Теми статей
Обрати теми

Списання кредиторської заборгованості за поставлені товари: що в ПДВ-обліку

Кравченко Дар’я
У 2014 році наше підприємство отримало від постачальника — платника ПДВ товар. Цей товар був оплачений частково, внаслідок чого утворилася кредиторська заборгованість. Після трьох років (у 2017 році) ми вирішили списати суму заборгованості (тобто включити в дохід 2017 року). Чи треба нам нарахувати ПДВ-зобов’язання за грудень 2017 року?

Податківці завжди дотримувалися думки про те, що якщо платник ПДВ при придбанні товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної (ПН) сформував податковий кредит (ПК), але такі товари/послуги не були оплачені протягом терміну позовної давності, то в податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платникові ПДВ необхідно відкоригувати суму ПК (лист ДФСУ від 29.08.16 р. № 18609/6/99-99-15-03-02-15; категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Свою позицію вони пояснювали тим, що товари/послуги, отримані платником ПДВ і не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, оскільки відсутній факт їх придбання, як це передбачено в п. 198.3 ПКУ, а тому, на думку контролерів, право на ПК за такими товарами/послугами у покупця відсутній.

При цьому коригування ПК слід проводити на підставі бухгалтерської довідки.

Вже з такою точкою зору податківців можна посперечатися, оскільки:

• у «коригувальній» ст. 192 ПКУ немає такої підстави для змін ПК, як списання кредиторської заборгованості;

• товари, не оплачені протягом терміну позовної давності, не відповідають визначенню безоплатно отриманих (п.п. 14.1.13 ПКУ);

• постачання товарів здійснювалося на умовах оплатності, тому сторони залишаються відповідно кредитором і боржником (частина друга ст. 267 ЦКУ).

Крім того, самі ж контролери у своєму листі від 29.08.16 р. № 18616/6/99-99-15-03-02-15 і роз’ясненні в категорії 101.10 ЗІР ДФСУ, розглядаючи аналогічну ситуацію, але що тільки виникла при імпорті товарів, визнають, що підстав для коригування ПК, сформованого на підставі отриманої митної декларації, не виникає, оскільки при списанні кредиторської заборгованості, яка виникла при імпорті товарів, розрахунки з постачальником-нерезидентом за які не проведені:

• ні сума компенсації вартості товарів не міняється;

• ні повернення сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів, не відбувається.

Отже, платникові ПДВ не треба коригувати ПК при списанні «імпортної» кредиторської заборгованості.

Згодні з такими висновками і суди (див. постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.09.16 р. по справі № 804/4327/16, ухвала ВАдСУ від 19.04.16 р. № К/800/51839/15*).

* http://reyestr.court.gov.ua/Review/ 57369541.

Зазначимо, що в ситуації, яка розглядається нами, з’являється додатковий аргумент — поставлені покупцеві товари були частково оплачені покупцем. Тобто говорити, що такі товари були отримані безоплатно, — не можна.

Хоча податківці можуть наполягати на частковому коригуванні ПК, тобто на тому, щоб покупець виключив з ПК тільки ту суму ПДВ, яка так і не була ним сплачена.

Як варіант, вони можуть запропонувати нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) згідно з п. 198.5 ПКУ.

Проте вважаємо, що ні часткового, ні повного коригування ПК в цьому випадку бути не повинно. Тим більше нарахування «компенсуючих» ПЗ, оскільки такі ПДВ-зобов’язання можуть бути нараховані, тільки якщо після 01.07.15 р. покупець починає використовувати товари, придбані у 2014 році (п. 198.5 ПКУ):

• у пільгових операціях;

• у необ’єктних операціях

• чи в операціях, не пов’язаних з господарською діяльністю підприємства.

Судячи із запитання, вказані товари вже продані, тому пов’язати їх з негоспдіяльністю не вийде.

Водночас щоб уникнути можливих суперечок з податківцями, рекомендуємо отримати письмову податкову консультацію згідно зі ст. 52 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі