Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-звіт: виключаємо зарплату і включаємо лікарняні за минулий період

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту інформаційних систем та електронних реєстрів ПФУ
У лютому 2018 року працівнику була нарахована та виплачена заробітна плата як за повністю відпрацьований місяць. У березні 2018 року з’ясувалося, що цей працівник хворів з 26 лютого 2018 року, тож йому зайво нарахована зарплата за три дні лютого. У березні 2018 року працівник вийшов на роботу і надав лікарняний лист за період хвороби з 26.02.18 р. по 05.03.18 р. Як виправити помилку: показати у ЄСВ-звітності сторнування зайвої зарплати за лютий? Як тепер правильно відобразити суму лікарняного, що припадає на лютий?

Ситуація дуже поширена: працівникові нараховують зарплату за повний місяць, а згодом він надає листок непрацездатності, який свідчить про його хворобу в цьому місяці. Тож за дні, протягом яких працівник хворів згідно з листком непрацездатності, йому було надміру нараховано заробітну плату.

Тому в місяці, в якому працівник надав листок непрацездатності, необхідно провести перерахунок. Таким чином, роботодавець у березні повинен:

1) сторнувати суму надміру нарахованої заробітної плати за 26, 27 та 28 лютого 2018 року, бо в ці дні працівник перебував на лікарняному;

2) нарахувати лікарняні за період хвороби з 26.02.18 р. по 05.03.18 р.;

3) виключити суму надміру нарахованої заробітної плати з персоніфікованих даних за лютий, включити замість неї лікарняні.

Перейдемо відразу до третього пункту.

Як виправити помилку і показати у ЄСВ-звітності сторнування зайвої зарплати і нарахування замість неї лікарняних?

Спочатку з’ясуємо, що про таке сторнування каже нам Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Відповідно до п.п. 1.6.2 цієї Інструкції, якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, воно включається до заробітної плати того місяця, у якому було здійснено нарахування.

Але ж у наведеному випадку йдеться не зовсім про помилку. Мова йде про обставини, що з’ясувалися згодом та потребують внесення поправок в індивідуальні дані працівника.

Відповідь на те, як це зробити, дає Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435 (далі — Порядок № 435).

У п. 9 розд. ІV цього Порядку передбачено внесення від’ємних значень сум нарахованої заробітної плати (доходу) у таблицю 6 ЄСВ-звіту. Воно допускається в разі відображення:

сум перерахунків заробітку (доходу), пов’язаних з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;

• сторнованих сум відпускних і допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахованих у попередніх періодах.

Це означає, що відкоригувати суми заробітної плати за лютий треба в ЄСВ-звіті за звітний місяць — березень 2018 року. І зробити це слід за допомогою від’ємного значення, тобто знака «мінус». А саме в таблиці 6 заповнюється рядок з персональними даними працівника:

у графі 9 «Код ЗО» зазначаємо «1»;

у графі 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування» — «02.2018»;

у графах 17 та 18 зазначаємо суму заробітної плати, яку нарахували в лютому 2018 року, із знаком «мінус» (її потрібно сторнувати);

у графі 21 «Сума нарахованого єдиного внеску за звітний місяць (на заробітну плату / дохід / грошове забезпечення)» зазначаємо суму єдиного внеску із знаком «мінус».

Перейдемо до лікарняних. Згідно з п. 9 розд. ІV Порядку № 435 суми виплат, нараховані за дні тимчасової непрацездатності, показуються в окремих рядках з кодами категорії застрахованої особи «29», «36», «37» і »39» у полі відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на такий місяць. Тож лікарняні, нараховані за дні хвороби, що припадають на два суміжних місяці, необхідно розподілити за місяцями та показати у звітності окремо за кожен місяць. Таким чином, у таблиці 6 ЄСВ-звіту за березень 2018 року ми повинні сформувати два рядки із сумами лікарняних.

Перший рядок:

у графі 9 «Код ЗО» зазначаємо «29»;

у графі 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування» — «02.2018»;

у графі 13 «Кількість календарних днів тимчасової непрацездатності» зазначаємо кількість днів лікарняного, які припадають на лютий 2018 року, — «3»;

у графах 17 та 18 — суму лікарняного, що припадає на лютий 2018 року;

у графі 21 — суму єдиного внеску.

Другий рядок:

у графі 9 «Код ЗО» зазначаємо «29»;

у графі 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування» зазначаємо «03.2018»;

у графі 13 «Кількість календарних днів тимчасової непрацездатності» зазначаємо кількість днів лікарняного, які припадають на березень 2018 року, — «5»;

у графах 17 та 18 — суму лікарняного, що припадає на березень 2018 року;

у графі 21 — суму єдиного внеску.

Додамо: швидше за все, у березні 2018 року в працівника буде нарахована ще заробітна плата. Тож у таблиці 6 ЄСВ-звіту за березень треба буде заповнити ще один рядок з її сумою. Тоді кількість календарних днів перебування у трудових відносинах (графу 15) за березень треба зазначити саме в цьому рядку.

Наведемо фрагмент заповненої таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за березень (див. рисунок).

img 1

Фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за березень 2018 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі