Продаж товарів у наборі/комплекті: як заповнити податкову накладну

Кравченко Дар’я
Підкажіть, як правильно заповнити податкову накладну на постачання товарів у комплекті (наборі)?

Нещодавно податківці упевнено заявляли: у разі складання податкової накладної (ПН) при постачанні товарів у наборі/комплекті (лист ДФСУ від 30.01.17 р. № 1925/10/26-15-12-01-18; категорія 101.16 ЗІР ДФСУ; втратило чинність):

• у «номенклатурній» гр. 2 такої ПН необхідно прописувати номенклатуру усіх товарів, що входять у набір/комплект;

• а в гр. 3 — код УКТ ЗЕД для кожної з позицій, наведених у гр. 2.

Проте у вересні 2017 року контролери змінили свою позицію. Спершу у своєму листі від 12.09.17 р. № 1907/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а потім і в категорії 101.16 ЗІР ДФСУ вони заявили: при постачанні набору/комплекту товарів, який містить декілька видів однієї товарної позиції і один (чи декілька) видів іншої товарної позиції, його слід відображати в ПН одним рядком.

При цьому визначати код УКТ ЗЕД для такого набору/комплекту товарів фіскали радять з урахуванням Правила 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД*.

* Див. Закон України «Про Митний тариф України» від 19.09.13 р. № 584-VII.

Ну а якщо самостійно знайти відповідний код УКТ ЗЕД не виходить — можна звернутися до Торгово-промислової палати.

Але, на наш погляд, поки не варто дослухатися порад податківців. Адже самі контролери відзначали, що номенклатура товарів у ПН повинна відповідати формулюванню в первинці. Тому якщо в первинних документах ви розписуєте кожну складову комплекту, то і в ПН доведеться це зробити.

Крім того, нікуди не зникла ст. 40 гл. 6 Митного кодексу*, згідно з якою змінювати код УКТ ЗЕД товару можна тільки в одному випадку — якщо він піддався достатній обробці. При збиранні товарів у набір цього не відбувається. Тобто доки безпечніше все ж розписувати набір/комплект товарів у ПН поелементно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі