Теми статей
Обрати теми

А судді хто? або Як визначити код послуги для податкової накладної

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 05.09.17 р. № 1825/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

На сьогодні одним із обов’язкових реквізитів податкової накладної (ПН) є код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457 (далі — ДКПП).

Платники ПДВ доволі часто запитують себе: як перевірити, чи правильний код послуги вказаний у ПН?

З таким запитанням платник ПДВ звернувся до податківців.

У листі, що коментується, ДФС рекомендує звернутися до розробника ДКПП — ДП «Науково-дослідного інституту метрології вимірювальних і управляючих систем» (далі — ДП «НДІ «Система»). Саме на цю установу «перевело стрілки» Мінекономрозвитку у листі від 11.05.17 р. № 3411-08/15258-03 (ср. ). Адже тільки розробник ДКПП може дати висновок щодо правильності вказаного коду у ПН.

Виходить, можна стверджувати, що без наявності у податківців висновку ДП «НДІ «Система» про помилковість вказаного коду послуги у вашій ПН вони не можуть наполягати на неправильному заповненні такого обов’язкового реквізиту у ПН!

Водночас, на наш погляд, є випадки, в яких податківці можуть навіть без такого висновку вказати, що платник допустив помилку в цьому реквізиті ПН. Мова йде про ситуації, коли:

1) код послуги у ПН не збігається з кодом послуги у первинних документах, складених на постачання такої послуги;

2) у графі «Код послуги згідно з ДКПП» ПН вказано не код послуги згідно з ДК 016:2010, а код продукції, взятий із цього Класифікатора чи, наприклад, код виду діяльності підприємства згідно з Класифікацією видів економічної діяльності ДК 009:2010, яку затверджено тим же наказом, що і ДК 016:2010;

3) у графі «Код послуги згідно з ДКПП» ПН вказано код, який містить менше ніж чотири цифри.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі