Теми статей
Обрати теми

«Трудова» і «пенсійна» квоти: подробиці для роботодавців

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Сьогодні розповімо про дві квоти, встановлені для підприємств-роботодавців у Законі про зайнятість*. Одна — «трудова» квота — наша давня знайома. А ось із іншою — «пенсійною» — матимуть справу з цього року невеликі фірмочки. Але про все по порядку.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI.

Перше запитання, яке відразу спадає на думку, коли йдеться про якусь квоту або норматив, — хто зобов’язаний їх виконувати? І вже потім лавиною сипляться інші. Кого «включати» в квоту? Як звітувати? Куди подавати? Ну і головне: що буде, якщо «забити»? Дати короткі і чіткі відповіді на ці запитання — мета нашої статті.

А розпочнемо з «трудової» квоти.

«Трудова» квота

Хто розраховує? «Трудову» квоту розраховують роботодавці — підприємства, організації та установи з чисельністю штатних працівників більше 20 осіб.

При визначенні чисельності використовують показник середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП) за рік. Обчислюють його відповідно до Інструкції № 286**.

** Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

Отже, з тими, хто розраховує «трудову» квоту, визначилися. Тепер давайте з’ясуємо, кого оминула ця доля. «Трудову» квоту не розраховують роботодавці: — підприємства, в яких СКШП за звітний рік не перевищила 20 осіб; — підприємці і незалежні професіонали, що використовують найману працю (див. лист Мінсоцполітики від 08.06.16 р. № 158/021/150-16).

Чому дорівнює квота? Розмір «трудової» квоти на 2017 рік дорівнює 5 % СКШП за 2016 рік (на 2018 рік — 5 % СКШП за 2017 рік).

Важливо! У рахунок виконання «трудової» квоти включаємо працівників, за якими одночасно виконуються дві такі умови. Перша — вони віднесені ст. 14 Закону про зайнятість до осіб, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні (окрім інвалідів, що не досягли пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058***). Перелік таких осіб див. у табл. 1.

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.09.03 р. № 1058-IV.

Таблиця 1. Категорії громадян, що мають додаткові гарантії в працевлаштуванні

№ з/п

Категорії осіб

Документи, що підтверджують статус працівника

1

Один з батьків або особа, яка їх замінює і:

1.1

• має на утриманні дитину (дітей) у віці до шести років

1. Копія свідоцтва про народження дитини

2. Копія рішення місцевого органу виконавчої влади і органу місцевого самоврядування про встановлення опіки або піклування над дитиною або рішення суду — для осіб, що замінюють батьків

Враховуємо у квоті до досягнення дитиною 6 років.

Важливо! У рахунок виконання квоти може бути включений тільки один із батьків дитини. Хто з них буде включений у «трудову» квоту своїм роботодавцем, батьки визначають самостійно. Підтверджувати документально, що інший з батьків не врахований у квоті, не треба.

1.2

• виховує без одного з подружжя дитину у віці до 14 років або дитину-інваліда

1. Копія пенсійного посвідчення із записом про інвалідність — для осіб, що виховують дитину-інваліда.

2. Довідка про отримання (неотримання) допомоги за формою, наведеною в додатку 11 до Інструкції, затвердженої наказом Мінпраці від 19.09.06 р. № 345, — для одинокої матері (батька).

3. Документи, вказані в п. 1.1 таблиці

Зараховуємо в рахунок виконання квоти до досягнення дитиною 14 років, а дитиною-інвалідом — 18 років.

Врахуйте: якщо пенсійне посвідчення відсутнє, замість нього можна надати копію посвідчення особи, яка одержує державну соцдопомогу за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку, затвердженого наказом Мінпраці від 16.11.07 р. № 612, або копію форми № 080/о, затвердженої наказом МОЗ від 04.12.01 р. № 482, або копію форми № 157-1/о, затвердженої наказом МОЗ від 30.07.12 р. № 577.

1.3

• утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності)

1. Документи, вказані в п. 1.2 таблиці

Зараховуємо до досягнення батьками пенсійного віку згідно зі ст. 26 Закону № 1058.

2

Діти-сироти і діти, позбавлені батьківської опіки

Копія витягу з електронної обліково-статистичної картки дитини (форма затверджена наказом Мінсоцполітики від 28.12.15 р. № 1256)

Зараховуємо до досягнення дітьми 18 років.

3

Особи, звільнені після відбування покарання або примусового лікування

Копія довідки про звільнення за формою, наведеною в додатку 9 до Інструкції, затвердженої наказом Мін’юсту від 08.06.12 р. № 847/5

Зараховуємо до припинення трудових відносин із роботодавцем, який прийняв їх на роботу після відбування покарання або примусового лікування.

4

Молодь у віці до 35 років, яка:

4.1

• закінчила або припинила навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, ПТНЗ і вишах та вперше приймається на роботу

Копія диплома або іншого документа про освіту

Зараховуємо за умови, що вони були прийняті на це місце роботи протягом 6 місяців після закінчення або припинення навчання. У квоту включаємо протягом 3 років з дня прийняття на роботу.

4.2

• звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби та уперше приймається на роботу

Копія військового квитка

Зараховуємо за умови, що вони були прийняті на це місце роботи протягом 6 місяців після закінчення або припинення служби. У квоту включаємо протягом 3 років з дня прийняття на роботу.

5

Особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону № 1058 залишилося 10 і менше років

Копія паспорта

Зараховуємо до досягнення права на пенсію за віком.

Важливо! На сьогодні мати інформацію лише про вік людини недостатньо. Потрібна ще інформація про її страховий стаж.

Відмітимо, що за період до 01.01.11 р. страховий стаж визначають на підставі записів у трудовій книжці працівника.

Для підтвердження страхового стажу з 01.01.11 р. роботодавцеві може допомогти довідка за формою ОК-5 або ОК-7 (наприклад, якщо працівник у цьому періоді працював у іншого роботодавця).

6

Особи, яким виповнилося 15 років і які за згодою одного з батьків або особи, що їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу

Копія свідоцтва про народження дитини

Зараховуємо протягом 3 років з дня прийому їх на роботу.

7

Учасники бойових дій, вказані в пп. 19 і 20 ст. 6 Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII

Копія посвідчення учасника бойових дій, форма якого наведена в додатку 2 до постанови КМУ від 12.05.94 р. № 302

Друга — такі працівники працевлаштовані на вашому підприємстві на умовах повної зайнятості за основним місцем роботи. Отже, працівників з неповним робочим часом у рахунок виконання «трудової» квоти не зараховуємо. А ось сумісники самі собою «відпадуть» при підрахунку СКШП з додатковими гарантіями в працевлаштуванні.

Цікаво, що займатися пошуком працівників у рахунок виконання «трудової» квоти роботодавець повинен самостійно. Але за бажання може звернутися за сприянням у цьому питанні до найближчого центру зайнятості. Для цього йому слід подати форму № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

На замітку! Форму № 3-ПН подають не пізніше ніж через 3 робочі дні з дати відкриття вакансії. При цьому датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця або припинення трудових відносин із працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Як відзвітувати? Якщо на підприємстві СКШП за звітний (2017) рік перевищила 20 осіб, ви зобов’язані подати в центр зайнятості Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню (далі — Інформація). Її форма наведена в додатку до Порядку № 271****.

**** Затверджений наказом Мінсоцполітики від 16.05.13 р. № 271.

Інформацію складайте на паперових носіях у 2 екземплярах. Підпишіть її у керівника або особи, відповідальної за подання Інформації, і подайте у будь-який найближчий ЦЗ незалежно від місцезнаходження підприємства.

Граничний термін подання Інформації за 2017 рік — 1 лютого 2018 року.

До речі, єдиний можливий спосіб подання Інформації — на паперових носіях особисто (див. лист Мінсоцполітики від 08.06.16 р. № 158/021/150-16).

Якщо не виконати/не подати? За неподання або несвоєчасне подання Інформації, як і за невиконання квоти, відповідальність не передбачена. АЛЕ! Підприємству може загрожувати штраф згідно зі ст. 53 Закону про зайнятість, якщо стосовно нього спрацюють дві умови. Озвучимо їх.

Перша — таке підприємство не виконало «трудову» квоту.

Друга — воно необґрунтовано відмовило в працевлаштуванні неконкурентоздатному на ринку праці громадянинові.

Чому дорівнює штраф? Двом «мінімалкам», встановленим на момент виявлення порушення (у 2018 році — 7446 грн.).

До речі, на думку Мінсоцполітики, обґрунтованою відмовою в прийнятті на роботу можна вважати, наприклад, відсутність вакансій (вільних посад, на які може бути працевлаштована людина), відсутність у претендента освіти або якостей, необхідних для виконання роботи (кваліфікація, досвід роботи та ін.), наявність прямих обмежень або вимог для зайняття посади, встановлених нормативно-правовими актами і т. п. (див. лист від 02.07.16 р. № 352/13/116-16).

Таблиця 2. Заповнення рядків Інформації

Код рядка

Пояснення

01

Проставляємо СКШП за 2016 рік (у цілих одиницях).

02

Вказуємо за 2017 рік СКШП, які належать до осіб, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні (див. табл. 1) і при цьому були працевлаштовані на умовах повної зайнятості.

Цей показник розраховуємо так само, як СКШП усього за рік, тільки до розрахунку беремо працівників з додатковими гарантіями, які працюють на умовах повного робочого часу

03

Проставляємо розмір квоти на 2017 рік.

Цей показник дорівнює 5 % від показника, проставленого в рядку 01 Інформації. Отриманий результат округлюємо до цілих за загальноарифметичними правилами (п. 3.3 Порядку № 271).

04

Вказуємо кількість громадян, яких плануємо працевлаштувати у 2018 році в рахунок виконання «трудової» квоти.

Для цього розраховуємо квоту на 2018 рік (5 % СКШП 2017 року) і аналізуємо, чи достатньо на підприємстві сьогодні працює осіб, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні.

Якщо достатньо — у цьому рядку проставляємо «0»

Приклад. Наведемо в табл. 3 розраховані показники: СКШП за кожен місяць 2016 року і СКШП, що мають додаткові гарантії та працювали на підприємстві у 2017 році на умовах повної зайнятості.

Таблиця 3. Відомості про СКШП

img 1

СКШП за 2016 рік по підприємству склала (рядок 01 Інформації):

(40 + 40 + 42 + 42 + 50 + 50 + 58 + 58 + 55 + 55 + 60 + 60) : 12 = 50,8 ≈ 51 особа. СКШП, що враховуються в рахунок «трудової» квоти, за 2017 рік (рядок 02 Інформації) дорівнює:

(2 + 4 + 3 + 2 + 5 + 5 + 7 + 7 + 4 + 4 + 4 + 4) : 12 = 4,25 ≈ 4 особи.

Розрахуємо «трудову» квоту на 2017 рік (рядок 03 Інформації) — 5 % СКШП облікового складу за 2016 рік:

51 х 5 : 100 = 2,55 ≈ 3 особи.

Припустимо, що на підприємстві СКШП за 2017 рік склала 120 осіб. Отже, «трудова» квота на 2018 рік для підприємства складе 6 осіб з додатковими гарантіями (120 осіб х 5 % : 100 %). На початок 2018 року на підприємстві вже працевлаштовано 4 особи з додатковими гарантіями. Протягом 2018 року підприємство планує працевлаштувати в рахунок виконання квоти ще 2 людини (рядок 04 Інформації).

Фрагмент заповненої підприємством Інформації наведемо на рисунку нижче.

img 2

Фрагмент заповненої Інформації за 2017 рік

«Пенсійна» квота

«Пенсійна» квота передбачена Законом про зайнятість для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону № 1058 залишилося 10 і менше років (далі — передпенсіонери).

Важливо! Уперше розраховувати «пенсійну» квоту і інформувати центр зайнятості про її виконання роботодавці будуть за підсумками 2018 року у 2019 році. Поки ж навіть форма інформування про виконання «пенсійної» квоти не затверджена.

АЛЕ! Оскільки інформувати доведеться про виконання квоти у 2018 році, саме час розібратися з тим, «хто, яким чином і як».

Хто розраховує? «Пенсійну» квоту розраховують роботодавці — юрособи з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб (включно). При визначенні чисельності працівників для квоти на поточний рік використовують показник СКШП за попередній рік.

Таким чином, виконати «пенсійну» квоту у 2018 році зобов’язані підприємства, у яких СКШП за 2017 рік — від 8 до 20 осіб включно.

Якщо на вашому підприємстві СКШП за 2017 рік:

• менше 8 осіб, воно «пролітає» повз квоти;

• більше 20 осіб — вам доведеться дотримуватися «трудової» квоти, про яку ми розповідали вище.

Важливо! Підприємців «пенсійна» квота не стосується!

Чому дорівнює квота? Тут усе просто. «Пенсійна» квота встановлена в розмірі не менше 1 працівника-передпенсіонера в середньообліковій кількості штатних працівників.

Отже, в рахунок виконання квоти можна буде включити тільки основних працівників-передпенсіонерів, які беруть участь в розрахунку СКШП.

Важливо! Сьогодні право на пенсію за віком безпосередньо пов’язане із страховим стажем працівника (див. ст. 26 Закону № 1058). Так, для осіб, які досягнуть пенсійного віку у 2018 році і далі, встановлені такі правила:

• вийти на пенсію на загальних підставах у віці 60 років вони зможуть за наявності страхового стажу як мінімум 25 років у 2018 році, і цей мінімум збільшуватиметься на 1 рік у кожному подальшому році виходу аж до 2028 року, починаючи з якого для виходу на пенсію у віці 60 років треба буде мати мінімум 35 років страхового стажу. Знову ж таки залишається в силі, так би мовити, «жіноча перехідна табличка» (від колишнього жіночого пенсійного віку 55 років до загального 60);

• якщо страховий стаж не дотягне до того, який дозволить згідно із вказаною вище умовою піти на пенсію у віці 60 років (чи згідно з «жіночою перехідною табличкою»), то громадянин зможе це зробити лише після досягнення віку 63 роки і при мінімальному страховому стажі: у 2018 році — 15 років, і цей мінімум теж збільшуватиметься на 1 рік у кожному подальшому році виходу аж до 2028 року, починаючи з якого для виходу на пенсію у віці 63 роки треба буде мати мінімум 25 років страхового стажу;

• якщо ж страховий стаж громадянина не дотягне навіть до того мінімуму, який дозволить згідно з попередньою умовою вийти на пенсію у віці 63 роки (чи згідно з «жіночою перехідною табличкою»), то він зможе це зробити, по-перше, не раніше, ніж досягне віку 65 років, а по-друге, не раніше 2019 року, при цьому при ще меншому страховому стажі: починаючи з 2019 року — мінімум 15 років.

У результаті отримуємо, що не завжди працівник після 50 років буде належати до категорії передпенсіонерів. Тож будьте уважні.

На вашому підприємстві немає таких працівників? Тоді ви можете або самі знайти їх і працевлаштувати, або звернутися по допомогу до центру зайнятості, подавши форму № 3-ПН.

Чого чекати, якщо не виконати/не подати? Нічого! Проте підприємство можуть покарати за необґрунтовані відмови в працевлаштуванні неконкурентоздатних громадян (до яких належать і передпенсіонери) у рамках невиконаної квоти, зокрема, якщо громадянина прислав центр зайнятості.

Штраф складає 2 «мінімалки» (ч. 2 ст. 53 Закону про зайнятість). Але виходить, усе це не раніше 2019 року (після того, як буде подана перша звітність).

А поки робимо висновки.

Висновки

  • «Трудову» квоту розраховують роботодавці — підприємства, організації і установи з чисельністю штатних працівників більше 20 осіб.
  • Розмір «трудової» квоти дорівнює 5 % СКШП за попередній календарний рік. Про її виконання за підсумками 2017 року треба проінформувати центр зайнятості не пізніше за 1 лютого 2018 року.
  • «Пенсійна» квота діє з 01.01.18 р. для підприємств з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб.
  • Уперше інформувати центри зайнятості про дотримання «пенсійної» квоти за підсумками 2018 року роботодавці будуть у 2019 році.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі