Теми статей
Обрати теми

Готівка на зарплату з корпоративної картки

Біляєва Олена
Чи може підприємство отримувати готівку на виплату зарплати не в касі банку (за чековою книжкою), а знімати з корпоративної картки у банкоматі?

Інструкція № 492* забороняє використовувати кошти з поточного рахунку юрособи і фізособи-підприємця за допомогою електронного платіжного засобу для отримання зарплати, інших виплат соціального характеру, здійснення розрахунків за зовнішньоторговельними договорами (контрактами), здійснення іноземних інвестицій в Україну та інвестицій резидентів за її межі (п. 8.3 Інструкції № 492).

* Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.03 р. № 492.

Але можливість направити зняті з корпоративної платіжної картки (КПК) грошові кошти на виплату зарплати, не порушуючи законодавчі обмеження, все ж є. Для цього операцію треба оформити документально таким чином: довірена особа знімає гроші з картки на госппотреби, після чого, пославшись на неможливість виконання даного йому доручення через ті або інші об’єктивні обставини (наприклад, відсутність необхідного підприємству товару в роздрібній торговій мережі), повертає їх у касу підприємства як невикористаний аванс.

Зверніть увагу! Гроші, зняті з КПК працівником підприємства, автоматично вважаються виданими під звіт. А це зобов’язує особу, що отримала грошові кошти, відзвітувати про їх використання.

Так, згідно з п. 20 розд. II Положення № 148** фізичні особи — довірені особи підприємств, які відповідно до законодавства України отримали готівку з поточного рахунку із застосуванням корпоративного електронного платіжного засобу або особистого електронного платіжного засобу, повинні подати у бухгалтерію звіт про використання готівки разом з підтверджуючими документами.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

У нашому випадку працівник підприємства — довірена особа:

• не витрачає грошові кошти, зняті з КПК;

• повертає готівку в повному обсязі в касу. До речі, термін для цього — 2 робочих дні, включаючи день отримання готівки під звіт (п. 19 розд. II Положення № 148).

Важливо! Незважаючи на те що готівка не використовувалася, вже той факт, що працівник отримав гроші з КПК, зобов’язує його надати авансовий звіт. Зробити це можна протягом 5 банківських днів (п.п. 170.9.2 ПКУ).

Цікавий нюанс! ПКУ дозволяє повернути невитрачені підзвітні суми до або одночасно з поданням авансового звіту (тобто протягом 5 банківських днів). Тоді як Положення № 148 вимагає повернути такі кошти протягом 2 робочих днів, включаючи день їх отримання. Щоб уникнути проблем, при поверненні готівки краще орієнтуватися на 2-денний термін.

Заповнити авансовий звіт не складе труднощів: вказати доведеться лише розміри отриманих коштів і поверненого залишку (вони збігатимуться). Зворотний бік звіту залишиться порожнім.

І не забудьте! До такого авансового звіту необхідно підколоти оригінали документів, що підтверджують отримання готівки з поточного рахунку (чек банкомату).

Готівку, повернену працівником в касу підприємства, треба відповідним чином оприбуткувати: оформити прибутковий касовий ордер і заповнити касову книгу.

Повернені гроші можна, не здаючи до банку, використати для видачі зарплати або на інші цілі (видати аванс на відрядження, погасити заборгованість перед підзвітною особою і т. д.).

Зверніть увагу! Для такої готівки не діє «зарплатний» (5 днів) термін зберігання понад установлений ліміт.

Виплату зарплати, як завжди, оформляйте видатковими касовими ордерами та/або відомостями на виплату готівки. При цьому не забудьте своєчасно (у день видачі зарплати) сплатити ЄСВ і перерахувати протягом 3 банківських днів ПДФО і військовий збір (п.п. 168.1.4 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі