Теми статей
Обрати теми

Дві податкові накладні на одну платіжку: чи буде податковий кредит

Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 26.01.18 р. № 294/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Контролерам поставили запитання: чи виникне в покупця право на податковий кредит (ПК) за двома податковими накладними (ПН), складеними на передоплату, отриману загальною сумою.

У листі, що коментується, податківці процитували норми ПКУ, присвячені формуванню ПК, нагадали про обов’язки платника вести облік доходів, витрат і інших показників, пов’язаних з оподаткуванням, на підставі первинних документів (п. 44.1 ПКУ) і … не дали відповіді на поставлене запитання.

Але найцікавіше, що ця консультація практично один в один повторює зміст листа ДФСУ від 06.11.17 р. № 2519/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, а також роз’яснення в категорії 101.16 ЗІР ДФСУ. Нагадаємо, що в зазначених документах фіскали наполягали на тому, що складання двох або більше ПН у разі отримання передоплати однією сумою не відповідає нормам ПКУ і не дає можливості ідентифікувати операцію.

Як обґрунтування такої позиції податківці посилалися на:

п. 201.7 ПКУ (вимагає від продавця складати ПН на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок продавця як передоплата);

п. 44.1 ПКУ (зобов’язує платників ПДВ відображати дані за операцією виключно на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення такої операції).

І в попередніх консультаціях податківці забороняли дробити отриману суму авансу та складати декілька ПН. За такими ПН покупець не може відобразити ПК, оскільки вони не відповідають первинним документам.

У листі, що коментується, контролери вже прямо не заперечують право покупця на ПК. Чи означає це, що їх позиція стала лояльнішою?

На наш погляд, ще рано радіти, але, як мовиться, схоже, «крига скреснула...».

Звичайно, з висновками контролерів можна посперечатися.

Адже недаремно ж вони самі в листі, що коментується, говорили про те, що для коректного заповнення ПН платникам податків необхідно чітко дотримуватися Порядку № 1307*.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

А Порядок № 1307 дозволяє у визначених випадках складати окремі ПН. Наприклад:

• при одночасному постачанні одному покупцеві оподатковуваних ПДВ товарів/послуг і товарів/послуг, звільнених від ПДВ (п. 17 Порядку № 1307);

• при постачанні дотаційної сільгосппродукції власного виробництва (з кодом «2» у другій частині порядкового номера ПН) (п. 6 Порядку № 1307).

Виходить, якщо в перелічених вище випадках дотримуватися порад контролерів і скласти одну (загальну) ПН, це навпаки, призведе до порушення вимог Порядку № 1307.

Крім того, покупець має право віднести в ПК суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, на підставі ПН**:

** Про митні декларації та інші документи, передбачені п. 201.11 ПКУ, на підставі яких покупець може формувати ПК, ми сьогодні говорити не будемо.

• зареєстрованої в ЄРПН (п. 198.6 ПКУ);

• заповненої з урахуванням вимог п. 201.1 ПКУ і Порядку № 1307.

А як ми вже з’ясували, у визначених випадках Порядок № 1307 сам вимагає від постачальника дробити суму отриманого авансу. При цьому в п. 201.1 ПКУ для цього випадку немає жодних обмежень.

Крім того, складання в один день декількох ПН на суму авансу не порушує вимог п. 198.2 ПКУ, що встановлюється датою віднесення сум ПДВ у ПК за «першою подією» (п. 198.2 ПКУ):

• або дату списання коштів з поточного рахунка покупця;

• або дату отримання покупцем товарів/послуг.

Тому, на наш погляд, сміливі платники ПДВ можуть посперечатися з податківцями в разі, коли ті не визнаватимуть «часткові» ПН. Але, попереджаємо, що гарантувати позитивний результат у цьому випадку все одно ще не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі