Теми статей
Обрати теми

Як нарахувати відпускні, якщо немає даних про зарплату за останній місяць розрахункового періоду

Біляєва Олена
На підприємстві відрядна форма оплати праці. Працівник у вересні написав заяву на щорічну відпустку з 02.10.17 р. Як нарахувати відпускні, якщо даних про зарплату за вересень ще немає?

Щоб правильно розрахувати відпускні, треба визначити розрахунковий період і суму зарплати, нараховану за цей період.

Якщо працівник відпрацював на підприємстві більше року, то розрахунковим періодом для нього будуть останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки.

Працівникові, що пропрацював на підприємстві менше року, відпускні розраховують виходячи з виплат за фактичний час роботи (з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, у якому надається відпустка).

Увага! Для працівників з відрядною оплатою праці в разі відсутності оперативних даних для розрахунку заробітку за останній місяць розрахункового періоду він може замінюватися іншим місяцем, який безпосередньо передує розрахунковому періоду (абз. 9 п. 2 Порядку № 100*).

* Порядок обчислення середньої зарплати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Наприклад, працівник-відрядник, прийнятий на роботу 10.04.15 р., йде в щорічну відпустку з 02.10.17 р. Розрахунковим періодом у цьому випадку має бути жовтень 2016 року — вересень 2017 року. Проте оперативні дані про зарплату за вересень 2017 року на момент розрахунку і виплати відпускних відсутні. У зв’язку з цим до розрахунку треба приймати дані про зарплату за період вересень 2016 року — серпень 2017 року.

А як бути в ситуації, коли працівник пропрацював на підприємстві менше року? Наприклад, працівник прийнятий на роботу 15.02.17 р., а з 02.10.17 р. він йде в щорічну відпустку.

Оскільки даних про зарплату за вересень 2017 року немає, враховуємо зарплату за фактично відпрацьований період: березень — серпень 2017 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі