Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП отримав аванс на третій — повернув на другій

Голенко Олександр, податковий експерт
До нас звернувся ФОП на ЄП, який «своїми власними руками» створив для себе нетипову ситуацію… Подібні запитання зустрічаються нечасто. ФОП на ЄП працював у I півріччі поточного календарного року на третій групі ЄП (ставка 3 %), а з III кварталу перейшов у другу групу ЄП. Отриманий у I півріччі аванс від покупця він у зв’язку з розірванням договору повернув тому в III кварталі. Які будуть податкові наслідки?

Оскільки як сама ситуація, так і відповідно породжені нею запитання здаються очевидними, а насправді такими не є, розберемося в усіх подробицях разом.

Скажемо одразу: нетиповість ситуації полягає в тому, що ФОП на ЄП перейшов не з «молодшої» групи в «старшу» (як це зазвичай відбувається, наприклад, вимушено — через перевищення критеріїв перебування в «молодшій» групі ЄП), а навпаки — із «старшої» третьої групи ЄП він перебрався (за власним бажанням) у «молодшу» — другу групу ЄП.

Якби та якби…

Коли б не одне принципове «але», то податкові наслідки повернення авансу (передоплати) у зв’язку з розірванням договору були б цілком очевидними. Тобто випливаючими з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, згідно з яким до складу доходу ФОП на ЄП першої — третьої груп не включаються суми коштів (аванс, передоплата), повернені покупцеві товару (робіт, послуг).

Це «але» — на якому ми вже зробили акцент — перехід з третьої групи ЄП у другу.

Адже залишившись у колишній третій групі ЄП, ФОП зміг би, спираючись на п. 296.7 ПКУ і рекомендацію податківців для ЄП третьої групи в підкатегорії 108.01.05 ЗІР ДФСУ (уточнимо: юросіб), складаючи декларацію* за три квартали наростаючим підсумком — відповідним чином уточнитися в розділі VI цієї декларації, зменшивши ЄП за рядком 18 зі знаком «+». Ну, або заручившись своєю ІПК, аналогічною листу ДФСУ від 06.06.17 р. № 470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (теж отриманою юрособою), просто мінусувати суму повернення прямо в розділі IV вказаної триквартальної декларації…

* Форма затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578.

До речі, ФОП на ЄП третьої групи за три квартали 2017 року (а ФОП на ЄП другої групи — це саме наш випадок — уже за увесь 2017 рік) цю декларацію уперше подають за новою формою — з урахуванням змін, унесених наказом Мінфіну від 17.03.17 р. № 369 (підкатегорія 107.08 ЗІР ДФСУ).

Що в казну впало — те пропало

На жаль, вимушені «навангувати» вам інше: податківці будуть проти зменшення суми ЄП, сплаченої вами за підсумками I півріччя. А зменшення доходів II півріччя для вас (як уже другогрупника) на суму ЄП не вплине.

Цю позицію чітко видно з консультації в підкатегорії 107.08 ЗІР ДФСУ, у якій фіскали вимагають включати суми, отримані за «перехідними» (для ФОП на ЄП — між групами другою і третьою) угодами в доходи того періоду, у якому такі суми/доходи саме збільшують базу ЄП (тобто в періоді перебування на третій групі)… Нехай навіть це минулий період (що передував переходу).

До речі, при цьому вони пропонують удатися до коригування «старих» доходів через «виправно-помилковий» розділ VI декларації!

Зауважимо, що «перехідні» аргументи у вашій ситуації не працюють з тієї причини, що ваш перехід — не між спрощеною і загальною системами, а між різними групами спрощеної.

У вашій конкретній ситуації перешкодою для коригування (у бік зменшення) суми ЄП, сплаченої за I півріччя, напевно стануть такі аргументи податківців.

Перший — технічний, що випливає з форми і порядку складання декларації ФОП на ЄП.

Дивіться: у відповідній свіжій консультації в підкатегорії 107.12 ЗІР ДФСУ податківці — поширюючи дію п.п. 296.5.1 ПКУ не лише на перехід ФОП на ЄП з «молодшої» групи у «старшу» (чого вона формально тільки і стосується), але і на зворотну ситуацію, — пропонують вам у подальших деклараціях (для вас відповідно — це декларація за рік), які ви будете подавати:

• по-перше, переписати з декларації за I півріччя старі показники розділу IV (за період роботи на третій групі);

• по-друге, заповнити наново розділ ІІІ (як платник другої групи) — тобто фактично за II півріччя поточного року.

Проблема в тому, що показники розділу IV декларації вам доведеться саме «переписати», тобто в період перебування на другій групі у вас — на думку податківців — немає права заднім числом зменшити доходи, задекларовані в колишньому періоді, коли ви були в третій групі ЄП.

Заповнення — суть мучення…

Дивіться детальніше, як це виглядатиме у вашій декларації ФОП на ЄП другої групи (який до цього був у третій) за 2017 рік.

Розділ III. Квартальні суми сплачених авансових внесків ви зазначите у відповідних графах «III квартал» і «IV квартал», а у двох квартальних графах за I півріччя — просто проставите прочерки (чи в електронній формі — «0»).

У графі «Обсяг (грн, коп.)» за рядком 03 покажете сумарний дохід за II півріччя (оскільки його сума ні на що, окрім групового ліміту доходів, не впливає, то якщо ви до останнього вписуєтесь, ми б не рекомендували морочитися з виключенням із нього злощасної поверненої суми).

Розділ IV. У графі «Обсяг (грн, коп.)» за рядком 05 повторіть відповідний показник декларації за I півріччя (тобто фактично скопіюйте з піврічної декларації увесь розділ IV).

Розділ V. У графі «Обсяг (грн, коп.)» за його рядками відповідно покажіть:

• 08 — сумарний дохід за рік;

• 10 — показник рядка 10 минулої декларації третьогрупника за I півріччя;

• 12 — показник рядка 12 минулої декларації третьогрупника за I півріччя;

• 13 — теж показник рядка 12 минулої декларації третьогрупника за I півріччя;

• 14 — 0 (згідно з формулою рядка 14).

От і все.

Не здаватися?

Другий передбачуваний аргумент фіскалів — формальний: скоректувати старі доходи в розділі VI декларації можна, мовляв, тільки в ситуації виправлення помилки на підставі п. 50.1 ПКУ.

Чи є варіанти? Ну, якщо сума «цікава», то можете запросити «хорошу» ІПК, акцентуючи на такому:

1) п.п. 5 п. 292.11 ПКУ;

2) визнання податківцями в подібних ситуаціях права на коригування в розділі VI декларації (див. ІПК і консультації із ЗІР ДФСУ);

3) форма декларації не повинна визначати порядок оподаткування.

До речі, колишні ПЗ з ПДВ, відображені за датою отримання передоплати, ви, як уже НЕплатник цього податку, згідно з п. 192.2 ПКУ тепер зменшити не маєте права.

А до того ж оскільки ви перестали бути платником ПДВ, замість Книги обліку доходів і витрат (для платників ЄП третьої групи, що є платниками ПДВ), яку вели в I півріччі, починаючи з II півріччя вам слід вести Книгу обліку доходів (для платників ЄП, що не є платниками ПДВ). Форми обох затверджені наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579.

Та й краще було б вам поставити своє запитання ДО переходу на другу групу.

І гроші повернути ДО такого переходу…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі