Теми статей
Обрати теми

У платника ЄП дохід перевалив за 1 млн грн.: коли починати використовувати РРО

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 11.12.17 р. № 2918/В/99-99-14-05-01-14/ІПК

Фізична особа — підприємець (ФОП) — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 у ІІІ кварталі 2017 року перевищив граничний розмір доходу 1 млн грн. (його дохід склав 1,3 млн грн.), причому вся сума отримана у безготівковій формі. У зв’язку з цим він запитав у податківців: чи повинен він використовувати РРО і якщо так, то з якого періоду? Відповіді на ці запитання надали податківці у листі, що коментується.

Податківці справедливо заявили, що ФОП — платник ЄП групи 3, який у ІІІ кварталі 2017 року перевищив обсяг доходу 1 млн грн., зобов’язаний був почати використовувати РРО при здійсненні готівкових розрахунків з 01.10.17 р.

При цьому не має значення, в якій формі він отримав цей дохід (готівковій чи безготівковій). Головне, що розмір його доходу перевалив за 1 млн грн.

На це прямо вказує п. 296.10 ПКУ.

Нагадаємо: у ньому йдеться про те, що у випадку перевищення доходу ФОП — платника ЄП у 1 млн грн. він розпочинає використовувати РРО з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжує у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника ЄП.

При цьому якщо ФОП — платник ЄП, який, перевищивши РРО-межу, продовжує здійснювати розрахункові операції у готівковій формі без проведення їх через РРО, податківці можуть притягнути його до відповідальності згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Розмір штрафу залежатиме від того, яким по черзі це порушення буде для ФОП. Так, якщо це перше правопорушення ФОП протягом календарного року у сфері проведення розрахунків без РРО, то застосують фінансові санкції у розмірі 1 грн. За кожне наступне вчинене порушення штраф складатиме 100 % вартості проданих без проведення через РРО операцій з продажу товарів (послуг).

Водночас покарати за невикористання РРО такого платника ЄП можуть тільки в тому випадку, якщо він не буде використовувати РРО при здійсненні розрахунків саме в готівковій та/або в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Якщо, наприклад, платник ЄП проводитиме всі свої розрахунки в безготівковій формі (тобто отримуватиме кошти шляхом перерахування їх на його рахунок, відкритий у банку), то відповідальність йому не загрожує. Річ у тому, що штраф за невикористання РРО не поширюється на проведення розрахунків у безготівковій формі виключно через банківські установи.

Також у листі, що коментується, податківці пояснили, як саме ФОП — платник ЄП потрібно реєструвати РРО, якщо у нього немає належним чином оформленого приміщення, в якому він здійснює свою діяльність і проводить розрахунки.

До відома! Це може бути проблемою. Річ у тому, що у Реєстраційному посвідченні РРО за формою № 3-РРО податківці мають вказати дані про господарську одиницю, де використовуватиметься РРО (п. 3 розд. III Порядку реєстрації та застосування РРО, що застосовується для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547). Якщо у ФОП не оформлене право власності або право користування на приміщення, де буде використовуватись РРО, то податківці не зможуть зареєструвати РРО.

Водночас податківці в цьому проблеми не бачать. Вони рекомендують ФОП, у якого немає приміщення, зареєструвати РРО на пересувний об’єкт, наприклад на транспортний засіб (пересувна торгівля).

При цьому, щоб таким РРО можна було користуватися, вони радять використовувати при здійсненні розрахунків саме портативний РРО, який дозволить проводити розрахункові операції безпосередньо на місці реалізації товару чи надання послуги (у місці проведення розрахунків) і дає змогу уникнути ФОП штрафів за невикористання РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі