Теми статей
Обрати теми

Рентна плата за воду при оренді обладнання для забору води

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 15.03.18 р. № 1039/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

З початку 2018 року платниками рентної плати за спеціальне використання води є лише первинні водокористувачі, тобто суб’єкти господарювання, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (п. 255.1 ПКУ).

Суб’єкт господарювання, який для постачання (реалізації) води орендує водозабірні установки для забору води з водного об’єкта, яке наповнюється власником таких установок, запитав у контролерів: хто в цьому випадку має сплачувати рентну плату?

Відповідь на це запитання надали податківці у листі, що коментується.

Вони дійшли висновку, що в цьому випадку сплачувати рентну плату має орендодавець.

Аргументують вони це тим, що саме орендодавець здійснює вилучення води із закріпленого за ним водного об’єкта на підставі отриманого дозволу на спецводокористування із застосуванням водозабірних споруд.

Тобто саме він буде первинним водокористувачем, а орендар — вторинним.

Ми повністю згодні з контролерами. Судіть самі. Орендодавець здає в оренду обладнання для забору води із водного об’єкта, який наповнює (створює) самостійно.

Виходить, що орендодавець спочатку забирає воду з водного об’єкта у свої водні об’єкти (канали чи трубопроводи), а потім передає (постачає) воду орендарю шляхом надання йому права користування його водозабірними спорудами. По суті, орендодавець робить всі дії, які відносять його до когорти первинних водокористувачів відповідно до п. 251.1 ПКУ.

Зверніть увагу! Якщо орендар самостійно вилучає воду із природного водного об’єкта (отримав дозвіл на спеціальне використання), то він є первинним водокористувачем (навіть якщо при цьому використовує орендоване обладнання).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі