Теми статей
Обрати теми

ПК за послугами Водоканалу: чи застосовувати касовий метод

Павленко Олексій, податковий експерт
Платник ПДВ щомісячно на підставі п. 201.11 ПКУ відображає податковий кредит (ПК) згідно з рахунками, які виставляються Водоканалом. При цьому податкові накладні Водоканал виписує в наступних звітних періодах — при надходженні оплати (за касовим методом). Місцеві фіскали звинуватили платника у відображенні ПК на місяць раніше (мовляв, тому, що тут застосовується касовий метод) і вимагають подати УР, сплативши «недоплати» із самоштрафом. Інакше пригрозили донарахувати за актом ПДВ уже з 25 % штрафами. Чи мають рацію податківці? І які особливості відображення ПК за послугами Водоканалу? Давайте розбиратися.

Право на ПК за рахунком Водоканалу

Вважаємо, що фіскали в цьому випадку зовсім не праві. Пояснимо.

Відповідно до п.п. «а» п. 201.11 ПКУ платники мають право відобразити податковий кредит (ПК) без наявності (!) податкової накладної (ПН), зокрема на підставі рахунку, що виставляється за послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця. Рахунок Водоканалу містить усі необхідні реквізити і тому має бути для платника достатньою підставою для включення до ПК суми ПДВ, зазначеної в рахунку.

Типовим договором з Водоканалом, як правило, визначається, що оплата здійснюється у наступному місяці (на підставі складеного акта про поставлені послуги, підтверджені показаннями приладів обліку і відображені в рахунку, що виставляється споживачеві).

Тобто ця ситуація цілком уписується в умови п.п. «а» п. 201.11 ПКУ, і питань щодо відображення ПК на підставі рахунку у фіскалів взагалі бути не повинно. Звісно, за умови, що послуги Водоканалу використовуються в операціях, що оподатковуються ПДВ у межах госпдіяльності платника-одержувача.

Нагадаємо, що згідно з п. 198.2 ПКУ право на ПК у платника виникає за першою з подій: оплатою або постачанням послуг. Оскільки, як ми зазначили, з Водоканалом зазвичай працюють на умовах подальшої оплати, тобто перша подія, як правило, — це постачання, тому в одержувачів право на ПК згідно з рахунком виникає одразу — у місяці постачання «водоканал-послуг».

Зрозуміло, що допоки не буде постачання — не буде показників приладів і не буде рахунка.

Унікальність цієї ситуації в тому, що платник на законних підставах має вибір у даті відображення ПК: за постачанням послуг (на підставі рахунка) або за оплатою (на підставі ПН Водоканалу). Цей момент навіть можна використати для регулювання суми податку за підсумками конкретного звітного місяця. Адже ПКУ не забороняє у будь-який місяць змінювати підхід (підстави) до відображення ПК з постачання послуг Водоканалу.

Чому фіскали не мають рації

Спростуємо головні претензії перевіряючих.

«Даєш касовий метод — для ПК покупця!» Багатьом, звісно, відомо, що згідно з п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ платники ПДВ, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення (підприємства-Водоканали), до 2019 року обчислюють ПДВ (визначають дату ПЗ і ПК) за касовим методом. Тобто при постачанні таких послуг Водоканал нараховує ПЗ з ПДВ та оформляє ПН на споживачів, як правило, в одному з наступних за наданням послуг (оформленням акта і рахунка) місяці, коли надходить оплата*. І споживач має право згідно з рахунком Водоканалу відобразити ПК щонайменше на місяць раніше**, ніж сам Водоканал нарахує ПЗ.

* Зазвичай строк оплати в договорах з Водоканалом — до 30-го числа наступного місяця.

** Це коли Водоканал вчасно оформить та зареєструє ПН в ЄРПН, а якщо — ні, то й більше за місяць.

Але, як бачимо, на практиці ситуація з ПК за рахунком далеко не завжди складається гладко. Через таке випередження (не менше ніж на місяць) фіскали намагаються усіма можливими способами перешкодити платникам відображати ПК згідно з рахунками за «водоканал-послуги», тобто допоки Водоканал не нарахує ПЗ та зареєструє ПН.

Але ж прив’язка ПК покупця до касового методу постачальника висмоктана фіскалами з пальця. Ну, погодьтеся: який стосунок до покупця (і значення для нього) має той факт, що постачальник застосовує касовий метод?

Адже в ПКУ, у тому числі й у самому п. 201.11, немає жодної прив’язки права покупця на ПК згідно з рахунком до методу обчислення ПДВ (ПЗ і ПК) постачальником.

Та й інших схожих обмежень не передбачено. Яка різниця, коли постачальник складає ПН, якщо ця норма надає покупцеві право на відображення ПК без наявності ПН (згідно з рахунком)?..

Визначення касового методу обчислення ПДВ (див. п.п. 14.1.266 ПКУ) та п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ чітко вказують на те, що він застосовується тільки однією особою — постачальником і жодним чином прямо на покупця не впливає. А може впливати лише опосередковано, оскільки факт виписки ПН прив’язаний до оплати. Проте це не стосується нашого випадку, коли ПК можна відображати на підставі іншого документа — рахунка.

Виняток може бути тільки в тому разі, коли сам покупець також застосовує касовий метод обчислення ПДВ. Тому наші висновки можна підтвердити, наприклад, листом ДФСУ від 17.08.17 р. № 1652/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ). У ньому зазначено, що право платника, який застосовує касовий метод, на формування ПК з ПДВ без отримання ПН на підставі документів, визначених п.п. «а» п. 201.11 ПКУ, виникає виключно у тому звітному (податковому) періоді, в якому відбулося придбання товарів/послуг, та за умови списання у такому звітному (податковому) періоді коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника або надання інших видів компенсацій вартості поставлених йому послуг. Отже, право на ПК згідно з цією нормою у покупців, які не застосовують касовий метод, жодним чином не прив’язано до дати оплати ними відображених у рахунку спожитих послуг!

«Вода — товар?». Навряд чи. Але зауважимо, що це не єдиний спосіб фіскалів чіплятися до платників у такій ситуації. Так, наприклад, вони стверджують, що Водоканал, зокрема, поставляє товар — воду, а не послуги, а тому, мовляв, не можна для водопостачання застосовувати п.п. «а» п. 201.11 ПКУ, де йдеться не про товари, а про послуги (!) (вартість яких визначається за показниками приладів обліку). Тобто, на їх думку, платник має право заявляти за операціями водопостачання ПК тільки згідно із зареєстрованими ПН. При цьому вони посилаються на п.п. 14.1.191 ПКУ, що визначає для ПДВшних цілей термін «постачання товарів», де зазначено: для цілей застосування цього терміна електрична та теплова енергія, газ, пар, вода, повітря, охолоджене чи кондиційоване, вважаються товаром.

Проте, зауважимо, що схожі інсинуації фіскалів є не меншим перекручуванням, ніж їхні спроби «навісити» касовий метод і на набувачів послуг Водоканалу. Звертаємо увагу, що норми ПКУ, які регулюють оподаткування ПДВ операцій постачань Водоканалу (пп. 187.10, 2001.3, 2001.4, п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ), оперують фразами «послуги водопостачання та водовідведення». Аналогічні формулювання фігурують і в договорах з Водоканалом, і в рахунках, що ним виставляються. Та й основні послуги цих комунальних структур полягають у тому, щоб відповідними комунікаціями подати споживачеві воду та/або відвести її від нього. Термінологія й формулювання низки законів (див., наприклад, Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» від 10.01.02 р. № 2918-III) явно підтверджують те, що водопостачання — це послуги, а не продаж товару.

Крім того, такий ресурс, як вода, належить народу (ст. 6 Водного кодексу України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР), а не водопостачальникам, тож останні не можуть поставляти споживачам воду-товар, а можуть — лише послуги з водопостачання (та водовідведення*).

* До речі, при водовідведенні воду не постачають, а відводять, тому спроби «перекваліфіковувати» ці послуги на постачання товару взагалі абсурдні.

«ДФСУ-підтвердження» ПК. Схоже, такі посягання на ПК за рахунками Водоканалу — це свавілля місцевих фіскалів. Принаймні є низка роз’яснень ДФСУ, що підтверджують право на відображення ПК за рахунками Водоканалу (при дотриманні умов з п. 201.11 ПКУ — див. далі).

Про це йдеться, наприклад, у листах ДФСУ від 18.07.16 р. № 15372/6/99-99-15-03-02-15, від 23.12.16 р. № 40753/7/99-99-15-03-01-17, від 03.03.17 р. № 4476/6/99-99-15-03-02-15 та від 15.01.18 р. № 151/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. І в цих роз’ясненнях немає жодної прив’язки права на ПК до касового методу** і тим паче — інсинуацій на тему: «вода — товар».

** Якщо тільки одержувач «водоканал-послуг» його сам теж не застосовує — див. про це в другому з перелічених листів.

Нюанси відображення ПК за «водоканал-рахунками»

Дата відображення ПК. Відображати ПК у цьому випадку слід за датою рахунка, а якщо не відобразили — тільки через уточнюючий розрахунок (УР)***. Або тоді вже — на підставі ПН. У згаданих листах податківці зазначають: якщо платник ПДяВ у періодах виникнення права на ПК (подія, яка відбулася раніше, — дата оплати послуги чи дата отримання послуги) не включив до складу ПК суми ПДВ на підставі рахунків Водоканалу, то зазначені суми податку можна включити до складу ПК, подавши за періоди, в яких виникло таке право, УР (з урахуванням трирічного строку давності) з виправленими помилками.

*** Адже п. 198.6 ПКУ дозволяє відкласти відображення ПК тільки за ПН.

Реєстр документів. Нагадаємо, що п. 201.111 ПКУ уповноважує платників вести реєстр зазначених у п. 201.11 документів, за якими відображався ПК без ПН. Форму такого реєстру не встановлено, тому тут усе — на відкуп платника.

Нагадаємо, що податківці в листі ДФСУ від 17.02.15 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17 рекомендували платникам (за їхнім бажанням) використати для цих цілей форму Реєстру виданих і отриманих ПН, затверджену наказом Мінфіну від 22.09.14 р. № 958. Обов’язковість надання фіскалам такого Реєстру в електронному вигляді було скасовано ще з 2015 року. А сам цей наказ було скасовано наказом Мінфіну від 23.02.17 р. № 276. Але, можливо, форму того Реєстру вам зручно буде використати для цілей п. 201.111 ПКУ.

Загалом задля уникнення можливих причіпок під час перевірки не забувайте вести та вчасно заповнювати цей реєстр.

Утім, неведення платником цього реєстру не може бути підставою для невизнання ПК за замінниками ПН, у тому числі за рахунками Водоканалу (зрозуміло, за наявності у платника таких підтвердних документів).

Не все — за приладами? У листі ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 23.06.17 р. № 791/ІПК/08-01-12-01-10 зазначено, що для відображення ПК згідно з рахунком (на підставі п.п. «а» п. 201.11 ПКУ) мають виконуватися такі умови:

• поставляється послуга (а не товар);

• вартість послуг повинна визначатися за показниками приладів обліку;

• рахунок повинен містити загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця (постачальника) таких послуг.

Аналогічний висновок фігурує в консультації у категорії 101.13 ЗІР ДФСУ.

Звідси випливає ще один момент: чи всі суми у ваших рахунках за послуги Водоканалу визначаються згідно з приладами обліку (як того вимагає п. 201.11 ПКУ)?

Як правило, вартість «водоканал-послуг» визначається за приладами обліку (лічильниками). Проте бувають і винятки: у рахунках можуть бути суми за відведення дощової води, утримання каналізаційних стоків тощо. У таких випадках платник або повинен мати докази, що ці суми Водоканал теж розрахував згідно з наявними у нього приладами обліку (а не за якимись плановими нормативами), або чекати реєстрації ПН, щоб відобразити ПК щодо частини таких («неприладових») видів послуг (див. про це також у листі ДФСУ від 06.08.18 р. № 3442/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Тому будьте пильні й дотримуйтеся усіх цих «ПК-умов» для рахунків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі