Теми статей
Обрати теми

Власна готівка: солянка питань підприємців

Савченко Олена, податковий експерт
Правильне оприбуткування готівкових ФОП, здача виручки в банк та інші питання використання підприємцями готівкових коштів постійно спливають у нас на гарячій лінії. А ще нове касове Положення № 148 долило оливи у вогонь. А коли тема «горить» — ми зобов’язані про неї написати.

Прибуткуємо виручку без проблем

ФОП на єдиному податку групи 2 має роздрібний магазин. Виручка надходить готівкою і через термінал. Періодично виручку здають у банк з таким формулюванням: «Надходження торговельної виручки від продажу товарів 28.02.18* ч/з Петренко В. В.» (при цьому вказана дата є датою «заносу» коштів до банку). Петренко не є найманим працівником ФОП — це його довірена особа.

* Дата умовна.

А ось у чому, власне, питання. ФОП бентежить формулювання банку, яке він поміняти не може, — банк автоматично робить такий запис. Чи не зрозуміють перевіряючі це формулювання так, що ми вносимо виручку не ту, яку хочемо здати взагалі (просто, щоб не лежала в касі), а нібито виручку конкретно за вказане число?

Чи можуть представники ДФС наполягати включити в Книгу обліку доходів суму, зараховану на рахунок як виручку за таким записом? Чи можливі якісь проблеми з тим, що Петренко, через якого проходить готівка, не є найманим працівником?

Проблеми можуть бути. Давайте розберемося детальніше. А спочатку поговоримо про оприбуткування і внесення виручки в банк.

У нашому випадку маємо справу з двома видами надходжень виручки.

Усе, що вносять покупці готівкою, це, звичайно, готівкові надходження. А ось розрахунки через POS-термінал або програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) — це для підприємця безготівкові розрахунки. Відповідно датою виникнення доходу від продажу з використанням таких розрахунків буде саме дата надходження грошей на поточний рахунок підприємця.

За цією датою і потрібно вказувати безготівковий дохід у Книзі обліку доходів.

Із цим, до речі, погоджуються і податківці (див., зокрема, лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.09.15 р. № 2846/Г/26-15-17-04-14; у ньому йшлося про POS-термінал).

Нагадаємо, дохід в Книзі єдиноподатнику потрібно записувати загальною сумою за день, але з розбиттям за видами доходу: окремо готівковий і безготівковий. Відповідно отримана «готівка» сформує дохід «поточного» дня, а «безготівка» (дохід від продажу через термінал, ПТКС) — того дня, коли гроші надійдуть на рахунок.

Але повернемося до оприбуткування коштів, отриманих від продажу за готівковий розрахунок. З урахуванням нових вимог Положення № 148 тепер оприбуткуванням вважається проведення обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, Книзі обліку доходів і витрат (п.п. 18 п. 3 Положення № 148). Відповідно правильний варіант — «день у день» записувати в Книзі надходження готівки. Ліміту каси в підприємців немає, тому немає й обов’язку «понадлімітну» готівку здавати в банк.

Такий запис і буде оприбуткуванням готівки.

Формулювання, з яким гроші зараховуються у банк, тобто запис «Надходження торговельної виручки від продажу товарів 28.02.18 ч/з Петренко В. В.», вважаємо, буде розумітися податківцями так, що гроші, які вносяться на рахунок, — це саме торговельна виручка (або її частина) за 28.02.18 р., вже відображена на цю дату у Книзі обліку доходів. Бо на цьому побудована логіка запобігання повторному обліку у складі доходів таких коштів в Узагальнюючій податковій консультації від 24.12.12 р. № 1183 (УПК № 1183). Ви вказуєте, за який період ця виручка (вже відображена у Книзі обліку доходів), і вдруге її в дохід не включаєте. Наприклад, якщо б ми вносили на рахунок виручку за кілька днів, то зробили б відповідне формулювання «Отримання торговельної виручки від продажу товарів 26.02 — 28.02.2018 р…».

Відповідно якщо в банк унесено більше, ніж оприбутковано у зазначений день у Книзі, «надлишок» податківці визнають доходом.

Якщо ж податківці «дійдуть» до того, що період отримання виручки при внесенні її в банк узагалі не вказується, то можуть наполягати на повторному включенні у дохід усіх унесених коштів.

Тепер про те, що грошові кошти в банк проходять через представника ФОП. Зараз підприємці мають можливість практично всі дії з ведення бізнесу передати представникові.

Тож тут проблем не виникне, якщо у ваших відносинах не буде ознак трудових відносин (див. ст. 21 КЗпП).

Особиста картка ФОП у підприємницькій діяльності

ФОП групи 2 на єдиному податку займається роздрібною торгівлею тільки через Інтернет. Проблема в тому, що ФОП відкрив у банку картку фізособи (не підприємця) і на неї клієнти перераховують гроші за товар. Клієнти — звичайні громадяни, тому в себе не проводять товар офіційно. Їм документи не потрібні. Потім ФОП знімає гроші з цієї картки і перераховує їх на рахунок. У виписці таке формулювання: «Поповнення через термінал у касу банку / переказ… повернення товару чи послуги в…». Тобто про те, що це виручка, — жодного слова. У Книзі обліку доходів ФОП записує суми так, як вони надійшли на картку фізособи.

Запитання: чи можуть податківці наполягати на включенні в Книгу обліку доходів сум, зданих у банк. Які наслідки використання картки фізособи? Чи можна з картки фізособи оплачувати товар постачальникові?

Запитання дуже цікаве. Давайте розбиратися.

У нашому випадку ФОП, по-перше, використовує особистий рахунок для підприємницьких цілей, по-друге, ФОП «переносить» кошти з особистого рахунку на підприємницький.

Тут потрібно зазначити, що в п.п. 7.7 Інструкції № 492** є норма, згідно з якою забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.

** Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.03 р. № 492.

Водночас на практиці такі заборони частенько просто ігноруються.

Усе залежить від банку: якщо банк пропускає такі платежі, проблем не виникне.

Якісь серйозні наслідки за проведення операцій «не з того» рахунку, на нашу думку, ні від банку, ні з податкового боку порушникові не загрожують. Тим більше, на боці ФОП і норми ст. 320 ЦКУ, де вказано, що власник має право використовувати своє майно для здійснення господарської діяльності.

Це, скажімо так, один бік медалі. Тепер про інший — обліковий. Усе, що отримано за безготівкою + готівкові надходження, повинно бути відображене в Книзі «день у день». Безготівкові надходження — це все, що пройшло в нас по підприємницькому рахунку, готівка — те, що надійшло нам «у руки».

Але якщо ФОП «підприємницькі» платежі отримує на рахунок звичайної фізособи — формально йому все одно потрібно відображати відповідну виручку в Книзі в день надходження коштів. Судячи із запитання, підприємець так і чинить. І правильно робить.

Проблема тут виникає при «перегоні» коштів з особистого на підприємницький рахунок.

Річ у тому, що податківці в цьому випадку готові не вважати доходом лише те поповнення підприємницького рахунка, яке «вписується» в УПК № 1183. Причому у вузькому сенсі — це лише готівкова виручка (раніше оприбуткована в Книзі обліку доходів), яка вноситься на рахунок єдиноподатника (див. вище) з відповідним формулюванням при внесенні готівки.

Як наслідок, у єдиноподатника групи 2 така сума «перекидання» «гратиме» разом з іншою виручкою для визначення граничної суми доходу для перебування на групі 2. Малого того, ця сума ще «врахується» в обсяг (1 млн грн.) для збереження /втрати «РРО-імунітету».

Зрозуміло, що податківці не праві. Але… вищезгаданої позиції податківці дотримуються давно. Тож у цьому випадку потрібно бути готовим сперечатися з перевіряючими або обстоювати свою правоту в адмінсуді.

Тут виникає спокуса, щоб уникнути «подвійного» доходу, зробити все дещо по-іншому. Не записувати виручку в Книгу з дати надходження на особистий рахунок, а записувати її на момент перерахування на підприємницький рахунок.

Але ми б не радили так чинити. Політ фантазії податківців непередбачуваний. Вони можуть стверджувати, що гроші, які вносяться вами, це і є неоприбуткована вами раніше готівка із застосуванням 5-кратного штрафу. І знову доведеться судитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі