Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок: за які автівки доведеться заплатити

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 30.01.18 р. № 325/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Середньоринкова вартість автівки. Податківці нагадали, що об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 мінзарплат на 1 січня звітного року (п.п. 267.2.1 ПКУ).

Перелік автівок, які є об’єктами оподаткування, наведено на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку. При цьому визначають вартість автівок опираючись на алгоритм, прописаний у Методиці, затвердженій постановою Кабміну від 18.02.16 р. № 66. У ній середньоринкова вартість визначається за цінами ідентичних автомобілів.

А тому податківці наголошують, що вартість придбання автомобіля не впливає на визначення його середньоринкової вартості. Тобто можуть бути випадки, коли автомобіль придбали за ціною, яка менша, ніж 375 мінзарплат, але за неї все одно доведеться платити транспортний податок.

Параметри автівки. Крім того, податківці звернули увагу на те, що в Переліку показники транспортних засобів, які відображають кількісний вимір та визначаються у цифровому форматі, зокрема об’єм циліндрів двигуна, округлюються до більшого цілого значення. Наприклад, якщо об’єм циліндрів двигуна транспортного засобу 2755 см куб., то така величина округлюється до 3000 см куб (3 літри).

Якщо платник не згодний з таким підходом, то контролери радять відповідно до п. 13 згаданої Методики звернутися до Мінекономрозвитку для уточнення ознак об’єкта оподаткування транспортним податком для власного автомобіля та необхідності сплати такого податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі