельних тягачів і причепів

Щойно на амортизацію законодавець дав «добро», ми відразу розібралися з тим, які автомобілі можна амортизувати, а які — ні*. Так ось, якщо із сідельними тягачами була певна невизначеність, то за причепами і напівпричепами ситуація цілком зрозуміла. Їх можна амортизувати, оскільки вони взагалі не є автомобілями (ні вантажними, ні легковими). Підтвердження цьому можна знайти в ст. 1 Закону про автотранспорт**. Судіть самі:

* Про це читайте у статті «Автомобіль подвійного призначення у підприємця-загальносистемника // «БТ», 2017, № 9.

** Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.01 р. № 2344-III.

Автомобіль

Причіп

Напівпричіп

колісний транспортний засіб, який:

1) приводиться в рух джерелом енергії;

2) призначений для перевезення людей та (або) вантажів, буксирування транспортних засобів, виконання спеціальних робіт

транспортний засіб:

1) без власного джерела енергії;

2) призначений для буксирування його автомобілем

причіп, вісь (осі) якого розміщена позаду центру мас і який обладнаний зчіпним пристроєм з тягачем

Крім того, ті ж висновки випливають з ДСТУ 2984-95*** і Митного тарифу**** (причепи і напівпричепи мають окремий від автомобілів код за УКТ ЗЕД).

*** Державний стандарт України ДСТУ 2984-95 «Засоби транспортні дорожні. Типи. Терміни і визначення», затверджений наказом Держстандарту від 25.01.95 р. № 31.

**** Закон України «Митний тариф України» від 19.09.13 р. № 584-VII.

Проте податківці висловили абсолютно протилежну думку. Так, в ІПК від 25.07.17 р. № 1351/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК ДФСУ висловилася проти того, щоб підприємці амортизували вантажні автомобілі, у тому числі сідельні тягачі і причепи з напівпричепами!

Вони спираються на ст. 19 Закону про автотранспорт, на підставі якої доходять висновку про те, що сідельні тягачі і причепи з напівпричепами є вантажними автомобілями. Але це ж нонсенс! Нехай ще сідельні тягачі — ми припускали, що податківці не дозволять їх амортизувати, спираючись на те, що вони призначені для перевезення вантажів.

Хоча, по-хорошому, це не зовсім вантажні автомобілі, а більше трактори, оскільки призначені для буксирування. Але сперечатися з фіскалами буде складно.

А ось причепи і напівпричепи взагалі не є автомобілями за визначенням! Це окрема категорія транспортних засобів, яка не належить ні до автобусів, ні до вантажних, ні до легкових автомобілів, а стоїть осібно.

Отже, причепи і напівпричепи не підпадають під заборону на амортизацію (п.п. 177.4.6 ПКУ).

Якщо в техпаспорті вказаний тип транспортного засобу не «вантажний автомобіль», а «причіп/напівпричіп», то поборотися за амортизацію, на наш погляд, можна.

Інакше, якщо прийняти логіку податківців, то вийде, що не можна амортизувати жодні транспортні засоби, навіть спеціального призначення (наприклад, бурові вишки, сміттєвози, пожежні машини тощо), адже всі вони узагальнені в ст. 19 Закону про автотранспорт як «вантажні». Але це не так! Адже, за визначенням, вони призначені для виконання спеціальних робочих функцій, а не для перевезення пасажирів або вантажів. Тобто не є вантажними автомобілями!

Ну і не забувайте про п. 56.21 ПКУ, згідно з яким, якщо норми закону припускають двояке тлумачення, рішення приймається на користь підприємця.

Але все це, знову ж таки, тільки для сміливих підприємців, готових судитися.

Утримання автомобілів

Окрім заборони на амортизацію за основними засобами подвійного призначення, є ще одна заборона: витрати на їх утримання врахувати не можна. На жаль, у ПКУ не конкретизовано, що саме слід розуміти під «утриманням».

В ІПК від 25.07.17 р. № 1351/6/99-99-13-01-02 -14/ІПК фіскали відповіли на це запитання, пославшись на п.п. 26 п. 6 Правил № 550*****. Що, загалом, логічно. Ми припускали, що так і буде.

***** Правила експлуатації колісних транспортних засобів, затверджені наказом Мінінфраструктури від 26.07.13 р. № 550.

Щоправда, про оренду в Правилах № 550 не йдеться. Чи не означає це, що податківці не проти бачити у витратах оренду таких основних засобів? Напевно зараз сказати складно, але маленька надія є.

Придбане до 01.01.17 р.

Ми схилялися до точки зору, що, дійсно, амортизація за придбаними раніше основними засобами можлива, оскільки в ПКУ немає заборони на амортизацію основних засобів, придбаних до 01.01.17 р. Та все ж попереджали, що податківці можуть упертися. На жаль, так воно і вийшло.

В ІПК від 29.06.17 р. № 894/О/99-99-13-01-02-14/IПК ДФСУ підкреслила, що амортизувати можна тільки ті основні засоби і нематеріальні активи, які були придбані після 01.01.2017 р.

Що ж, обережним підприємцям доведеться змиритися. Сміливі ж можуть спробувати посперечатися в суді, спираючись на відсутність у ПКУ заборони на таку амортизацію і на п. 56.21 ПКУ, згідно з яким, якщо норми ПКУ припускають двояке тлумачення, рішення приймається на користь підприємця.

Хоча, зазначимо, шанси малі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі