Теми статей
Обрати теми

ФОП вийшов на пенсію за вислугою років — чи треба платити ЄСВ?

Біляєва Олена
Лист ДФСУ від 26.12.17 р. № 3135/Д/99-99-13-02-01-14/ІПК

Закон про ЄСВ звільняє від обов’язкової сплати ЄСВ підприємців, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ). Вони можуть бути платниками ЄСВ виключно на добровільних засадах.

Що стосується єдиноподатників, які вийшли на пенсію за вислугою років (зокрема, за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 р. № 2262-XII), то вони звільненням від ЄСВ скористатися не можуть. На це звертають увагу і податківці в листі, що коментується.

Річ у тому, що пенсія за вислугою років — це окремий вид пенсії, відмінний від пенсії за віком. Це прямо випливає зі ст. 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

А оскільки умови для застосування ЄСВ-пільги згідно з ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ не дотримуються, підприємці-пенсіонери за вислугою років повинні сплачувати ЄСВ «за себе» на загальних підставах. З таким підходом згодні і суди (див., наприклад, постанову ВСУ від 22.04.14 р. у справі № 21-75а14).

Зверніть увагу! З 01.01.18 р. ситуація трохи змінилася. З урахуванням поправок, унесених у ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ, із зазначеної дати звільнені від сплати ЄСВ фізособи-підприємці, які:

• отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю;

• чи досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV, і отримують відповідно до закону пенсію (незалежно від виду пенсії) або соціальну допомогу.

Таким чином, у 2018 році підприємець-пенсіонер за вислугою років може не сплачувати ЄСВ за умови, що він досяг віку 60 років і має страховий стаж не менше 25 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі