Теми статей
Обрати теми

Звіт про пільги: звітуємо за 2017 рік

Суб’єкти господарювання, які користуються пільгами із сплати податків, зобов’язані подати Звіт про такі пільги. Про те, як це зробити востаннє за 2017 рік, поговоримо далі.

Хто подає Звіт

Звіт про суми податкових пільг, форму якого затверджено постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233 (далі — Звіт про пільги), мають подавати так звані пільговики. Тобто суб’єкти господарювання — платники податків, які користуються податковими пільгами (п. 1 Порядку № 1233*).

* Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233.

Увага! Суб’єктами господарювання з метою подачі Звіту про пільги є (ст. 55 ГКУ):

• юрособи — державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юрособи;

• фізособи-підприємці.

Отже, не тільки юрособи, а й підприємці, які мають пільги з будь-яких податків, зобов’язані подавати такий «пільговий» Звіт.

Майте на увазі: відокремлені підрозділи юросіб до числа суб’єктів господарювання не належать, а тому такі підрозділи не складають і не подають Звіт про пільги. За них звітує головне підприємство за місцем своєї реєстрації.

Платник податків подає Звіт про пільги, якщо використовує пільгу, зазначену в Довіднику податкових пільг. Оскільки податківці стверджують, що в Довідниках пільг зазначені всі податкові пільги (категорія 102.22 ЗІР ДФСУ). На сьогодні діють Довідники податкових пільг № 85/1 та № 85/2 (див. «БТ», 2018, № 3). Якщо ваша пільга не потрапила до жодного із цих довідників, то звітувати про неї не потрібно.

Правила подання

Звіт про пільги подають за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців. Його подають до податкового органу за своїм місцем обліку як платника податків у «квартальні» строки (п. 3 Порядку № 1233). Отже, за 2017 рік Звіт про пільги подаєте не пізніше 09.02.18 р.

Порядок заповнення

Звіт про пільг заповнюється наростаючим підсумком з початку року. Сума пільг наводиться у гривнях, без копійок з відповідним округленням у загальновстановленому порядку. Правила заповнення Звіту про пільги наведено в п. 4 Порядку № 1233. Нагадаємо ці правила у таблиці.

Загальні правила заповнення Звіту про пільги

Назва графи

Зміст

«Код податку, збору»

Вказуєте код і найменування податку/збору, пільгою з якого ви користувалися. Коди беремо з наказу Мінфіну України від 14.01.11 р. № 11

«Найменування податку, збору»

«Код пільги згідно з довідником пільг»

Зазначаєте код і найменування податкової пільги, якою користуєтесь. Коди шукаємо у довідниках податкових пільг

«Найменування податкової пільги»

«Сума податкових пільг»,

підграфа «усього»

Зазначаєте обсяг пільг за платежами, які сплачуються до державного чи місцевих бюджетів

підграфа «у тому числі з державного бюджету»

Вказуєте обсяг пільг за платежами, які підлягають сплаті до державного бюджету

До відома! Перелік податкових платежів, що сплачуються до загального фонду держбюджету, наведено у ст. 29 БКУ. Склад доходів місцевих бюджетів визначається згідно зі ст. 66 69, прим. 1 БКУ.

«Строк користування податковими пільгами у звітному періоді»,

підграфа «дата початку»

Вказуєте у кожній підграфі «число, місяць, рік» початку і закінчення дії пільги

підграфа «дата закінчення»

Увага! Якщо строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку та закінчення зазначеного періоду.

«Сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням»,

підграфа «усього»

Вказуєте обсяг пільг за платежами відповідно до довідника пільг у разі цільового використання податкових пільг

підграфа «в тому числі з державного бюджету»

Увага! Останні дві підграфи заповнюють тільки ті субєкти господарювання, для яких податкове законодавство встановлює вимогу про цільове використання отриманих пільг.

На перший погляд усе просто. Проблеми можуть виникнути тільки із заповненням графи «Сума податкових пільг».

Детальний механізм заповнення цієї графи прописано щодо:

• пільг з ПДВ — у Порядку № 167**;

** Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.11 р. № 167.

• податку на прибуток — у Методичних рекомендаціях щодо визначення втрат бюджету від застосування пільг з податку на прибуток, доведених листом ДПАУ від 06.06.12 р. № 15709/7/15-1217.

Відразу зауважимо, що обидва ці документи вже морально застаріли. Тому вони стануть у пригоді тільки для визначення загального механізму розрахунку пільгу.

Щодо решти податків і зборів, то суму податкової пільги розраховуємо самостійно — як суму податку/збору, яку повинен був сплатити суб’єкт господарювання, якби не користувався пільгами.

Звітуємо про ПДВ-пільги

Особливості ПДВ-пільг. Податкові пільги з ПДВ визначаються за операціями поставки товарів та/або послуг, що є об’єктами обкладення ПДВ відповідно до ПКУ, але (п. 8 Порядку № 1233):

• звільнені від оподаткування;

• обкладаються ПДВ за нульовою ставкою.

Увага! Аграрії, які отримують бюджетну дотацію відповідно до розділу V1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV, не повинні подавати Звіт про пільги. Така дотація не є податковою пільгою.

Крім того, Порядок № 167 не згадує про застосування ПДВ-пільги за операціями з постачання ліків, які обкладають ПДВ за ставкою 7 %. Хоча, по суті, ставка ПДВ у розмірі 7 % є пільговою ставкою. Адже одним із варіантів надання податкової пільги є встановлення зменшеної ставки податку (п.п. «в» п. 30.9 ПКУ). Основною ставкою ПДВ є тільки ставка 20 % (п. 194.1 ПКУ).

Більше того, Довідник податкових пільг № 85/1 містить операції, які обкладаються за ставкою ПДВ 7 %. Їм присвоєні коди пільг 14060508 — 14060510.

Водночас не визначаються як податкові пільги операції з:

• з поставки товарів/послуг, які не є об’єктом обкладення ПДВ (частина 1 таблиці 1 додатку Д6 до декларації з ПДВ);

• з поставки послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких згідно з пп. 186.2 та 186.3 ПКУ визначено за межами митної території України (частина 2 таблиці 1 додатку Д6 до декларації з ПДВ).

Тобто обов’язок подавати Звіт про пільги покладений тільки на тих платників ПДВ, які за результатами діяльності за звітний період заповнювали ряд. 1.2, 2, 3, 4.2 та частину 3 таблиці 1 додатку Д6 до декларації з ПДВ.

Звільнені операції. Для визначення суми пільги при постачанні товарів/послуг, які звільнені від ПДВ (СПзв), платник може скористатися такою формулою:

СПзв. = (Vпост. зв. - (Vприд. з ПДВ + Vприд. без ПДВ)) х 20 %,

де Vпост. зв. обсяги операцій, звільнених від обкладення ПДВ. Беремо дані з частини 3 таблиці 1 додатку Д6 декларації з ПДВ;

Vприд. з ПДВ обсяги придбання товарів (послуг), які були придбані з ПДВ та використані в пільгових операціях (дані із ряд. 10.1 та 10.2 декларації з ПДВ);

Vприд. без ПДВобсяги придбання товарів (послуг), які були придбані без ПДВ та використані в пільгових операціях (дані із ряд. 10.3 декларації з ПДВ);

Увага! Для розрахунку беруться тільки ті придбання, які стосуються операцій з постачання звільнених товарів (послуг) звітного податкового періоду, за який подається Звіт про пільги.

Водночас багато платників «не заморочуються» і просто беруть загальні дані і розраховують «приблизний» розмір пільги. Звісно, при такому розрахунку виникає певна похибка за рахунок перехідних залишків. Але вона компенсується у наступних періодах.

Раніше для того, щоб розрахувати суму пільги, платник ПДВ міг взяти дані із відповідних рядків ПДВ-декларації. На сьогодні, щоб визначити обсяги придбання товарів (послуг), які були використані в пільгових операціях, їх доведеться «витягувати» із ряд. 10.1, 10.2 та 10.3 в ручному режимі.

При цьому якщо йдеться про показник Vприд. з ПДВ, то зробити це можна двома способами.

1. Сидіти і вручну розбирати, які обсяги придбаних товарів (послуг), що потрапили до ряд. 10.1 чи 10.2, стосуються звільнених операцій.

2. Звернутися до розділу І декларації з ПДВ, в якому містяться суми ПДВ щодо всіх товарів (послуг), придбаних платником ПДВ.

Потім щодо товарів, які використовуються у звільнених операціях, платник ПДВ нараховує податкові зобов’язання (п. 198.5 ПКУ) виходячи з бази обкладення ПДВ, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, шляхом складання зведеної податкової накладної.

Тому, щоб визначити показник Vприд. з ПДВ, вам слід просто зазирнути до зведеної податкової накладної, яка складена в кінці місяця (з типом причини «09»), та «звичайних» податкових накладних з типом причини «09», якщо вони були складені при придбанні товарів/послуг для пільгових операцій. Загальний обсяг постачання у цих ПН і буде показником Vприд. з ПДВ.

Звісно, для точного розрахунку показника Vприд. з ПДВ обсяги постачання, вказані у згаданих ПН, потрібно очистити від вартості товарів/послуг, які планувалося використати у пільгових операціях, але фактично вони лишилися на складі. Тобто доведеться врахувати збільшення залишків таких товарів на кінець кварталу.

Що ж стосується визначення показника Vприд. без ПДВ, то тут доведеться робити все вручну. Тобто вам слід вибрати такі дані з первинних документів на придбання товарів/послуг, які були використані у звільнених операціях. Річ у тім, що дані про всі безПДВшні придбання (і для оподатковуваних, і для пільгових операцій) показують у ряд 10.3 ПДВ-декларації, а компенсуючі податкові зобов’язання тут не нараховують — відсутній вхідний ПДВ.

Нульова ставка. Щоб визначити суму пільги при постачанні товарів/послуг за нульовою ставкою (СП0 %), платник податку може скористатися такою формулою:

СП0 % = (Vпост, 0 % - Vприд.) х 20 %,

де Vпост, 0 % — обсяги операцій з експорту товарів (супутніх послуг) та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою. Дані — з ряд. 2 та 3 декларації з ПДВ;

Vприд. — обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, що оподатковуються за нульовою ставкою. Відшукати їх можна тільки в первинних документах.

Увага! Враховують тільки ті витрати, які стосуються постачання товарів/послуг з нарахуванням ПДВ за нульовою ставкою протягом звітного періоду. Тобто, як і у випадку із звільненими операціями, потрібно врахувати збільшення/зменшення на кінець звітного кварталу залишків товарів, придбаних для «нульових» операцій.

ПДВ-пільга 7 %. На жаль, механізму визначення сум пільг для тих, хто застосовує ставку 7 %, у Порядку № 167 не наведено.

Для вирішення ситуації, що склалася, контролери запропонували використати таку формулу розрахунку (категорія 101.30 ЗІР ДФСУ):

СП 7 % = (Vпост - Vпридб) х (20 % - 7 %),

де Vпост — обсяг постачань (база оподаткування) лікарських засобів і медвиробів на митній території України, що оподатковуються за ставкою 7 % (ряд. 1.2 декларації з ПДВ);

Vпридб — обсяг операцій з придбання товарів/послуг (база оподаткування), використаних в операціях з постачання лікарських засобів і медвиробів (у тому числі для їх виготовлення), що оподатковуються за ставкою 7 %.

Відповідальність за неподання

Звіт про пільги на сьогодні є податковою декларацією в розумінні п. 46.1 ПКУ. Тому за його неподання до суб’єкта господарювання можуть застосувати штрафні санкції, передбачені у ст. 120 ПКУ. А саме, на вас можуть накласти штраф у розмірі 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. За повторне таке порушення розмір штрафу складе 1020 грн.

Крім того, посадових осіб підприємства можуть притягти до адмінвідповідальності за порушення правил ведення податкового обліку (ст. 1631 КпАП). Розмір штрафу може становити від 85 до 170 грн., а при повторному порушенні протягом року — від 170 до 255 грн.

Отже, користуєтеся пільгами — не забудьте відзвітувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі