Теми статей
Обрати теми

Винагорода за ЦПД: за яким кодом сплачувати ПДФО?

Бобро Анатолій
Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 15.03.18 р. № 1013/ІПК/19-00-13-01-22-1

У листі, що коментується, тернопільські фіскали надають роз’яснення щодо коду бюджетної класифікації, на який потрібно сплачувати податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) із винагороди за цивільно-правовим договором (ЦПД). Причина питання зрозуміла. Річ у тому, що в Класифікації доходів бюджету, затвердженій наказом МФУ від 14.01.11 р. № 11, не передбачено спеціального коду для сплати ПДФО, який би прямо був пов’язаний з виплатами такого характеру.

Посилаючись на норми ПКУ та БКУ*, контролери зазначають:

* Бюджетний кодекс України від 08.07.10 р. № 2456-VI.

• податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок. Податок сплачується до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. (пп. 168.1.1 та 168.1.2 ПКУ);

• особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку (п. 176.2 ПКУ);

• ПДФО, який сплачується податковим агентом — юрособою чи представництвом нерезидента — юрособи, зараховується до бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) (ч. 2 ст. 64 БКУ).

У підсумку, за відсутності «прямого» коду, податківці орієнтують на, так би мовити, майже «універсальний» із переліку наявних**.

** Перелік кодів бюджетної класифікації, за якими платник податків сплачує ПДФО, наведено в категорії 103.07 ЗІР ДФСУ // http://zir.sfs.gov.ua/main/bz/view/?src=que.

Отже, при сплаті ПДФО із сум винагороди за ЦПД необхідно вибрати рахунок, який відповідає коду бюджетної класифікації 11010400 — ПДФО із доходів інших, ніж зарплата.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі