Теми статей
Обрати теми

Продаєте електроенергію за «зеленим» тарифом — не забудьте про сплату ПДФО і ВЗ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Павленко Олексій, Хмелевський Ігор
Лист ДФСУ від 21.09.17 р. № 2022/Ч/99-99-13-02-03-14/ІПК

Щороку зростають обсяги виробництва електроенергії приватними домогосподарствами з альтернативних джерел (енергія сонця або вітру). Надлишки такої енергії вони продають електропостачальнику за «зеленим» тарифом.

У листі, що коментується, податківці звернули увагу на порядок оподаткування таких доходів.

Отже, у цьому випадку слід керуватися Порядком продажу, обліку та розрахунків за вироблену електроенергію з альтернативних джерел енергії об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, затвердженим постановою НКРЕУ від 27.02.14 р. № 170.

Згідно з п. 1 розд. III цього Порядку побутовий споживач продає надлишок електроенергії, який перевищує місячне споживання його приватним домогосподарством, електропостачальнику на підставі договору купівлі-продажу. При цьому грошові кошти, отримані від продажу цього надлишку, включаються в загальний місячний (річний) дохід фізичної особи як інші доходи (п.п. 164.2.20 ПКУ).

Електропостачальник, що виплачує дохід побутовому споживачу — фізособі, є податковим агентом і зобов’язаний утримати з такого доходу ПДФО за ставкою 18 % і військовий збір за ставкою 1,5 %.

Зверніть увагу! Громадянин, який продає електроенергію систематично, повинен зареєструватися підприємцем. Якщо він надасть контрагентові (електропостачальнику) копію документа, що підтверджує його держреєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності, то контрагент при виплаті доходу не утримуватиме ПДФО і військовий збір. Усі податки підприємець платитиме самостійно відповідно до ст. 177 ПКУ (на єдиному податку підприємець працювати не зможе, оскільки електроенергія — підакцизний товар (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ)).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі