Теми статей
Обрати теми

Чи має ФОП-загальносистемник вести облік залишків товарів

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 06.02.18 р. № 506/О/99-99-13-01-02-14/ІПК

Місцеві податківці часто вимагають, щоб фізичні особи — підприємці (ФОП), які перебувають на загальній системі оподаткування, вели облік товарних запасів на місці продажу товарів. При перевірках вони вимагають оборотні відомості щодо руху придбаних та проданих товарів.

Тому ФОП-загальносистемник прямо запитав у податківців: чи справді він зобов’язаний вести облік залишків товарів? Відповідь контролери надали у листі, що коментується. Вони лояльно підійшли до цього запитання та заявили, що нормами чинного законодавства обов’язок щодо ведення обліку товарних запасів ФОП-загальносистемником не передбачений.

На це, зокрема, вказує:

1) порядок оподаткування доходів ФОП-загальносистемників, що прописаний у ст. 177 ПКУ. У ній, зокрема, сказано, що ФОП-загальносистемник зобов’язаний вести лише Книгу обліку доходів і витрат. У порядку ведення цієї Книги не передбачено ведення залишку товарних запасів;

2) у п. 2 ст. 3 Закону про бухоблік передбачено, що бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством. З цього випливає, що дія Закону про бухоблік не поширюється на таку категорію суб’єктів господарювання, як ФОП. А тому підприємці, на відміну від юрособи, не повинні вести облік товарно-матеріальних цінностей.

Водночас оскільки це лише індивідуальна консультація, то за неї може «заховатися» лише той ФОП, який її отримав. Всім іншим, які не хочуть виправдовуватися перед контролерами, чому вони не ведуть облік запасів, потрібно отримати подібну консультацію на своє ім’я.

Сподіваємося, що податківці і надалі так само лояльно будуть надавати відповіді на це запитання і цим самим поставлять крапку на вимогах перевіряючих надати дані про облік залишків запасів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі