06.08.2018

Оприбуткували товар за 1 грн.: наслідки

У I кварталі 2018 року оприбуткували товар за 1 грн. за одиницю (оскільки документи від постачальника на момент оприбуткування були відсутні і його точна вартість була невідома). До кінця кварталу цей товар був реалізований. А документи від постачальника надійшли лише у травні, коли період був уже закритий і звіти здані. Як бути?

Оприбуткувавши товар за 1 грн. за одиницю, ви припустилися помилки, яку необхідно виправити. У бухгалтерському обліку відповідне коригування здійснюють поточним періодом — зміни до фінансової звітності за I квартал не вносять. А ось «першоквартальну» декларацію з податку на прибуток (звісно, якщо підприємство звітує поквартально) краще уточнити.

Пояснимо детальніше.

Оскільки товар оприбуткований за 1 грн. за одиницю, а не за справедливою вартістю (як того вимагає п. 9 П(С)БО 9 «Запаси»), то вважати таку операцію «самозадокументованою» (згідно з п. 2.6 Положення № 88*) не можна.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Тобто відбутися складанням внутрішнього документа, тим самим обґрунтувавши факт оприбуткування товару за вартістю, що відрізняється від вартості, зафіксованої в документах постачальника, тут не вийде.

Цю ситуацію однозначно слід розглядати як помилку (звісно, крім випадку, коли справедлива вартість одиниці товару коливається в «одногривневому» діапазоні).

У бухгалтерському обліку таку помилку виправляють поточним періодом (оскільки вона внутрішньорічна) методом додаткових записів. Тобто в періоді отримання документів від постачальника на суму реальної первісної вартості товару мінус 1 грн. слід відобразити проводки:

1) Дт 281 — Кт 631;

2) Дт 902 — Кт 281;

3) Дт 791 — Кт 902.

Якщо товар був придбаний з ПДВ (і підприємство є ПДВшником), то суму податкового кредиту теж потрібно довідобразити: Дт 644/1 — Кт 631.

Здійснюють такі коригування на підставі бухгалтерської довідки. У ній зазначають зміст помилки, причину її виникнення, суму і кореспонденцію рахунків, якою помилка виправлена.

Більше про механізм виправлення бухпомилок див. у Темі тижня «Помилки в бухгалтерському обліку» // «БТ», 2018, № 13.

Жодних змін до фінансової звітності за I квартал вносити не потрібно. А ось «першоквартальну» декларацію з податку на прибуток ми радимо виправити.

І це попри те, що об’єкт оподаткування за I квартал завищений (тобто недоплата не вилізе), а при складанні піврічної декларації ситуація вирівнялася б і без виправлень.

Нагадаємо, що уточнитися можна двома способами (п. 50.1 ПКУ):

1) подати уточнюючу декларацію (УД) до декларації за 1 квартал 2018 року (детальніше про виправлення через УД див. у Темі тижня «Помилки в декларації з податку на прибуток» // «БТ», 2018, № 14);

2) відобразити уточнені показники у складі декларації за I півріччя 2018 року, заповнивши до неї додаток ВП (детальніше див. у Темі тижня «Помилки в декларації з податку на прибуток» // «БТ», 2018, № 14).

Зауважте: повторно додавати фінансову звітність за I квартал 2018 року до декларацій, що виправляють «внутрішньорічні» помилки, не потрібно. Це випливає з роз’яснення податківців (див. підкатегорію 102.23.02 ЗІР ДФСУ), в якому зазначено: платник може не подавати фінансову звітність повторно, якщо її показники виправленню не підлягають.